Kórházak egy holdingban

Miközben a szocialisták és a Fidesz szakpolitikusai a nyilvánosság előtt arról vitatkoznak, ki kitől lopta el a budapesti kórházak holdingosításának ötletét, a háttérben már csaknem elkészült az új kórházi struktúra. Az új modell kialakításáról a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egyeztetésre várja Pesti Imrét.

Holdingban működtetné a fővárosi kórházakat a Fidesz. Az új formával a szabolcsi példa alapján a fideszes Pesti Imre rukkolt elő, aki, ha pártja sikeresen szerepel az önkormányzati választásokon, várhatóan az egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes lesz.

Első lépésként a 12 fővárosi kórházat négy egységbe vonnák öszsze, majd legkésőbb 2012 végéig a négy egység olvadna össze egyetlen holdinggá. A társaság 100 százalékos tulajdonosa az önkormányzat lenne. Csak a szakmai felelősség maradna a kórházaknál, a pénzügyi és egyéb gazdálkodási feladatokat a holding vállalja magára. Pesti a modelltől 20-30 százalékos megtakarítást és a mainál sokkal racionálisabb kapacitás- és ingatlanhasznosítást remél. A távolabbi tervek szerint pedig a főváros az európai egészségturizmus központjává fejlődne. A keresett gyógymódokra specializálódott szakmai csoportoknak megteremtenék azt a környezetet (hotelkörülményeket, bérezési rendszert), amelyben a külföldi betegek ellátását is végezhetnék.

Budapest, 2010. szeptember 2.
A felújított homlokzat egy részlete. Befejeződött a műemléki védettség alatt álló Szent János Kórház főbejáratának rekonstrukciója. Felújították a külső homlokzatot, a kovácsoltvas kaput, kijavították a megrongálódott t

Ma a főváros 12 kórháza 99 telephelyen működik, a szervezeti átalakítás után ezek száma – a tervek szerint – a felére csökken, miközben az ágyak száma nem változna. A megvalósításhoz legalább másfél-két év szükséges.

Lapunk úgy tudja, a szakértők már elkészítették az új feladat- és intézményi struktúrát is: eszerint a korábbi lobbicsoportok akaratának szerkezeti érvényesülése helyett egységes, a beteg számára is érthető szakmai szerkezetet alakítanának ki. Például a sürgősségi, az onkológiai, a gyermekgyógyászati, a kardiológiai ellátást a város négy, jól megközelíthető pontján elhelyezett centrumba szerveznék. A sürgősségi ellátásra szorulókat négy nonstop betegfogadó központ látja majd el.

A tervek szerint a már meglévő Szent Imre, a Dél-pesti és a Péterfy Sándor utcai kórház mellé a Megyeri híd valamelyik oldalára még ebben a ciklusban új intézményt építene a leendő fideszes városvezetés.

Sok még persze a tisztázatlan kérdés. Így ismét felvetődik a Szent János kórház ügye: lehet-e a meglévő struktúrára építve jól működő intézménnyé alakítani, vagy sem?

Mint ahogyan egyelőre az is kérdés, hogy felújítsák-e az értékes budai telken lévő épületeket, vagy költöztesse-e a főváros az intézményt – a Semmelweis Egyetemmel megegyezve – a Kútvölgyi úti tömbbe. Hasonló probléma vetődik fel a Fiumei úti traumatológiai centrum kapcsán. Már elkészült az a jogszabályjavaslat, amely megint országos intézeti rangot adna a most a Péterfy Sándor utcai kórház részeként működő intézménynek. Döntés viszont csak az önkormányzati választások után várható.

A holding onkológiai centruma az Uzsoki kórház lenne, ezért az intézet már meglévő onkoradiológiai centruma mellé telepítenék a társszakmákat is. Az infarktusos ellátóhelyeket a mostani három helyett szintén négy centrumba szerveznék, de emellett csökkentenék a szívsebészeti ellátóhelyek számát. Az új technológiák miatt ugyanis egyre kevesebb szívműtétre van szükség. A holding pszichiátrai centruma a Nyírő Gyula Kórházban lenne, amelynek feladatai közé tartozna a drogproblémákkal küszködők ellátása is.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy az intézmények holdingba szervezése az egyik lehetséges változata a kórházak hatékony működtetésének. Részletes, kidolgozott javaslatával várják egyeztetésre Pestit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.