Karácsonyra „érkezik” az Újlipótvárosi Közösségi Ház

Az augusztus 20-i ünnep hetére esett az Újlipótvárosi Közösségi Ház bokrétaünnepe: a XIII. kerületi Pannónia utca 88–90. szám alatti, Vadász György Kossuth- és Ybl-díjas tervező által megálmodott XXI. századi épületegyüttest karácsonykor vehetik birtokukba a környékbeliek.

A Kárpát utca–Bessenyei utca–Pannónia utca és a Zöld Ág tagóvoda által határolt csaknem 15 ezer négyzetméteres területen zajló beruházást teljes egészében az önkormányzat finanszírozza. A kivitelezés az ütemtervnek megfelelően halad, félidejéhez érkezett.

A színpad 270 négyzetméteres lesz
A színpad 270 négyzetméteres lesz

Mint arról már hírt adtunk, a közösségi ház színvonalas megvalósítására kiírt ötletpályázatot a Vadász és Társai Építőművész Kft. nyerte el. A beruházási célokmány tartalmazza az előkészítési és tervezési díjakat, az építészeti munkákat, az első berendezések beszerzési költségeit – összességében 3,5 milliárd forintos költségből.

A szerződésben foglaltak szerint az épület műszaki átadása 2010. december 31-ig megtörténik. Az önkormányzat az üzemeltetésre pályázatot írt ki. Folyamatban van a rekreációs épületszárny közbeszerzése, a kültéri sportpályákéval együtt. Az intézmény végleges elnevezésére kiírt pályázat is az utolsó fázisához érkezett.

A nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárás előírta egy 500-600 férőhelyes zenei, színházi és sportesemények megtartására is alkalmas rendezvényterem megépítését, mely alkalmas komplex teátrumi, valamint egész estés művészeti és könnyűzenei produkciók befogadására, civil szervezetek eseményeinek szervezésére, fiatalok és idősek számára tervezett programok lebonyolítására.

A közösségi ház épületegyüttese egy központi magot körülvevő, különálló, de összekapcsolt épületekből tevődik össze. A Pannónia utcai oldalon található az ovális alakú, multifunkcionális rendezvényterem, amely alatt a pinceszint, a gépészeti területek és a raktárak vannak. A földszinti nézőtér 450 négyzetméteres, az első emeleti galériával együtt 600 látogató befogadására alkalmas, a színpad 270 négyzetméteres. Az emeleten irodák, a nézőtér fölé belógó galériarész, öltözők, vizesblokkok és egyéb kiszolgálóhelyiségek lesznek.

A Pannónia utcai oldalon – rekreációs funkcióval – három nagyobb tornaterem épül a hozzájuk tartozó öltözőkkel, vizesblokkokkal és irodákkal együtt. A Kárpát utcai oldalon egy könyvtár és egy idősek klubja lesz, a kettőt egy közös, 100 négyzetméteres terasz köti össze. A Kárpát utca–Bessenyei utca sarkon lesz egy étterem egy 70 négyzetméteres főzőkonyhával. Az épület központi magjának közepén elhelyezkedő átrium és előcsarnok pedig akár kiállítóteremként is funkcionálhat.

Bővül a zöld felület

A közösségi ház hűtési, fűtési és szellőztetési rendszere túlnyomórészt alternatív energiaforrással működik. A klimatizált épületben számítógép vezérli a környezetkímélő levegő-levegő rendszert. A terepszint alatt egy 2500 négyzetméteres, száz gépkocsi befogadására alkalmas garázs lesz. A tervezés során külön szempont volt a meglévő faállomány védelme, miközben a beruházás befejeztével jelentős zöld felülettel és megújult faállománnyal gazdagodik a kerület.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.