Szükséglakások irodaházban - Elúszó árvízi újjáépítés

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben és Szikszón még egyetlen, az idei májusi és júniusi árvíz miatt összedőlt ház újjáépítése sem kezdődött el. Felsőzsolcán egyelőre mutatóban épül csak néhány ingatlan. Az árvíz sújtotta településeken a nyári szárazságban újabb és újabb otthonokról derült ki, hogy lakhatatlanok lettek – ezeket csak most kezdték felmérni a kárszakértők.

Edelényben még most is „sakkoznak” az összedőlt ingatlanok listájával: az önkormányzat az árvíz után, a megadott határidőre 24 olyan házat írt össze, ahol elengedhetetlen a teljes újjáépítés. Erről a listáról azonban később a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szakértője nyolc házat „lehúzott”, arra hivatkozva, hogy az érintett ingatlanok még rendbe hozhatók. Így a városnak első körben a tizenhat engedélyezett ház újjáépítésére 160 millió forintot szavaztak meg a kormány által elkülönített hárommilliárd 170 millió forintos keretből.

Molnár Oszkár, a nyolcezres lélekszámú, Kazincbarcikához közeli Edelény polgármestere tegnap tudósítónknak azt mondta: még nem kapták meg az előleget az építkezéshez. Közben újabb és újabb házakról derült ki, hogy lakhatatlanná váltak. A katasztrófavédelem szakemberei nemrég újabb bejárást tartottak a településen, s tizennégy további házat felvettek az újjáépítendők listájára: ezek között akadt olyan is, amelyet korábban még rendbe hozhatónak találtak. Ez az eljárás is időveszteséget okoz, s részben emiatt Edelényben még egyetlen új házat sem kezdtek el építeni az összedőltek helyett. Az építési engedélyeket már valamennyi épület megkapta, de pénz híján még az alapok kiásása sem történt meg.

Arra a kérdésünkre, hogy miként tudják így a kormány által megadott október 31-i határidőre befejezni az építkezést, Molnár Oszkár lakonikusan azt válaszolta: sehogy. Átmeneti megoldásként az önkormányzat által korábban megvásárolt egyik irodaépületben alakítanak majd ki szükséglakásokat, s ide költözhetnek be azok, akik a tél beálltáig nem tudnak gondoskodni arról, hogy tető legyen a fejük felett. Az irodák lakássá való átalakítását az egyik üzletlánc 35 millió forintos adományából fedezik. A polgármester hozzátette: eddig hiába próbálkoztak az október végi újjáépítési határidő módosításával, a kormány makacsul ragaszkodik a települési vezetők szerint teljesíthetetlen dátumhoz.

Pintér Sándor belügyminiszter egy hete Felsőzsolcán, egy összedőlt ház előtt tartott sajtótájékoztatón közölte: már aláírta azt a határozatot, ami alapján 920 millió forintos előleget utalnak át az érintett önkormányzatoknak az ingatlanok újjáépítésére abból a hárommilliárd 170 millió forintból, amelyet az árvíz sújtotta térségben a lakhatási feltételek megteremtésére különítettek el.

– A cél az, hogy október 31-ig valamennyi összedőlt ház épüljön újjá – közölte a belügyminiszter, hozzátéve, hogy ezt a célkitűzést egy ütemezett építési terv alapján végre fogják hajtatni, s ellenőrzik is a végrehajtás szakaszait.

A Miskolchoz közeli Felsőzsolcán száznyolcan ház vált lakhatatlanná a júniusi árvíz miatt, s a település ezerkétszáz épületének többsége megsérült. Felsőzsolca számlájára már megérkezett az a csaknem kilencszázmillió forintos előleg, amelyből az újjáépítéseket el lehet kezdeni – tájékoztatott Németh Csaba, az önkormányzat szóvivője. Az összedőlt ingatlanok tulajdonosai közül negyvenheten jelezték, hogy lakvásárlással szeretnék megoldani lakhatásukat, százharminchárom család pedig építkezik. Eddig azonban közülük csak húszan folyamodtak építési engedélyért, amelyből tizenegy vált tegnapig jogerőssé: elvileg tehát ennyien kezdhetnék meg legálisan az építkezést. A településen járva azonban azt tapasztaltuk: többen e dokumentum nélkül már hozzákezdtek az alapozáshoz. Közülük név nélkül jó néhányan elmondták: ha betartanák a „szolgálati utat”, a tél beköszöntéig biztosan nem lenne fedél a fejük felett, hisz még rohammunkában is kétséges, hogy az előttük álló nyolc hét elegendő lesz a ház befejezéséhez.

– Normális esetben egy épületet előbb tetőig felhúznak, aztán hagyják állni egy télen át, hogy rendesen megkössön a malter, kiszáradjanak a falak, mielőtt beköltözne a család. Itt most kutyafuttában megy az építkezés, jövőre meg lehet nézni, hány házon lesznek repedések, melyik festés alatt vizesednek majd a falak, hol roggyan meg a tető –mondta az egyik házépítő.

Többen épp azért választottak könnyűszerkezetes házat, mert ennél kisebb az esélye az efféle hibáknak, s a kivitelezés eleve gyorsabb. Azt azonban mind az építkező családok, mind a polgármesteri hivatal ez ügyben név nélkül nyilatkozó illetékesei egybehangzóan állították: az október végi határidőre szerintük a házak töredéke sem fog felépülni – hiába rendelkezik erről hivatalos kormányzati verdikt.

Az csak egy „papír”, amit az élet felülír.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közmunkatanácsának az ár- és belvíz utáni helyreállítást segítő pályázatán 90 millió forintos támogatást nyert a Miskolc Kistérség Többcélú Társulás: ebből 330-340 embert két hónapig foglalkoztathatnak az összedőlt épületek elbontására, a homokzsákok elszállítására, egyéb, az árvíz utáni helyreállítást segítő feladatokra. Legtöbben – közel háromszázan – Felsőzsolcán dolgoznak majd, itt a romok, szeméthalmok eltakarítása jelent most feladatot. Ónodon viszont a negyven közmunkás a településen korábban engedély nélkül épített, s az árvízi védekezésben kulcsszerepet játszott ideiglenes gátat erősíti a védekezésnél használt zsákokkal.

Könnyűszerkezetes ház épül Felsőzsolcán
Könnyűszerkezetes ház épül Felsőzsolcán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.