Gömbös, a díszpolgár

Visszaállították Gömbös Gyula volt kormányfő díszpolgárságát az orosházi fideszes képviselők – írta az Oroscafe című honlap pénteken. Az üggyel, amely további hullámokat kavart, szombati lapunkban foglalkoztunk.

A pénteki városi közgyűlésre Németh Béla polgármester (Fidesz–MDF) nyújtotta be azt a határozati javaslatot, amely a Gömbös Gyula – aki 1932. október 1. és 1936. október 6. között volt kormányfő Magyarországon – díszpolgárságát megszüntető 2002-es határozat felülvizsgálatát indítványozta. A volt miniszterelnök 1932-ben kapta meg a díszpolgári címet. 2002-ben a szocialista városvezetés arra hivatkozva bírálta felül a címet, hogy „Gömbös Gyula az adományozást követő életszakaszában méltatlanná vált az Orosháza Díszpolgára címre”. A mostani döntést megelőző fideszes javaslat szerint „nem lehet egyetérteni azzal, ha valakinek a tevékenységét és életútját az adományozást követő 70 év eltelte után felülvizsgálják és a képviselő-testület többségének meggyőződése szerint átértékelik”. Orosháza polgármestere szerint nem adták vissza a város díszpolgári címét Gömbös Gyulának, mert azt korábban el sem vették. Németh Béla álláspontja szerint ugyanis „Gömbös Gyula díszpolgári címét soha senki nem vonta vissza. Még 2002-ben, az akkor Fetser János vezette MSZP-s többségű önkormányzat sem vonta vissza tőle a címet, hanem egy minősítéssel élt, amely alapján kinyilvánítja, hogy Gömbös a díszpolgári cím viselésére méltatlan”.

A polgármester nem érti, hogy most az MSZP részéről miért támadják „azzal az álságos indokkal, hogy rehabilitáltuk Gömbös Gyulát, holott nem erről szólt a történet. A határozattal csupán az újra kiadásra kerülő Orosháza Díszpolgárai című könyvből a fent említett minősítést vontuk vissza”.

Az ügyhöz kapcsolódó hír: az MSZP tiltakozik Gömbös Gyula volt kormányfő „fideszes rehabilitációja” ellen; a szocialisták szerint a szélsőjobboldali ideológia további erősödésének réme fenyeget az országban. A szocialisták vasárnapi közleményében az olvasható: „szánalmas, hogy Orosháza fideszes vezetője szavakon lovagol, de sajnos azon a tényen jottányit sem változtat, hogy rehabilitálta Gömbös Gyulát”. A szocialisták véleménye szerint – utalva Boross Péter volt miniszterelnök minapi nyilatkozatára – ezzel most már nemcsak a királyság intézményének, de a szélsőjobboldali ideológia tovább erősödésének a réme is fenyeget az országban. (Boross Péter a Heti Válasznak adott interjúban ismét kiállt a Szent Korona alaptörvényben való szerepeltetése mellett, és arra a felvetésre, hogy „most akár államformát is válthatnánk”, úgy reagált: „hitem szerint lehetnénk királyság is”, eddig azonban valószínűleg nem kell elmenni az új alkotmánnyal.)

Gömbös Gyula szimpatizált a német szélsőjobb mozgalmakkal, továbbá Mussolinivel, és létrehozott egy olyan pártot, amely fajvédő nézeteiről volt ismert – olvasható az MSZP kommünikéjében, amelyben hangsúlyozzák: a párt a lehető leghatározottabban tiltakozik Gömbös Gyula „fi deszes rehabilitációja ellen, mert a volt miniszterelnök személye nem titkoltan – egyebek között – a tekintélyuralmi rendszer kiépítésével köthető össze hazánkban”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.