Lassúság

Loboghatnának már a felpántlikázott faágak a megácsolt tetőkön, sülhetnének nyárson ünnepi malacok az udvarokban, mehetne kormánydelegáció szalagot átvágni baráti településekre, ha nem lennének azok a fránya önkormányzatok, akik elbénázzák az árvízi újjáépítést. Így aztán itt vagyunk szalagok és malacok nélkül, lassan beköszönt a szeptember, iskolába mennek a gyerekek, kezdődik a szüret, a politikusok is visszatérnek nyári szabadságukról, de az alapozás csak késik, a falazás nem halad, a malter nem köt.

Mondott is ejnye-bejnyét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely közleményben tudatta a napokban: a kormányzat a szükséges intézkedéseket meghozta, biztosította az önkormányzatok részére a feladatellátáshoz szükséges feltételrendszert, néhány helyen mégis elmaradást tapasztalnak. Így Szikszó és Edelény esetében még egyetlen megállapodást sem kötött az önkormányzat a károsultakkal, Miskolc, az ország második legnagyobb városa pedig csak szeptember 9-re tervezi elfogadni az újjáépítésről szóló helyi rendeletét.

Ez hát a baj, ezért a lassúság.

Valamiért belénk bújik a kisördög. A bírált települések közül Miskolcot és Szikszót baloldali, Edelényt pedig a fideszes pikszisből az elhíresült kalapácsos kijelentése miatt kiesett, azóta független polgármester vezeti. Miskolcon mindössze egy, Szikszón négy, Edelényben harminc házat kellene újjáépíteni. Utóbbi településen a polgármester szerint már valamennyi érintett háznak megvan az érvényes építési engedélye, csak arra vártak eddig, hogy a kormány átutalja a beruházás elindításához szükséges előleget. Itt az elsők között alkották meg az újjáépítéshez szükséges helyi rendeletet, ám később a katasztrófavédelmi főigazgató különböző állásfoglalásokat adott ki, s az edelényi polgármester szerint másfél hónapot vett igénybe, hogy ezeket pontosítsák. Felsőzsolcáról viszont szó sem esik a közleményben, noha ebben a városban száznyolcvan ház semmisült meg, s a legutóbbi információink szerint eddig alig húsz család kapott érvényes építési engedélyt új otthonának megteremtésére.

Az árvíz után az ország hat megyéjében, harminchét településen háromszáztizenhét regisztráltan, bizonyíthatóan megsemmisült lakóházat, vagy életveszélyessé vált, és nem lakható otthont összesítettek. Ezeket kellene újjáépíteni október 31-ig úgy, hogy a lakástulajdonosok erre az időpontra már el is számoljanak a felvett állami támogatással.

Mivel az építkezések a legtöbb helyen még el sem kezdődtek, könnyen kiszámítható: nagyjából nyolc héten belül kellene felhúzni az összes házat, ha tartani akarják a határidőt. Alapozni, betonozni, falazni, ácsolni, tetőt fedni, nyílászárókat berakni, vakolni, áramot, vizet bevezetni, szennyvízhálózatot kiépíteni, festeni, burkolni.

Két hónap alatt.

Az aktatologatás ennél hosszabb ideje tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.