Kopogtatócédulát kapott egy francia állampolgár Debrecenben

Választási ajánlószelvényt – közismert nevén: kopogtatócédulát –kézbesített a posta egy francia állampolgárnak a volt debreceni lakcímére, holott a lille-i fiatalember már több mint egy éve nem él Magyarországon.

A férfi 2008 júniusától 2009 júniusáig dolgozott a cívisvárosban, ekkor jelentkezett be ideiglenesen egy lakásba, de amikor végleg eltávozott, nem jelentkezett ki. Mint elmondta, a kijelentkezése szerinte azért nem volt indokolt, mert a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban (BÁH) kiállított, úgynevezett regisztrációs igazolása tartalmazta itt-tartózkodásának határidejét, s úgy vélte, erről értesítették a debreceni polgármesteri hivatalt is.

Az eset azért érdekes, mert ha a szóban forgó kopogtatócédulát valaki kitöltve leadja egy jelöltnek, akkor ez visszaélésekre adhat alkalmat. Ezzel kapcsolatban a debreceni önkormányzat népességnyilvántartó csoportjának vezetője, Balogh Istvánné azt válaszolta: ha egy ilyen ajánlószelvény formailag és tartalmilag helyesen van kitöltve, akkor az elfogadható. Hozzátette: az említett férfinak hazatérése előtt a BÁH-ban le kellett volna adnia regisztrációs igazolását, amelyet onnan eljuttattak volna az önkormányzathoz, s így már törölték volna a francia állampolgárt a nyilvántartásból.

Hozzáfűzte: most egykori ideiglenes lakhelyének tulajdonosa kérelmezheti, hogy töröljék a volt lakót az adatbázisból. A BÁH-ban érdeklődésünkre megerősítették: valóban a francia férfi hibázott, amikor nem adta le regisztrációs igazolását. Hozzátették: az efféle mulasztásokat nem ellenőrzik, de ha tudomásukra jut egy ilyen eset, akkor visszavonják a regisztrációs igazolást, s erről értesítik az illetékes önkormányzatot.

Az önkormányzati választáson egyébként nem csak magyar állampolgárok voksolhatnak. A törvény a választójog jog megilleti a Magyarországon tartósan letelepedett nem magyar állampolgárokat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.