Közösségként lépünk fel, vagy egyenként vadásznak le

Aktív és kezdeményező törvénykezési munkára készül az MSZP – jelentette ki lapunknak Mesterházy Attila. Az MSZP elnöke tudja, hogy az önkormányzati választásokon még nem fognak átütő eredményt elérni a szocialisták, szerinte az igazság pillanata a költségvetés benyújtásakor jön el.

– Orbán Viktor ma értékeli kormányának első száz napját. Mit vár a kormányfő beszámolójától?

– Őszinteséget semmiképp. Nyilván azt fogja mondani, hogy a kormány eddig mindent tökéletesen csinált, és a jövőben is így fog tenni. Minden problémáért a szocialisták a felelősek, de nincs miért aggódni, mert ők most kijavítják a hibákat. Egyértelmű, hogy a választásokig nem fognak semmi érdemi bejelentést tenni, a feketeleves csak október harmadika után következik. Pedig jó lenne tudni, hogy milyen strukturális reformokra, megszorításokra készül a kabinet, még a választás napja előtt.

– Eltitkolt feketelevesről beszél, holott épp a szocialistákat büntették nemrég a választók azért, mert a négy évvel ezelőtti országgyűlési választásokon „nem bontották ki az igazság minden részletét”, csak a megnyert voksolás után. Hogyan tudja leküzdeni az MSZP ezt a hitelességi deficitet, hogyan tudja majd hiteles pozícióból kritizálni az Orbán-kormányt?

– Nyolc év kormányzás után valóban nehéz rögtön hiteles ellenzéknek lenni, de a szocialistákra visszamutogatni sem lehet örökké. Az igazság pillanata a jövő évi költségvetés benyújtásakor jön el. A választók is érteni fogják: az MSZP lehet, hogy sok mindent elrontott, de meg is büntették érte, leváltották a hatalomból. Felelős döntési helyzetben most a Fidesz és Orbán Viktor van, a számonkérés pedig őket is el fogja érni. A nyár folyamán számos írásbeli, szakmai jellegű kérdést tettünk fel a minisztériumoknak. Ha érkezett is válasz, az volt bennük: nyolc év után egyáltalán hogyan merünk kérdezni. A politikai kommunikáció láthatóan erre halad, ameddig csak lehet, minden problémáért minket tesznek felelőssé. Miközben zárt körben és külföldön Orbán Viktor is elismeri a korábbi kormány teljesítményét, a költségvetést stabil büdzsének nevezve. Ez a felemás kommunikáció idővel értelmetlenné fog válni. A kormánypártok az elmúlt száz napban egyre-másra terjesztették be a törvényjavaslatokat, módot sem adva arra, hogy az ellenzék érdemi észrevételeit megtehesse. Ennek vége. Az MSZP ősztől kezdeményezőbb lesz a törvénykezési folyamatban. Még a héten számos törvényi kezdeményezéssel fogunk élni a számunkra fontos kérdésekben, ezzel is hangsúlyozva saját értékeinket.

– Botka László szegedi polgármester nemrég a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: az önkormányzati választásokon várható vereséget az MSZP már beárazta. Tart még a „büntetéskorszak”?

– Az októberi választás lesz a pont annak a folyamatnak a végén, amely lezárja az MSZP elmúlt négyéves kormányzásának korszakát. Minden kabinetnek vannak mézeshetei, így volt ez Medgyessy Péter esetében is. Ha az első hónapokban nem tesz a választóknak nem tetsző lépést, akkor a bizalom fél évvel a választás után is magasan tartja a kormányzó pártot. Ez történik most is. Kétségtelenül beragadtak a támogatottságok, de az MSZP-nél már érezhető némi pozitív elmozdulás. Alacsonyabb az elutasítási indexünk, mint tavasszal. Ha ezt a tendenciát tartani tudjuk, egy év múlva egészen mások lesznek az arányok. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor is sürgeti az alkotmányozási folyamatot; gyorsan le akarja zárni a dolgot, mielőtt esne a népszerűsége. Október harmadikán a lehető legjobb eredményt akarjuk elérni, de a politika általános törvényei alapján most még nem számítunk áttörésre.

– Ezek szerint elnökként azért nem vesz részt olyan intenzitással a kampányban, mert úgysem lesz áttörés? Vagy ezzel csak a felelősséget akarja eltolni magától?

– Sajátos, hogy önnek kell bizonygatnom, hogy például az elmúlt hetet is végigkampányoltam különböző vidéki helyszíneken. Ezt csak az nem veszi észre, aki nem akarja. Én abban hiszek, hogy ha valaki vállal egy feladatot, akkor azt határozottan és teljes erőbedobással kell végeznie. Ugyanolyan aktívan részt veszek a mostani kampányban, ahogy azt tettem a miniszterelnök-jelölti időszakban. A kritika megfogalmazásának joga is azoké lesz, akik saját helyükön és szerepükben támogatták a szocialista pártot. Akik csak a zsűri pozíciójából szemlélik a folyamatot, majd az eredmény ismeretében azt mondják, hogy ezt lehetett volna jobban is, azoknak nem lehet erkölcsi alapjuk a kritikára. Nincsenek egyéni utak. Vagy közösségként lépünk fel, vagy egyenként fognak minket levadászni.

