Joav Blum Vasban romokat hagy maga után

Pornóapátiban iszappal gyógyító központot akart létrehozni Joav Blum, a sukorói kaszinóváros kapcsán elhíresült izraeli vállalkozó. A vasi kis falu ómajorjában megvett gazdatiszti épülettel azonban eddig semmit sem kezdett, az pusztul tovább – adta hírül a Magyar Nemzet.

Egy ideig Ómajor feliratú mezben játszottak a pornóapáti futballisták. A vasi településen található gazdatiszti épületet 2001-ben megvásároló Joav Blum ugyanis 300 ezer forinttal szponzorálta a csapatot. Az ingatlanjának azonban az állagmegóvásával sem törődött, ezért meg is büntette az örökségvédelmi hivatal.

– Ennek az ügynek semmi köze Sukoróhoz – szögezi le Purker Walter, a település polgármestere, aki akkor még képviselő volt, amikor az önkormányzat eladta a gazdatiszti épületet, amely egyébként hajdanán Purker dédszüleinek a tulajdonában állt. Az államtól a téesz kapta használatba, a nyolcvanas évek közepén le is akarták bontani. Az akkor 16 éves Purker Walter azonban bevitt a szombathelyi múzeumba egy tál cserepet, s néhány bizonytalan eredetű csontot, mondván, Ómajorban, az egykori cisztercita kolostor helyszínén találta. A téesz ezek után nem kapott bontási engedélyt.

A rendszerváltás után a kárpótlás keretében Purkerék megpróbálták visszakapni, ám ómajor az önkormányzaté lett. 2001-ben meghirdette értékesítésre. Egy magyar cég tízmilliót ígért érte, de nem egy összegben fizetett volna. A társaság lovardát, vendéglátócentrumot akart kialakítani az ingatlanon.

– Az egyik testületi ülésen az elődöm bejelentette, hogy a magyar cég visszalép, de van helyette egy külföldi, aki a teljes összeget egyszerre kifizeti, viszont holnap reggelig tudni akarja a választ, hétkor jön, akkor megköthetjük az üzletet – emlékszik vissza történtekre Purker Walter.

A polgármester másnap reggel alá is írta a megállapodást. A testület örült, hogy hamarabb jut a pénzhez. Időközben a magyar cég felhívta a képviselőket, mondván, ő nem lépett vissza. Blum érdekeltségének pénze viszont megérkezett az önkormányzat számlájára, s mindenki megnyugodott.

Purker Walter szerint a hétmilliós vételár reális volt, az épület romos, düledező állapotban volt. Érdekesség, hogy rövidesen rejtélyes módon leégett a ház tetőszerkezete.

Blumék látványtervet is mutattak Purker Walternek: egy általuk forgalmazott gyógyiszapra alapozott egészségcentrumot akartak kialakítani ómajorban.

Joav Blum 2005 októberében és 2007-ben járt a faluban, de az épületet nem újíttatta fel. Ómajor most gazban áll, a tető nélküli ház romokban. Két szobor veszi körül: egyiket Purker Walter nagyanyja állíttatta azért, mert mind az öt gyereke hazatért a háborúból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.