Nincs happy end: Demszky elérzékenyülve búcsúzott

A 4-es metrót nemcsak befejezni, hanem továbbépíteni is kell – ezt a tanácsot adta utódjának az Európában rekordnak számító húsz hivatali év után leköszönő főpolgármester. A Fidesz is méltatta Demszky teljesítményét, legalábbis azt, hogy ötször egymás után választották meg Budapest élére.

Négy tanácsot adott Budapest következő vezetésének Demszky Gábor leköszönő főpolgármester, aki tegnap a Fővárosi Közgyűlés e ciklusbeli utolsó ülésén mondta el búcsúbeszédét, miután – Európában egyedülálló módon – húsz évet töltött el a főváros élén.

A leköszönő politikus utódaitól azt kérte, tartsák meg a város 1995-ben kidolgozott városgazdálkodási modelljét, hiszen ennek révén érhető el, hogy a költségvetés 30-40 százalékát fejlesztésekre tudják fordítani. Ellenkező esetben 2013 után leáll a városfejlesztés üteme, hiszen elapadnak az uniós források. Demszky azt is kérte utódaitól, hogy igyekezzenek minél nagyobb pénzügyi önállóságot kiharcolni a városnak, „ami nekünk nem igazán sikerült”. Azt is tanácsolta, hogy a 4-es metrót nemcsak befejezni, hanem továbbépíteni is kell. Kiemelte, hogy a metró második, a Keleti pályaudvar és a Bosnyák tér közötti szakaszára a fővárosi pénz megvan, Brüsszeltől pedig kedvező ígéretek vannak a támogatásra, de hiányzik az állami hozzájárulás. E szakaszra ráadásul minden engedély rendelkezésre áll, van róla szerződés a kormánnyal, az benne van a metrótörvényben is, „kár volna veszni hagyni presztízsszempontokból”.

A következő városvezetéstől azt is kérte, őrizze meg a főváros kulturális autonómiáját, sokszínűségét, valamint azt, hogy legyen szolidáris és toleráns a legszegényebbekkel, ne engedjen annak a nyomásnak, „amely a gondoskodás helyett a hajléktalanok elkergetésében látja a megoldást”.

Demszky statisztikákat idézve azt is elmondta, hogy minden ülést összeszámolva az elmúlt húsz évéből majdnem egyet töltött az Újvárosháza pulpitusán. Legkellemesebb élményének azt nevezte, hogy a –főként a beruházásokról szóló – fővárosi döntések kilencven százaléka konszenzussal született meg, a legkellemetlenebbnek pedig a tartalmatlan, személyeskedő vitákat tartja.

Reményét fejezte ki, hogy a következő városvezetés is folytatja a beruházásokat, ehhez szerinte minden feltétel adott. Budapest pénzügyi helyzete stabil, 161 milliárd forintos adósságállománya kezelhető mértékű, 2013-ig a fejlesztésekhez szükséges önrész hitelből rendelkezésre áll. Tartalékként Budapest 40 milliárd forint szabadon felhasználható, kedvezményes hitelkerettel bír, ezenfelül van még további 40 milliárd forint értékű lekötött betét, valamint 25 milliárd forint értékű részvény és értékpapír is. „Amikor én 1990-ben átvettem a főváros vezetését, csupán 60 millió forint volt a kasszában, és csak egyetlen, folyamatban lévő beruházás volt, több nem volt előkészítve sem”, említette.

– A történelemben nincs happy end, csak euforikus, boldog kezdetek vannak. Ez a főváros elmúlt két évtizedére is igaz. Bízzuk az értékelést az utókorra – zárta búcsúbeszédét elérzékenyülve Demszky. A fővárosi frakciók egyöntetűen azt emelték ki, Demszky egyedülállópolitikai teljesítménye, hogy egymás után ötször választották meg a főváros vezetőjének, amelyhez még a Fidesz szerint is csak gratulálni lehet. „Emelkedett a pillanat, nem illendő a kritika”, reagált György István (Fidesz), hozzátéve, hogy a Fidesz azért meg fogja találni a módját, hogy nyilvánosan értékelje a főpolgármester elmúlt húsz évét. Steiner Pál (MSZP) azt emelte ki, hogy Demszky vezetése alatt Budapest a szabadság, a tolerancia városa volt, a főpolgármester sokszor mutatott példát, hogyan kell a kirekesztő nézetek ellen fellépni. Arról, hogy támogatnák-e majdan a főpolgármester szobrának felállítását, Steiner úgy fogalmazott: „ha eljön az a közgyűlés, amelynek ez a kérdés a napirendjén szerepel, talán mi még adhatunk ehhez tanácsot”. (Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje „Jó voltál!” megjegyzéssel gratulált Demszkynek.) Hock Zoltán volt MDF-es, független városatya azt mondta a leköszönő politikusnak, hogy „mindenképpen hálásnak kell lennie a korának, hogy e hatalmas lehetőséget megkapta, és húsz éven át első polgára lehetett e városnak. Sokat tett érte, legyen büszke rá.”

Húsz év után
Húsz év után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.