Mégsem drágul a budapesti távfűtés

Nem vette napirendre a Fővárosi Közgyűlés az e ciklusban tartott utolsó, tegnapi ülésén az Alstom-metrókocsik ügyét. Így a következő városvezetésre és közgyűlésre marad, hogy eldöntse, felmondja-e a francia gyártóval kötött, 65 milliárd forint értékű szerződést amiatt, hogy a cég a szerződésben vállaltakkal ellentétben, és a főváros által adott határidőre sem tudta megszerezni a hatósági engedélyt a járművekre.

A közgyűlés ülése kétórás késéssel indult, Wieszt János, volt szocialista képviselő előzetes letartóztatása miatt ugyanis nem volt meg az MSZP és az SZDSZ többsége, így reggel hosszas egyeztetésbe kezdtek a frakcióvezetők.

Szinte egyhangúlag, Ikvai-Szabó Imre főpolgármesterhelyettes ellenszavazatával úgy határozott a közgyűlés fideszes–szocialista javaslatra, hogy befagyasztja a távhőárakat Budapesten, így a szolgáltatás ára mégsem nő 10 százalékkal szeptembertől.

Horváth Csaba MSZP-s főpolgármester-jelölt egy olyan nyilatkozat elfogadását javasolta a közgyűlésnek, amelyben tiltakoznak „a kormány Budapest-ellenes, a budapesti polgárokat büntető, agreszszív politikája ellen” annak kapcsán, hogy a kabinet közel másfél hónapja nem utalta át a BKV-nak járó, több mint 7 milliárdos állami támogatást. Horváth kezdeményezését a Fidesz mellett Demszky Gábor is bírálta és kampányfogásnak nevezte. Horváth javaslatát végül nem vették napirendre – sőt azt egyesek kinevették, illetve bohóctréfának minősítették – , azt ugyanis csak a szocialisták támogatták, pedig az MSZP-s politikus még egy hatalmas, hétmilliárd forintról szóló sárga csekket is át akart adni Tarlós Istvánnak, a Fidesz főpolgármester-jelöltjének.

Döntöttek a városatyák arról is, hogy a Radnóti Színház igazgatói posztját Bálint András, a Katona József Színház igazgatói tisztségét pedig Máté Gábor töltheti be 2016-ig.

Százmillió forint kölcsönt és százmillió forint vissza nem térítendő támogatást szavazott meg a közgyűlés a Vidám Parknak, hogy az elkerülje a felszámolási eljárást. A főváros által januárban elrendelt revizori vizsgálat szerint ugyanis a társaságnál a tőkehelyzet stabilizálására van szükség, a park likviditási nehézségei miatt már júniusban felmerült, hogy a tulajdonos főváros beavatkozzon, de akkor nem döntöttek a csődvédelemről. A városatyák most úgy határoztak, elhalasztják a Vidám Parkkal kapcsolatos stratégiai döntéseket 2011 őszéig.

Döntött a közgyűlés a díszpolgári címek adományozásáról is, az elismeréseket a főváros napján, november 17-én, ünnepi közgyűlés keretében fogják átadni. Budapest díszpolgára lett Demjén Ferenc, Szörényi Levente, Snétberger Ferenc, Miklósa Erika és Polgár László. Nádas Péter, a magyar kortárs irodalom kiemelkedő jelentőségű alkotója is részesült az elismerésben, valamint Ungvári Tamás író, műfordító, kritikus. Zsámbéki Gábor színházigazgató, rendező mellett díszpolgár lett Lázár Egon gazdasági igazgató is, színházszervezői, gazdasági és pénzügyi tevékenységéért. Donáth László evangélikus lelkész erkölcsi mércét jelentő közéleti tevékenységéért veheti át a kitüntetést. A sportolók közül idén Albert Flórián labdarúgó és Török Ferenc öttusázó, szövetségi kapitány részesült díszpolgári címben. A Fővárosi Közgyűlés egyhangú döntése alapján Tendzin Gyaco, a XIV. dalai láma Róma, Párizs, Varsó, Prága és Velence után Budapesten is megkapta a díszpolgári címet. (S. G.)

Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje mutatja a kormány által megígért BKV-támogatás csekkjét Tarlós Istvánnak
Horváth Csaba, az MSZP főpolgármester-jelöltje mutatja a kormány által megígért BKV-támogatás csekkjét Tarlós Istvánnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.