Ahány honlap, annyi szokás

OMG – ez a három betű fogadta azokat, akik május utolsó napján valamelyik minisztérium honlapjára kattintottak. A rövidítés az internetes közösség számára annyit tesz, hogy „Te jó isten!” Tény: ahány honlap volt, annyiféleképp festett.

„Az új kormány rendet akar tenni az állami honlapok területén is. Úgy véljük, a jelenlegi helyzet méltatlan az országhoz: a minisztériumi oldalak nélkülöznek bármiféle egységes szerkezetet és arculatot, a honlapok közül jó néhány technikailag elavult, felépítésében és tartalmában pedig zavaros, átgondolatlan.” Ezzel a szöveggel találkozott az olvasó az új kabinet hivatalba lépése után, ha valamelyik minisztériumi honlapra kattintott. Azt ígérték, nekiállnak, rendet tesznek. Kérdeztük volna, hogy csaknem három hónap után miként állnak, ám a Kormányzati Kommunikációs Államtitkárságon további türelmet kértek. Ugyanakkor közölték: hamarosan kiderül, mit értettek rendteremtésen.

Az alapinformációkért máshová kell kattintgatni
Az alapinformációkért máshová kell kattintgatni

Érdeklődéssel várjuk, de addig is: körülnéztünk. A dizájnt és a nyitóoldalon megjelenő információkat tekintve a káosz nagyjából maradt. A kép legfeljebb annyiban lett egységesebb, hogy legfelül a magyar címer és a tárca elnevezése fogadja a látogatót. Balra megjelenik egy mindenütt más tartalmat ígérő menüsor, középen a hírek, jobbra pedig – ki tudja, milyen elvek szerint csoportosítva – a honlapok többsége más, további tájékoztatást ígér. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium weboldalának azon a részén az augusztus 20-i ünnepi műsor, a nemzeti együttműködési nyilatkozat és a nemzeti együttműködés programja érhető el, semmi egyéb.

Az önmagában nem sok embernek okozna gondot, hogy e fontos alapdokumentumokat hol kell keresni, de némi következetesség nem ártana. A külügyi tárca a nyilatkozatot az apró betűs menük között dugta el, míg a HM honlapján a dokumentum fent középen, de – biztos, ami biztos – a baloldalt található sok apró, ezért részben szinte felismerhetetlen kép egyikéről is elérhető. Csak közbevetőleg: némely képecske animációval jelzi, hogy mögötte érdekes tartalom lehet, a nyilatkozat azonban nem tartozik ezek közé. A nemzeti együttműködés programja ráadásul a lap másik felén lelhető fel, kevéssel a gépkarabély-modernizálási program felett.

A vidékfejlesztési tárcánál még érdekesebb párosítást találni: a nyilatkozat alatt az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program is feltűnik – Gráf József aláírásával. Csak nehogy baj legyen belőle. Baj, hogy az alapinformációkért is általában máshová kell kattintgatni. Vezetők, szervezet, elérhetőség, kapcsolat – a kormány weblapjain rutinból az alapadatokat sem lehet megtalálni. Még ennél is nehezebb feladat vár arra, aki az egyes tárcák működésével összefüggő részletekre kíváncsi. Bár néha jobban jár, aki feladja, mert semmitmondó szövegeket talál. Esetleg azt hiszi, hogy időutazáson vesz részt, mert például a külügyi tárca szervezeti felépítése az előző miniszterrel indul. De írjuk a javukra: ott 1848-tól az összes eddigi külügyminiszter neve megtalálható.

A BM intézte el az átmenet kérdését talán a legügyesebben: az „új, egységes kormányzati honlapszerkezet kialakításáig” az interneten kurkászóknak legalább a megértését kérik. Több menüpont is erre az utalásra mutat, az aktuális információkra tehát még várni kell. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban is hasonló a helyzet, bár ott szűkszavúbban intézték el, jelezve, hogy az adott link „Feltöltés alatt”.

Az élet azonban nem állt meg, mert az adott tárcát érintő friss hírek és közlemények szinte mindenütt olvashatók, az árvízi támogatástól a vidékfejlesztési projektekig, számos aktuális kérdésben. Sőt különféle pályázati felhívások, álláshirdetések is találhatók, ha nem is különösebben nagy számban. A nemzetgazdasági tárca középvezetők sorát keresi az interneten, a HM pedig katonákat vár külföldi katonai missziókba.

A sokak által legpikánsabbnak tartott információk viszont csak hellyel-közzel érhetők el. Ilyenek többek között a létszám- és bérköltségek, a külföldi utazások, a gépkocsi- és mobiltelefon-használat, a nagyobb összegű kifizetések – az adatok e köre igencsak hézagos. Ahol még van a korábban favorizált Üvegzseb, ott sem igazán teljes. Legalábbis igen valószínűtlen, hogy a külügyben egyetlen VW Passatot tartanának, és utoljára az is tavaly júliusban futott 2100 kilométert. Viszont kiderül, hogy most körülbelül kétszáz fő rendelkezik szolgálati mobillal, és ezek közül 28-cal korlátlanul telefonálhatnak. Ugyanakkor megtudtuk: a vidékfejlesztési tárcánál igen környezettudatosan gondolkodnak, mert harminc autójuk között – amelyek üzemeltetésére júniusban hét és fél milliót költöttek – több Lexus és Honda hibrid is akad.

Még nagyobb a gépkocsipark a közigazgatási tárcánál: 33 kocsit tartanak, a júniusi benzinszámla pedig 8,3 millió volt. A HM viszont egyetlen szót sem veszteget ilyesmire, legalábbis a közérdekű adatok között nem sikerült találni effélét, s az Üvegzseb a BM-nél is csak az archív oldalakon szerepel. Az új nemzetgazdasági tárca honlapján van ilyen pont, igaz, egyetlen érdemi közlendőként a gépkocsipark adatait tartalmazza. Fura, de még az aktuális létszámot sem igen találni, bár egy korábbi kormányhatározatban az engedélyezett státusok számát már korábban nyilvánosságra hozták.

Hasonlóan kaotikus a jogszabálytervezetek közzétételének gyakorlata is: aki a vidékfejlesztésben érdekelt, bőséggel talál szakmai tervezeteket, de például a kodifikáció motorjának számító közigazgatási és igazságügyi tárcánál eddig egyetlen előterjesztés sem született – legalábbis a minisztérium honlapja szerint. A többi minisztériumnál legalább hellyel-közzel találni készülő jogszabályokat, bár néha a legváratlanabb helyen. Például a HM Jogszabályok, jogalkotás menüpontja üres, a Közérdekű adatok között viszont – mindjárt a költségvetési beszámolók alatt – előbukkan mindjárt két véleményezhető tervezet is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.