LMP: Voltak felajánlkozások a Fidesztől, de a csoda bennünk volt

Nem hiába hittek a csodában az LMP politikusai, főpolgármester-jelöltjük különös hajrázással szerezte meg az induláshoz szükséges támogatást. A pártkampányfőnöke a Népszabadságnak elismerte, hogy voltak politikai és üzleti célú felajánlkozások is, de – állítja – ők ellenálltak, és csak az aktivisták hősiességének köszönhető a siker.

A budapesti főpolgármester-jelölt Jávor Benedek mellett huszonhat településen sikerült polgármesterjelöltet indítania a Lehet Más a Politikának, ennyi helyen zárták kellő mennyiségű ajánlással a kopogtatócédulák gyűjtési versenyét. Legjobban a fővárosban szerepeltek: a huszonháromból tizenegy kerületben indul önálló polgármesterjelöltjük. Megyei listát Baranyában, Bács-Kiskunban, Borsodban és Hajdú-Biharban sikerült állítaniuk az új, a Fidesz által szigorított gyűjtési kritériumoknak megfelelve.

Schiffer András és Tarlós István az Országgyűlésben – az LMP nem ad főpolgármester-helyettest
Schiffer András és Tarlós István az Országgyűlésben – az LMP nem ad főpolgármester-helyettest

A tízezernél több lakosú – tehát települési egyéni választókörzetekre tagolódó – városokban jelen állás szerint összesen 658 egyéni jelölt indulásához szedték össze a szükséges ajánlószelvényeket, és harmincnyolc városban lesznek képesek kompenzációs listát állítani. Az LMP tizenkilenc közül tizenöt megyeszékhelyen száll reális eséllyel ringbe a képviselő-testületi helyekért. A huszonhárom megyei jogú városból tizenhatban lesz kompenzációs listájuk, bár egyéni jelöltjeik más megyei jogú városokban is indulnak.

Vannak kifejezetten sikeres régiók: például Pécsett, Kalocsán, Békéscsabán, Kazincbarcikán, Sopronban, Egerben, Tatabányán, Budakeszin, Gödön és Kecskeméten mindegyik választókörzetben indulhat saját, önálló jelöltjük. Kecskeméten pedig csak a pontot nem sikerült feltenni az i-re. Bár mind a tizenöt választókörzetben összegyűlt a megfelelő mennyiségű ajánlás a jelöltjeiknek, a polgármesteri székért harcba induló Vágó Gábornak ez nem sikerült. Az országgyűlési képviselő ezt lapunknak azzal magyarázta, hogy az ajánlószelvény-gyűjtés valójában nem a szimpatizánsi tábor, hanem az adatbázisok méretétől függ.

„Az LMP nem rendelkezik összevont nagy adatbázisokkal, ezért is indultunk hendikeppel. Szemléltető példája ennek, hogy amikor egy tanyás térségben, bokáig a homokban toltuk a biciklit a földúton, jött egy dzsip. Mikor mondtuk nekik, hogy ajánlószelvényt gyűjtünk, azt mondták, hogy ők is, csak a Fidesznek, és meglobogtatták a többoldalas adatbázisukat, majd hatalmas porfelhőt gerjesztve beleléptek a gázba”, mesélte, hozzátéve: hiába kopogtattak be majd minden második háztartásba, települtek ki, használták a telefon és az internet adta lehetőségeket, a cédulagyűjtők leggyakrabban azt a választ kapták: bocsánat, már odaadtuk másnak.

A főpolgármester-jelölt Jávor Benedek meglepő hajrázással az utolsó órákban szerezte csak meg az induláshoz szükséges ajánlásokat. A bravúros cetlihajsza kapcsán külön internetes oldalak indultak, amelyeken próbáltákmegfejteni a csoda titkát. Már csak azért is, mert félidőben még az LMP vezetői is szkeptikusak voltak, mondván: az új szisztéma miatt kevés az esély, hogy Jávor tényleg el tud majd indulni. Az LMP-s „csodával” kapcsolatban Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke és Török Gábor független politikai megfi gyelő is jelezte korábban: ha a sokáig nehézségekkel küzdő LMP csak az utolsó pillanatban teljesíti az indulási feltételeket, akkor nehezen tudják majd lemosni magukról a vádat, hogy nem minden törvényes eszközzel történt.

„Megcsináltátok. Megcsináltátok azt, amiben kevesen hittek, egy elképesztően lejtős pályán, hegynek felfelé, berúgtátok az első gólt. Ott leszek, ott leszünk a szavazólapon. Holnaptól özönleni fognak a sokat tudó és még többet sejtető elemzők, fizetett netes trollok, a mindentudóan kacsintók, akik majd elmagyarázzák, hogy hogyan, miként, kitől, mikor, mit. Ne aggódjatok, ez a dolguk. Ne törődjetek velük. Ti, mi tudjuk, tudjátok, hogy ez a ti sikeretek”, írta blogbejegyzésében köszönetként Jávor Benedek, az LMP immár hivatalosan is „versenyképes” főpolgármester-jelöltje.

