Polgármesterséget érhet a gyorsaság

Gyorsasági rekordot állított fel Szűcs Lajos, Etyek polgármestere, aki újrázásra készülve már augusztus 16-án leadta a polgármester-jelöltséghez szükséges ajánlószelvényeket. A másfél évvel ezelőtt leszerelt egykori rendőrt három nappal később már nem vették volna fel a jelöltlistára.

Csúcsot döntött Szűcs Lajos, a Fejér megyei Etyek első embere – aki ismét harcba száll a polgármesteri székért – azzal, hogy az önkormányzati választási eljárás első lehetséges időpontjában, augusztus 16-án leadta a polgármester-jelöltséghez szükséges számú kopogtatócéduláját a helyi választási irodán. Pontosabban: a minimális 89 ajánlószelvény helyett 411 darabot. Szűcs Lajos tudta, hogy az új Országgyűlés július 22-én elfogadta azt az alkotmánymódosítást, amely szerint a fegyveres testületek tagjai a szolgálati viszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését követő három évig nem indulhatnak jelöltként a különböző választásokon, így például polgármesterjelöltként sem.

Szűcs Lajos
Szűcs Lajos

Márpedig Szűcs Lajos csupán másfél évvel ezelőtt szerelt le a rendőrségtől, ahol 15 éven át dolgozott, utoljára őrnagyi rangban kiemelt főreferensként szolgált az Országos Rendőr-főkapitányságon. Azt mondta, azért távozott a testületből, mert 2009 februárjában Etyeken független jelöltként megnyerte az időközi polgármester-választást.

– Érthetetlen, hogy ha az elmúlt másfél évben volt rendőrként közmegelégedésre irányíthattam egy települést, akkor most miért akarnak kizárni az újraválasztásból, az állampolgári jogaim gyakorlásából – mondja Szűcs Lajos, aki azért sietett az ajánlószelvények összegyűjtésével, hogy még az alkotmánymódosítás hatálybalépése előtt leadhassa azokat.

A parlament ugyanis hiába döntött még júliusban a változásról, a köztársasági elnök csak augusztus 11-én írta alá az alkotmány módosítását, ami csupán augusztus 19-én lépett hatályba. A jogszabályok szerint a helyi választási bizottságoknak az ajánlószelvények leadását követően 48 órán belül dönteniük kell az adott jelölt nyilvántartásba vételéről, így Szűcs Lajos jelöltségéről legkésőbb augusztus 18-ig döntést kellett hozni.

Az első fokon eljáró helyi választási bizottság – épp az alkotmánymódosításra hivatkozva – elutasította a polgármester újbóli jelöltté nyilvánítását. Szűcs fellebbezett, a másodfokon eljáró Fejér Megyei Területi Választási Bizottság pedig neki adott igazat. A testület szerint Szűcs Lajos akkor adta le az ajánlószelvényeit, amikor az indulását kizáró alkotmánymódosítás még nem volt érvényben.

Varjú Mihály, a megyei választási iroda vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: a döntés egyelőre nem jogerős, mivel azt a bíróságon még bárki megtámadhatja. Hozzátette: ha a határozat jogerőssé válik, akkor Szűcs neve felkerülhet a szavazólapokra, sőt, ha az etyekiek újra bizalmat szavaznak neki, ismét ő lehet a település vezetője – függetlenül attól, hogy másfél évvel ezelőtt még rendőrként szolgált.

Halmai Gábor alkotmányjogász érdeklődésünkre azt mondta: az ügyben a másodfokon eljáró területi választási bizottság korrekt módon járt el, amikor a döntésénél az ajánlószelvények benyújtásakor érvényben lévő jogszabályokat vette figyelembe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.