Áram és élmény nélkül a dunaújvárosi fürdő

Egyéves működés után pénteken lakat került a dunaújvárosi élményfürdő ajtajára, miután az E.ON kikapcsolta az áramot a létesítményben. Szokatlan módon nem számlatartozás miatt szüntették meg a szolgáltatást, hanem az ingatlan tulajdonosának, a CIB Property Zrt.-nek a kérésére. Áram híján a fürdő működésképtelenné vált, ráadásul le kellett állítani a létesítmény egészségügyi centrumában a dunaújvárosi kórház orvosai által tartott szakrendeléseket is.

Egyelőre nem tudni, meddig tart majd az áramszünet. Varga Ivett, az E.ON kommunikációs munkatársa elmondta: mivel a fürdőnek nincs számlatartozása, így a CIB az ingatlan tulajdonosaként bármikor kérheti a szolgáltatás újraindítását. Kanizsai Róbert, a CIB kommunikációs vezetője közölte: az újranyitás feltétele, hogy megállapodásra jussanak a létesítményt eddig üzemeltető Dunaújvárosi Vagyonkezelő (DVG) Zrt.-vel. Az ügy hátterében ugyanis a CIB és a dunaújvárosi önkormányzat tulajdonában lévő DVG konfliktusa áll.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a dunaújvárosi önkormányzat még 2006-ban határozta el, hogy felépít egy élményfürdőt, ám a fejlesztésre nem volt saját forrása, így a beruházás egy lízingkonstrukció keretében valósult meg. A négy évvel ezelőtti szerződésben az áll, hogy a CIB 3,4 milliárd forintból építi meg az élményfürdőt, amit elkészülte után a DVG átvesz, egyúttal megkezdi az évi 270 millió forintos lízingdíj fizetését. Az eredeti kontraktus szerint a város cégének húsz éven keresztül kell fizetnie a lízingdíjat, hogy az élményfürdő a tulajdonába kerülhessen.

Ehhez képest a létesítmény elkészültét követően a felek nem tudtak megállapodni egymással. A DVG 2009 nyarán birtokba vette a fürdőkomplexumot, ám a szerződésszerű átadás-átvételre nem került sor, a vagyonkezelő cég nem is kezdte meg a lízingdíjak fizetését. SzabóJózsef, a DVG elnök-vezérigazgatója szerint azért, mert a CIB 3,4 milliárd forint helyett 4,2 milliárd forintban határozta meg az élményfürdő beruházási értékét, amit a város nem fogadott el.

– Nem fizetünk többet az eredeti árnál, mivel a beruházó a kivitelezés során számos ponton eltért az eredeti tervektől, kétéves csúszással építette meg a fürdőt, így a többletköltségért a CIB-et terheli a felelősség – mondta Szabó József.

A CIB álláspontja: igazolni tudják, hogy a projekt ténylegesen 4,2 milliárd forintba került. A tárgyalások során a megegyezés érde ké ben mégis 400 millió forintot engedtek a követelésükből. A bank szerint a dunaújvárosi cég a megállapodás hiányában jogszerűtlenül üzemelteti az élményfürdőt, ráadásul a CIB tulajdonosként – miközben fizeti a közüzemi számlákat – nem részesül a bevételekből.

A DVG vezetője úgy véli, a szembenálló feleknek célszerű lenne peren kívül megegyezniük, ám jelen helyzetben az tűnik valószínűbbnek, hogy az ügy a bíróságon folytatódik.

Nem tudni, mikor fogad ismét vendégeket a fürdő
Nem tudni, mikor fogad ismét vendégeket a fürdő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.