A politikus webnaplójának írása szerint a kopogtatócédulák összegyűjtésének csodával határos eredménye a kampánycsapat sikere, és azoké, akik nem aludtak, dolgoztak, kopogtattak, egzisztenciájukat veszélyeztetve vállalták a feladatot „fröcsögésnek, sötét rágalmaknak kitéve”. Tény, hogy az utolsó negyvennyolc órában valósággal megtáltosodtak a szimpatizánsok és az aktivisták: Jávor végül 31 267 cetlit adott le.

„Nincs semmi összeesküvés, az eredmény az aktivisták sikere. Az ajánlószelvények nagy része úgy jött be, hogy a támogatók összegyűjtötték a baráti, családi körben, majd az utolsó napokban leadták azokat. Azt pedig videofelvételek is bizonyítják, hogy az utolsó percekben is sorban álltak az emberek a leadóhelyeken”, nyilatkozta lapunknak Jávor Benedek. A politikus abban bízik, hogy a hátralévő napokban a várospolitikai kérdésekről szól majd a kampány. „Világossá kell tenni, hogy néhány kérdésben mit gondolnak a jelöltek. Ilyen például a kétszintű önkormányzatiság, a közlekedés, a parkolás”, mondta a politikus, hozzátéve: ezekkel kapcsolatban vitára is hívja a többi jelöltet.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke a Népszabadságnak azt mondta: médiakampány zajlott az utolsó napokban, hogy tudatosítsák a „drámai helyzetet”; ennek volt egyik látványos eleme a virrasztásos kitelepülések meghirdetése. „Igaz, hogy a belső gépezetet nehéz volt csúcsra járatni. Azok, akik tavasszal segítettek nekünk, elfáradtak, s most nehezebb volt őket behúzni. Az aktivistáink az igazi hősök, nekik köszönhetjük az eredményt”, fogalmazott a politikus, hozzátéve: majd mindenki ingyen dolgozik a stábban. Az a fiatalember is, akinek feladata volt Jávor Benedek honlapján a cédulaszámláló állásának frissítése.

Ezzel kapcsolatban többen rámutattak: a jelzett eredmény olykor olyan hirtelen ugrott, hogy az maga volt a bizonyíték a simlisségre. Karácsony ezt azzal magyarázta, hogy a számlálót csak naponta egyszer frissítették, ráadásul az adatok beérkezése is hektikus volt. „Kreatív káoszban zajlottminden. Nálam is volt a baráti körből származó közel harminc cédula, amelyet csak az utolsó órákban adtam le. A végjátékban azért ugrott meg hirtelen a mennyiség, mert sokan megmozdultak a támogatóink közül”, fogalmazott.

A Népszabadság kérdésére Karácsony Gergely elismerte: voltak informális felajánlkozások a Fidesz oldaláról „cédulasegítség” ügyében, de romaszervezetek is megkörnyékezték az LMP-t. Előbbi politikai, utóbbi üzleti céllal. „Mindegyiket visszavertük. A Fideszé azért lepett meg minket, mert nem lehet érdekük az LMP megerősödése. Ha ezt akarták volna, akkor nem csináltak volna olyan választási rendszert, amely megnehezítette az indulást. Már csak azért sem lett volna értelme összeállni a Fidesszel, mert adott pillanatban biztos felhasználták volna ellenünk. Nem ért volna enynyit, hogy legyen főpolgármester-jelöltünk”, mondta a kampányfőnök. Karácsony Gergely kérdésünkre elmondta még: voltak pusztán üzleti céllal jelentkezők is, ahogyan a tavaszi választásokon. Akkor húszmilliót kértek a párttól. „Nemcsak azért nem mentünk bele, mert nem élünk ilyen eszközökkel, de pénzünk sem lett volna rá”, tette hozzá a politikus. Hangsúlyozta: azok, akik látták a Moszkva téren sorban álló támogatókat az utolsó napon, nem kételkednek.

„Megértem, hogy a riválisaink nem tudják elhinni ezt a csodát, mert másképp szocializálódtak. De attól még létezik!”, fogalmazott Karácsony. Az LMP politikusa kérdésünkre leszögezte: soha nem titkolták, hogy a budapesti főpolgármesteri indulással a céljuk, hogy megkerülhetetlen frakciót alkothassanak a közgyűlésben, s megakadályozzák a Fidesz többségét. Karácsony egyértelművé tette: az LMP 2014-ben erős ellenzéki párt akar lenni, s ennek elérése érdekében nem fognak koalícióra lépni a Fidesszel, nem adnak főpolgármester-helyettest Tarlós István alá – már ha a kormánypárti jelölt győz majd a fővárosban.

A XIV. kerületi választási bizottság határozatban állapította meg, hogy az LMP két képviselője jogsértően gyűjtött ajánlószelvényeket. A határozat szerint a jogsértés „folyamatosan megtörtént” az ajánlószelvény-gyűjtés időszaka alatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.