A szakma javasolja a jogszabályok szigorítását

Mennyire tekinti veszélyesnek a magyarországi tbc-helyzetet Kovács Gábor főorvos, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke?

– Az átlagos magyar nincs kitéve tbc-fertőzésnek, az elmúlt 14 évben évről évre kevesebben betegedtek meg. Tavaly 1448 új esetet jelentettek be. Az országban 160 szűrőállomás működik, kötelező szűrés már csak olyan helyeken van, ahol az előző évben 100 ezer lakosonként 25-nél több új megbetegedés fordult elő. Idén az ÁNTSZ kötelező szűrést csak Budapesten, Borsodban, illetve Szabolcs megyében rendelt el. Az ország egyéb területein csak ajánlott. Például Borsodban azért szigorítottak, mert tavaly, 14 év után először, egyik évről a másikra hirtelen százzal növekedett az új esetek száma. Ott az új helyzet miatt a tüdőgyógyászok, a regionális ÁNTSZ hivatalának vezetője, a megyei közgyűlés közös akciótervet készített a betegség visszaszorítására.

– Mégis meghalt egy gyerek…

– Drámai történet, és egyben jelzés arra, hogy komoly teendője van a szociális ellátórendszernek és a jogalkotásnak is a tbc felszámolásában. Pedig Magyarországon gyakorlatilag megszűnt a gyermekkori tbc, 14 éves kor alatt tavaly összesen négy megbetegedés volt, de ők meg is gyógyultak. A 18 évesnél fiatalabbak között már valamivel többen, tizenketten betegedtek meg. Többségüket a saját családtagja fertőzte meg.

– A borsodi eseten kívül van több halálos áldozat is?

– Tavaly összesen negyven ember halt meg tbc-ben Magyarországon, ez azt jelenti, hogy hiába kezdték el a kezelésüket, már nem lehetett rajtuk segíteni. Köztük tíz olyan lehetett, akit rezisztens baktérium fertőzött meg.

– Mi a javaslata a helyzet megoldására?

– A szakma évek óta kéri a jogszabályok szigorítását. Ha ugyanis egy beteg eltűnik, nem jelenik meg újra a tüdőgyógyászati kezelésen, most csak a kényszerbeutalásra van lehetőség, de a benntartásramár nincs.

Dr. Kovács Gábor

Tavaly a szakmai kollégium kezdeményezte, hogy a rendőrségnek legyen joga körözni az ilyen betegeket, a szakpolitika, a szakhatóság támogatja, az ombudsman viszont a személyiségi jogok védelme miatt ellenzi a javaslatot. Kértük azt is, hogy az ideérkező, itt munkát vállaló külföldiek számára legyen kötelező a tüdőszűrés, de ezt sem támogatták eddig a jogalkotók. S mennyire veszélyes a helyzet? Ma a tbc csak részben szakmai kérdés, sokkal inkább szociális és rendészeti feladat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.