Hiányzó szoftver okozott fönnakadást a kezelésben

A nyíregyházi Jósa András Kórházban egy késve érkezett számítástechnikai szoftver okozta azt a fönnakadást, amelynek következtében ötven-hatvan sugárterápiára szoruló beteg kezelése pár hetet késik – tudta meg tudósítónk.

Az Egészségügyi Holding Zrt. (EH Zrt.) egyik tagvállalataként működő intézményben a szóban forgó szoftvert múlt héten beüzemelték, így a betegek ellátása már zavartalan.

Több olvasónk jelzése nyomán kértünk tájékoztatást az ügy hátteréről. Tóth Lajos, az EH Zrt. szakmai főigazgatója érdeklődésünkre elmondta: a Jósa András Kórház az idén év elején visszavette a radiológiai feladatok ellátását attól a külső szolgáltatótól, amely az ágazatot az elmúlt 13 évben működtette. Ezért vált szükségessé egy új, korszerű radiológiai műszerpark beszerzése. Kifejtette: e beruházás keretében vásároltak egy új CT-berendezést a hozzá tartozó digitális munkaállomásokkal, amelyeket az onkológiai betegek ellátásában arra használnak, hogy minél pontosabban föltérképezzék a daganatok elhelyezkedését és kiterjedését. De a beüzemelés során az elmúlt hetekben kiderült: a CT-berendezés és az egyik sugárterápiás eszköz nem kompatibilis egymással, ezért egy olyan szoftvert kellett beszerezniük, amely informatikai kapcsolatot teremt a műszerek között.

Tóth Lajos hozzátette: a mintegy másfél hetes technikai leállás során elhalasztott kezeléseket a következő néhány hétben elvégzik. A Debreceni Egyetemen megtudtuk: a nyíregyházi fönnakadás miatt az intézményben nem tapasztaltak forgalomnövekedést, három-négy olyan szabolcsi betegről tudnak, aki időközben a debreceni klinikán kért kezelést, mert nem várta meg, amíg a nyíregyházi berendezés üzemképes lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.