Fideszes csörte után a KDNP Érden passzivitással tüntet

Nem megy szembe a KDNP a Fidesszel az önkormányzati választáson, de Érden a kereszténydemokraták passzív rezisztenciába vonulnak, Vácott pedig külön listát állítanak.

Az önkormányzati választásokon a KDNP az esetek 95 százalékában közösen (közös lista, közös jelöltek, közös kampány) indul a Fidesszel. És számos helyen a fideszesek támogatnak keresztényemokrata polgármesterjelölteket, például Egerben Habis Lászlót, Tökölön Hoffmann Pált, illetve Somogyváron Móring József Attilát. Érden és Vácott ugyanakkor a KDNP helyi szervezete nem tudta kiharcolni, hogy saját polgármesterjelöltet állíthasson, de azt sem, hogy olyan független aspiránst támogasson, aki a Fidesz polgármesterjelöltjével szemben száll ringbe.

Kósa Lajos kampányfőnök a kopogtatócédula-gyűjtés kezdetén, augusztus közepén világossá tette: az a szabály, hogy ha valamelyik szövetséges „ráindul” egy Fidesz-jelöltre, az automatikus kizárást von maga után.

Érden a kereszténydemokraták saját polgármesterben gondolkodtak, mert „nem rajonganak” a fideszes T. Mészáros Andrásért. Aradszki Andrást kérték fel, de miután a Fidesz országos választmánya a mostani polgármester mellett tette le a voksot, visszakoztak. Eöry Örs, helyi KDNP-elnök, korábban munkatársunknak azt mondta, „vannak szakmai és személyes konfliktusok is a helyi Fidesszel, de nem mennek szembe a szövetséggel”. Tegnap Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője kérdésünkre közölte: véglegessé vált, hogy Érden nem lesz saját kereszténydemokrata polgármesterjelölt, sem külön lista, de a KDNP nem támogatja T. Mészáros Andrást, a Fidesz polgármesterjelöltjét sem. A KDNP Érden nem vesz részt az önkormányzati választáson. Vagyis passzív rezisztenciába vonulnak.

A KDNP Vácott csak részben visszakozott, mivel a pártvezetés „megtiltotta”. Nem támogatják az egykori MIÉP-es alelnök Fördős Attila polgármesterjelöltet, aki függetlenként indul. Noha állítólag a váci püspök is mellette állt. Viszont Vácott lesz külön KDNP-lista a Fidesz-lista mellett, mert „a fideszes jelöltek bizonyára nagyon tehetségesek, de fiatalok, s nem lenne szerencsés mellőzni a régi, tapasztalt váci önkormányzati képviselőket”.

Harrach Péter kérdésünkre, hogy ez nem okoz-e konfliktust a Fidesszel, úgy válaszolt:

„Ez tiszta helyzet, erről megegyezett a két párt vezetése.” Arra, hogy a KDNP-listán rajta lesz-e Fördős Attila neve is, a frakcióvezető azt mondta: ez volt a szándék, de a KDNP vezetése úgy döntött, mégis szerencsésebb, ha nincs rajta. Viszont a kereszténydemokratáknak nem kötelező a 30 éves, kétszeres evezős világbajnok Pető Tibort sem támogatniuk, aki mint Fidesz-jelölt száll ringbe a polgármesteri posztért.

Országszerte még háromnégy olyan hely van, ahol a KDNP valószínűleg külön listát állít. De erre még Kövér Lászlónak, a Fidesz választmányi elnökének is rá kell bólintania.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.