– Ha külön utak nincsenek is, de külön utasok igen. Szinte a kopogtatócédulák gyűjtésének megkezdéséig bizonytalan volt, hogy a párt tényleg Horváth Csabát indítja-e el főpolgármester-jelöltként, de vita volt például az újpalotai jelölt ügyében is, ahol az eddigi sikeres polgármester, Hajdu László most függetlenként indul. Van megoldása arra, hogy ne a helyi vitáktól legyen hangos a párt?

– Tanulni kell nemcsak a mostani kampány, de az elmúlt négy év hibáiból is. A választási időszak nem alkalmas arra, hogy egy párt alapszabály-módosításba fogjon, de amint lezárult a kampány, neki fogunk látni. Változtatni kell, hogy az MSZP gyorsabban reagáló, modernebb szervezetként működjön. Az országos elnökség bizonyos tagjainak már feladatba is adtam, hogy tekintsék át a lehetőségeket. Ezeket majd széles pártvitában vesszük sorra. Az MSZP jelenlegi alapszabálya és mechanizmusa bizonyosan nem tartható. Nehezen felfogható, hogy sem az elnöknek, sem az elnökségnek nincs beleszólása abba, kik legyenek a párt jelöltjei. Ez nem azt jelenti, hogy a Fideszhez akarunk hasonlítani, ahol, ha a vezérnek nem tetszik egy helyi döntés, egyszerűen feloszlatják az alapszervezetet. Demokratikus működés kell, de nem káoszdemokrácia. Ha ezen nem változtatunk, akkor sok gondunk lesz a következő négy évben is. Felkészült, kompetens és elkötelezett jelöltjeink vannak, de a kiválasztási rendszert ettől függetlenül át kell tekinteni. Olyan intézményhálózatot is ki kell építenünk, amely segíti a mindennapi működést. Olyan háttérintézményekre van szükség, ahol például szervezett oktatási, képzési tevékenység keretében zajlik a szakértői kör kinevelése. Fontos a közösségteremtés, vissza kell adni a párt mozgalmi jellegét. A közösségépítés és a mozgalmiság segíteni fogja a baloldalt abban, hogy politikájának értékeit és üzeneteit eljuttassa a választókhoz.Mi a társadalom többségének érdekeit képviseljük a hatalmon lévők érdekeivel szemben. A munkavállalók, a kiszolgáltatottak, a nyugdíjasok és az elesettek érdekeit. Szembeszállunk a Fidesz ellenforradalmi kísérletével, megvédjük a demokráciát és a szabadságot. Ez a baloldal politikájának fő üzenete. Ez egy „nyugatos”, modern Magyarország megteremtésének feltétele. Ezért kell elmondanunk az embereknek, hogy mi mit gondolunk a dolgokról. Hozzá kell kezdenünk a szakmapolitikai koncepciók kidolgozásához is, de építkeznünk kell a média területén is. Egy koncepciót az utóbbival kapcsolatban az elnökség már elfogadott, első lépésként a párt kommunikációs szervezetét már át is alakítottam.

– Visszatérve a kampányra. Korábban sikertelenül próbálkoztak közös főpolgármester-jelöltet állítani az LMP-vel, amely rendre elutasította az ajánlataikat. Horváth Csaba végül elsőként gyűjtötte össze a szükséges ajánlást, és úgy tűnt, az LMP-s jelöltnek ez nem fog összejönni. Jávor Benedek végül meglepő hajrával teljesítette a követelményeket. Hisz az LMP csodájában?

– Tényleg csoda, hogy egy párt az utolsó napokban pár óra alatt több ezer szelvényt tud összegyűjteni. Különösen úgy, hogy a régi tapasztalat szerint a cédulagyűjtés mindig az első napokban megy gyorsabban, a véghajrában már alig találni valamit a letarolt terepen. Nem kívánok senkit vádolni, de bizonyosan ad még elemeznivalót a politológusoknak az LMP teljesítménye.

– A Kaltenbach-ügy óta rendeződött már a két párt viszonya?

– Két eset van, amikor az LMP erős kritikus. Az egyik, amikor liberálisnak állítják be őket, ezt rendre kikérik maguknak. A másik, amikor a Bajnai-kormányt kell kritizálni. Ilyenkor versenyt futnak a kormánypárttal, hogy ki tudja a nagyobbat rúgni az előző kabinetbe. Mi egyedül vívjuk a csatáinkat. Tesszük a dolgunkat.

Az MSZP elnöke szerint változtatni kell, hogy a párt gyorsabban reagáló, modernebb szervezetként működjön
Az MSZP elnöke szerint változtatni kell, hogy a párt gyorsabban reagáló, modernebb szervezetként működjön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.