Bemutatjuk az országot, ha akarják az EU-vendégek, ha nem

Magyarország EU-elnöksége lehetőség arra, hogy az erős tagállami szerepvállalást tegyük látványossá, és ne az „eurobürokratikus ügyintézés” jelleget – nyilatkozta lapunknak Pröhle Gergely külügyi helyettes államtitkár.

EU-elnöksége során, 2011 első fél évében 200-250 esemény színtere lesz Magyarország, tizenhat miniszteri tanácsülést, egy keleti partnerségi csúcstalálkozót és egy ASEAN külügyminiszteri értekezletet is tartanak. Győri Enikő leendő államtitkár és Robák Ferenckormánybiztos tájékoztatása szerint a fő helyszín Gödöllő lesz, de Balatonfüred és Debrecen is otthont ad több találkozónak. Az alacsonyabb szakértői szintű tanácskozásokat a budapesti Néprajzi Múzeumban tartják. Az EU-elnökségi program naptárát decemberre véglegesítik.

„Az, hogy Gödöllő lesz a fő helyszín, olyan, mint amikor egy ország elnyeri egy olimpia megrendezésének a jogát. Ezzel Gödöllő felkerült Európa térképére. Ráadásul Gödöllőn 2011 a barokk éve lesz”, fogalmazott lapunknak Gémesi György. A polgármester szerint az uniós miniszteri tanácsülésekre megfelelő helyszín lesz az 500 személy befogadására alkalmas Lovarda, amelynek a rekonstrukciós munkálataival december 31-ig végeznek. Rendelkezésre állnak a Grassalkovich-kastély műemlék szobái is. „Lemértem. Ha leszáll a gép Ferihegyen, egy uniós tisztviselő 20 perc alatt van Gödöllőn”, mondta a polgármester.

Balatonfüred viszont legalább másfél órányira van Ferihegytől. De Bóka István polgármester nem tart attól, hogy a távolság miatt az uniós miniszterek helyett csupán államtitkárok érkeznének. A rendezvényeknek méltó színtere lenne az Anna Grand Hotel, itt rendezik az Anna-bálokat is. A tervek szerint a kohéziós politikáért, illetve a regionális fejlesztésért felelős miniszterek üléseznek majd Balatonfüreden. – A város mintaszerűen épít az önkormányzati, az állami, az uniós és a magánforrásokra – emelte ki a polgármester.

Debrecen viszont már több mint kétszáz kilométerre van Budapesttől. Az uniós agrárminiszterek találkozójának helyszíne lehet a Kölcsey Központ. „Egyelőre előzetes kormányzati tájékozódás történt. Hivatalos megkeresésre Debrecen akkor számít, amikor a magyar elnökség eseménynaptára véglegessé válik”, közölte Kósa Lajos polgármester, aki nagyon örül annak, hogy lehetséges helyszínként Debrecent is számon tartja a kormány. A polgármester maga is nemegyszer hangsúlyozta: oldani kellene az ország túlzott Budapest-központúságát, nagyobb szerepet kellene szánni a vidéki nagyvárosoknak.

– Az uniós elnökség lehetőség arra, hogy az erős tagállami szerepvállalást tegyük látványossá, s ne az eurobürokratikus ügyintézés jelleget – nyilatkozta Pröhle Gergely. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára úgy véli: EU-elnökségünk ideje alatt a logisztikának jól kell működnie. De ezt társítani lehet az országmárka megjelenítésével, országképépítéssel. Pröhle Gergely szerint a belga elnökség kevéssé domborítja ki a nemzeti jelleget. Ellenben a svédek EU-elnökségük alatt fontos üzenetté tették a környezetvédelmet, s a vacsorák során ABBA-slágerek is felcsendültek. Az osztrákok is éltek az országimázs-építéssel, különösen, hogy EU-elnökségük egybeesett a Mozart-évvel. Jövőre nálunk Liszt-év lesz, ami hasonlóképpen alkalmazható az elnökség jellegének alakításában.

Egy óra az íratlan szabály

Ha szigorúan a szakmai szempontokat nézzük, Magyarországon egyetlen helyszín van, amely minden követelménynek (konferenciaszervezés, szállodai kapacitás, közlekedés) megfelel: Budapest. Ám a szakmai érveket össze kellett hangolni a minél több vidéki helyszín bevonását sürgető politikai lobbival. Ésszerű kompromisszum Gödöllő, amely nincs távol a fővárostól. Más kérdés, hogy az itteni kastély felújításához sok pénzre lenne szükség, a munkálatok ráadásul sehol sem tartanak. További gond, hogy megfelelő szállodai kapacitás itt nincs, így a küldöttségeket ideoda kell szállítani a tanácskozás és a budapesti hotelek között.

Felmerült korábban Visegrád is, amely a távolság szempontjából épphogy megfelel az EU-elnökségek íratlan szabályának: a repülőtérről legfeljebb egy óra alatt el lehessen jutni a konferencia helyszínére. De elegendő szállodai szobát a dunakanyarbeli településen sem lehetett volna biztosítani. Egyértelműen politikai és országimázs-szempontok szólnak Balatonfüred és Debrecen mellett – ez utóbbinál elég a polgármester, Kósa Lajos személyére gondolni. Hotelekből egyik városban sem lesz hiány, de előre borítékolható, hogy a nagy távolságok miatt a huszonhat tagállamból érkező delegációk elégedetlenkedni fognak. (P. B.)

A gödöllői Grassalkovich-kastély
A gödöllői Grassalkovich-kastély
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.