Jut-e az ellenzéknek is ajánlószelvény?

Az ellenzéki pártok felemás helyzetben vannak a szelvényvadászat félidejében:a szocialistáknak az önkormányzati választáson indulni kívánó valamennyi jelöltje megszerezte a szükséges számú ajánlást, de a Jobbik és az LMP még folytatja a cédulagyűjtést. A két utóbbi párt jelezte:az ajánlások megszerzésére biztosított idő túl rövid.

Az október 3-i választáson elnyerhető 16 ezer egyéni képviselői mandátumért és a körülbelül 3200 polgármesteri posztért eddig – az Országos Választási Iroda (OVI) tegnap délutáni adatai szerint – összesen alig valamivel több mint ötezren jelentkeztek be, miközben már csak egy hét áll rendelkezésre az ajánlószelvények gyűjtésére és a jelöltek nyilvántartásba vételére. A határidő tehát a jövő pénteken lejár, így hamarosan kiderül, hogy a szelvényvadászatra biztosított szűk két és fél hét – ami a korábbi 45 nap nem egészen fele – a pártoknak, a társadalmi szervezeteknek és a függetleneknek mire volt elég. Az összehasonlítás kedvéért: 2006-ban 88 ezren kandidáltak, de akkor még felével több helyért versenghettek, és ez a szám tartalmazza a települési kompenzációs listákon és a fővárosi, illetve megyei közgyűlési listákon szereplő személyeket is.

Csütörtökig 5366 egyéni jelöltet regisztráltak, és közülük 4100-an függetlenként indulnak majd. A pártok között egyelőre azMSZP vezet: a párt színei ben 31 fő a polgármesteri, 342 pedig a helyi képviselői posztért száll versenybe. Eddig a Jobbik tucatnyi településen állított már polgármesterjelöltet, míg a sorban következő Fidesz–KNDP párosnak ez 11, s önállóan a Fidesznek további tíz helyen sikerült. A bejelentett képviselőjelöltek száma ez utóbbi szervezetek esetében viszont még összességében is alig haladja meg a háromszázat.

Mindebből természetesen korai levonni bármilyen következtetést, mert szinte bizonyos: a Fidesz mindenütt jelöltet állíthat, ahol csak akar. A deklarált cél egyébként 1300 polgármesteri szék, ami a települések negyven százalékát jelenti. A párt az ajánlócédulák húsz százalékát is magának akarja – nyilatkozta korábban a kampányigazgató. A parlamenti választások előtt állítólag ennél több is öszszejött, s a jövő héten elárulják, ezúttal mennyi sikerült. De már most kérdéses, hogy a többieknek marad-e annyi ajánlószelvény, hogy egyáltalán rajthoz állhassanak.

A szelvényvadászat félidején túl az LMP negyven százalékon áll – tudtuk meg Datki Szabolcs kampányigazgatótól. Vagyis: a jelöltek többségének még dolgoznia kell azon, hogy összejöjjön az induláshoz szükséges számú ajánlószelvény. Ez azért sem lesz könnyű feladat, mert sok helyütt érezni, hogy a Fidesz tarolt. Datki szerint egész utcák, sőt városrészek akadnak, ahol egyetlen cédulát sem sikerült megszerezniük. A kormánypárt sajátos módszereit mutatja – tette hozzá –, hogy a Békés megyei 5. választókerületben, ahol időközi választást kell tartani, a cédulákat az önkormányzatba kérték bevinni. Az LMP bízik a sikeres hajrában: kampányrendezvényeket tartanak, s ugyanakkor intenzív netkampányt folytatnak.

Azért is derűlátóak, mert a parlamenti választás előtt öt megyében is csak az utolsó négy napon sikerült összeszedni a listaállításhoz szükséges ajánlásokat. Igaz, most annyiban más a helyzet, hogy a szelvénygyűjtésre sokkal kevesebb az idő, ráadásul a korábbinál több cédula kell például a főpolgármester-jelöléshez vagy a megyei közgyűlési lista állításához. Egyébként a párt arra számít, hogy sikerül bejutnia tíz-tizenkét megyei közgyűlésbe, s ugyanennyi polgármesteri és néhány fővárosi kerületi városvezetői posztot is elnyer.

Rövid az idő, nyár van, ráadásul a Fidesz aktivistái mindenkit megelőzve vitték el az ajánlószelvények jó részét – ezzel magyarázza Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója, ha egyik-másik kerületben esetleg nem tudnak majd polgármesterjelöltet állítani. A szelvénygyűjtés más településeken szintén gőzerővel folyik, hiszen a jelöltek zömének – az LMP-hez hasonlóan – szereznie kell még jó pár cédulát. De a feladat Farkas szerint nem könnyű, mert most azzal is szembesülni kényszerülnek, hogy az emberek gyakran idegesen fogadják az aktivistákat, nehezen viselik, ha sokadjára csönget valaki a szelvényekért. „Már elvitték”, „nem adom”, „elegem van a politikából” – sokszor e fordulatok valamelyikével fogadják a cédulagyűjtőket. A frakcióigazgató saját tapasztalata: előfordult, hogy három óra alatt egyetlen szelvényt sem kaptak.

Az MSZP tulajdonképpen szerencsésnek mondhatja magát, mert minden jelölt és lista állításához megvan a szükséges számú ajánlás; a szocialisták valamennyi tízezernél nagyobb városban indítanak polgármester- és képviselőjelölteket, s az összes megyében állítanak listát. Szanyi Tibor kampányfőnök elmondta: az előírtnál másfél-kétszer többet szedtek öszsze, mert mindig sok a rontott szelvény. Nagy azonban a szórás, mert egyes körzetekben a szükséges cédulaszám sokszorosánál tartanak, és még nem zárult le mindenütt a gyűjtés.

A politikus úgy látja, most könnyebb dolguk volt, mint tavasszal. Saját körzetében Szanyi is tapasztalta, hogy az emberek nyitottabbak az MSZP aktivistáival, és készségesebben adták át az ajánlószelvényt. Azon pedig maga is meglepődött, hogy Budapesten milyen gyorsan összejött a főpolgármester-jelöléshez szükséges 28 ezer cédula.

Önkormányzati pénzen kampányol a kaposvári Fidesz – állítja Lamperth Mónika, az MSZP helyi polgármesterjelöltje. A politikus kérdésünkre elmondta: a városban egy igényes kiadványt juttattak el a lakásokba, amelyben bemutatják az új választókerületeket, és mindegyiknél feltüntetik a Fidesz jelöltjét, de ugyanott Szita Károly polgármester fotója is megtalálható. Ez csupán ügyes kampányfogás lenne – állítja Lamperth –, ám a kiadványt részben a helyhatóság, illetve az önkormányzat néhány cége, részben pedig a megyei vállalkozásfejlesztési központ támogatta. Ráadásul feltűnik az EU és az Új Magyarország Fejlesztési Terv logója is.

A szocialista politikus szerint ez utóbbi különösen aggályos, mert uniós forrásból tilos pártkampányt folytatni. A kaposvári Fidesz elnöke szerint Lamperth vádaskodik. Dér Tamás közleményében hangsúlyozza: „az önkormányzathoz kötődő közérdekű információk felületét a városháza ingyen, egyetlen fillér nélkül kapta meg lehetőségként” a várostérkép kiadójától, a Kaposvár Polgáraiért Egyesülettől, amely egy hirdetésszervező céget bízott meg a jelentős reklámfelület értékesítésével.

Lamperth: Önkormányzati pénzen kampányol a kaposvári Fidesz
Lamperth: Önkormányzati pénzen kampányol a kaposvári Fidesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.