Köztisztviselők tucatjai fordulnak jogsegélyért az MSZP-hez

Tucatnyian fordulnak a szocialisták munkajogi segélyszolgálatához, sokan bírósághoz is mennek – tudta meg a Népszabadság. A jogsegélyszolgálat elindításáról még az MSZP egyik korábbi kongresszusa döntött. Ekkor határoztak az árvízkárosultakat támogató segélyalap életre hívásáról, és fogadták el a párt megújulásának irányát rögzítő tizenkét pontot is.

A jogsegélyszolgálat alapvetően a munkavállalói jogvédelemre szakosodott, s a megalapozatlanul elbocsátott dolgozók számára biztosít jogi segítségnyújtást. A gyakorlott munkajogászok által végzett szaktanácsadás ingyenes.

Csak arra vártak, hogy a jogszabály hatályba lépjen
Csak arra vártak, hogy a jogszabály hatályba lépjen

„A segélyszolgálat elindításának közvetlen kiváltó oka a kormánytisztviselőkről szóló törvény tervezete volt, amely – első lépcsőben az úgynevezett kormányhivataloknál –lehetővé teszi az indokolás nélküli elbocsátást, csökkenti a felmondással járó költséget, és gyakorlatilag megszünteti az újonnan felvett tisztviselőkkel szembeni minőségi szakmai követelményeket. Persze már abból is látható volt, hogy mi vár majd a korábbi köztisztviselőkre, amikor olvasni lehetett a Fidesz lakitelki »kiképzőtáboráról« vagy hallani a Fidelitas vezetőinek elszólásait” – nyilatkozta lapunknak Fogarasiné Deák Valéria, a jogsegélyszolgálat szervezője.

A volt szocialista parlamenti képviselő utóbbival arra utalt, hogy korábban – az MSZP-hez kötődő EgyenlítőTV – közzétett az interneten egy hangfelvételt, amelyen Ágh Péter Fidelitas-elnök egy 2009. novemberi nemzedéki találkozón arról beszélt, hogy a Fidelitas a választások után át fog alakulni, a szervezet kiürül majd, mert nagyon sokan az államigazgatásba mennek dolgozni. Ágh hozzátette: a „nagy űr feltöltésére” fiatalokra lesz szükség a Fidelitasban. A fideszes képviselő később azzal magyarázta kijelentéseit, hogy nem a Fidelitas-tagságára, csak néhány vezetőjére gondolt, akik az államigazgatásba kerülnek majd át a kormányváltás után; az EgyenlítőTV ráadásul tendenciózusan megvágta a hangfelvételt.

Mindenesetre a szocialisták által elindított jogsegélyszolgálatnál az elmúlt hetekben tucatnyian jelentkeztek jogi tanácsadásért, a legtöbben személyesen vagy e-mailben. Fogarasiné azt mondja: amikor a kifogásolt törvény még nem volt hatályban, a legtöbben azért kértek jogi tanácsadást, mert „bizonyos jelekből” már látták, hogy el fogják őket távolítani. „Először szabadságra küldték őket, majd amikor az lejárt, akkor mentesítették őket a munkavégzés alól. De eközben már látták, hogy az asztaluknál új emberek dolgoznak.

Egyértelmű volt, csak arra vártak, hogy a jogszabály hatályba lépjen, és indoklás nélkül el lehessen őket távolítani. Mindez nemcsak azért felháborító, mert megalázó körülmények között távolítanak el kiváló szakembereket, de azért is, mert olyan helyzetbe hozzák őket, hogy nem tudják szervezni az elhelyezkedésüket”, fogalmazott a jogsegélyszolgálat szervezője.

Fogarasiné lapunk kérdésére elmondta, a legtöbben azért kérnek jogi tanácsadást, hogy nehogy megrövidítsék őket az elbocsátás során. A politikus szerint számos eset volt arra, hogy a közszolga elé tett megállapodásból – „felkészületlenség vagy túlzott bátorság” miatt – kimaradtak olyan tételek, amelyek a kötelező járandóság részei lettek volna.

Nem egy eset volt, amikor a jogsegélyszolgálat ügyvédei segítettek megfogalmazni a munkaügyi bíróságra küldött beadványt. De volt olyan pedagógus is, aki negyvenévnyi munkaviszony után volt kénytelen távozni a létszámcsökkentés miatt. Ezt tudomásul vette volna, viszont az új kormány által kivetett különadó miatt nem juthat hozzá annak a végkielégítésnek a teljes öszszegéhez, amely a kollektív szerződés értelmében járt volna neki.

„Nem politikai tőke kovácsolása a cél. Meg is beszéltük, hogy mi nem politizálunk, a jogászaink képviseletet nem, csak tanácsadást vállalnak”, szögezte le Fogarasiné.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.