Elhunyt Lara, az új szíves kislány

Hiába küzdöttek az orvosok majd két évig a hároméves Lara életéért: a tavaly júniusban új szívet kapott kislány csütörtökön meghalt.

Ő volt az első olyan új szíves, aki a leghosszabb ideig, mintegy 184 napot élt műszív segítségével a transzplantációja előtt. „Orvosilag ugyan sok minden megtehető a szívre váró gyerekekért, de ez az idő túl hoszszúnak bizonyult a kislány szervezetének, mert a sikeres szívátültetés után szinte valamenynyi szövődmény jelentkezett” – mondta lapunknak Szatmári András, a Gyermekszív Központ szakmai igazgatója. Minél rövidebb ideig van szükség a műszívre, minél gyorsabban sikerül kicserélni a beteg szervet, annál nagyobb az esély az egészséges gyerekekéhez hasonló életminőségre. Lara tüdejét egy vírus támadta meg, krónikus tüdőgyulladást kapott, jó ideje lélegeztetőgép tartotta életben.

A másfél hete transzplantáción átesett ötéves Zsolt, noha ő is több mint 170 napot élt műszívvel, jól van – mondta az orvos. Jelenleg két kisgyerek – a hatéves Máté és az egyéves Laci –él műszívvel az Országos Kardiológiai Központban, életükért az orvosok ezúttal is versenyt futnak az idővel. Máténak 150 napja, Lacikának „csak” másfél hónapja gépek biztosítják a keringését. Minél előbb jutnak új szervhez, annál nagyobb az esélyük a felépülésre.

Magyarországon 2007 októbere óta végeznek gyermekszív-transzplantációt, eddig 12 gyerek kapott új szívet, közülük máig kettő halt meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.