Hogyan él Zákány a romatelep felszámolása után?

– Akkor jöjjön vissza, ha már beköltöztünk, meglátja, különb lesz a mi portánk, mint bármelyik másik a faluban!

Nem egészen egy évvel ezelőtt mondta ezt a Somogy megyei Zákányban élő Orsós Imre, nem sokkal az után, hogy megtudta: egy integrációs programnak köszönhetően hátrahagyhatja a faluszéli nyomorúságos romatelepet, s bérlőként a község egyik felújított családi házába költözhet feleségével. Négy hónap telt el azóta, hogy birtokba vehették új otthonukat, s ma úgy tűnik, Orsós Imre betartotta a szavát. A főút melletti ház udvara rendezett, gondosan nyírt fű, kerítésre futtatott szőlő látványa fogad, a kamra előtti asztal pedig körtétől, ringlótól roskadozik.

– A gyümölcsfák és a szőlőtőkék már itt voltak, amikor beköltöztünk, de a kiskertben már mindent magunk termeltünk – mondja a rokkantnyugdíjas Orsós Imre, aki a gazda büszkeségével mutat körbe.

– Itt a paradicsom, a paprika, amott pedig borsó és tök volt. Fent a domb tetején van még szőlőm, több gyümölcsfám, itt ebben a régi ólban pedig nyulakat, tyúkokat tartunk.

A házban az egykori vasutas felesége, az ötvenéves, munka nélküli Orsós Imréné, Anna szegődik mellénk, s kalauzol végig a patikatisztaságú lakáson.

– Megmondtam előre, hogy kár tőlünk félni, nem vagyunk vademberek. Dolgozunk, rendben tartjuk a portát, nem zavarunk senkit – húzza ki magát a ház ura, majd a szomszédos telekre mutat: – Nézzen csak át a szomszédba! Derékig ér az udvaron a gaz, olyan, mint a dzsungel. Az önkormányzat már többször felszólította a tulajt, hogy kaszáljon. Ránk viszont nem érkezett panasz.

Nem véletlen Orsós Imre büszkesége. Zákányban – mint arról korábban lapunkban írtunk – hatalmas vitákat szított a helyi romatelep-felszámolási program. Az 1300 lakosú falu 50 millió forintot nyert tavaly nyáron a szociális tárca pályázatán arra, hogy öt házat vásároljon, azokba pedig a telep életveszélyes épületeiből átköltöztessen öt családot, huszonhárom embert. A zákányiak jó része attól tartott: odavész a község nyugalma, békéje, csöndje, ha a roma családok beköltöznek a faluba. A viták, tiltakozások odáig vezettek, hogy a polgármester és egy képviselő lemondott, a program projektvezetőjének autóját savval öntötték le, s volt, aki népszavazással próbálta megakadályozni a projektet. Ennek ellenére az érintett roma családok áprilisban beköltözhettek új otthonaikba, a telepet pedig ledózerolták.

– Orsósék példamutatóan élnek, három másik családdal sincs különösebb gond. Egy családot azonban többször is fi gyelmeztetni kellett már arra, hogy tartsák be az együttélés alapvető szabályait. Hangoskodtak, mulatoztak, zavarták szomszédaikat. A tényekhez tartozik az is, hogy eddig a családok kivétel nélkül, az utolsó fillérig fizetik az önkormányzati tulajdonba került házak jelképes bérleti díját, valamint a rezsit. Igaz viszont az is, hogy még csak most jön a fűtési szezon, ami jelentősen megemeli majd kiadásaikat – mondja az eddigi tapasztalatokról a falut tavaly december óta vezető Merész István.

Bár a polgármester szerint a kisebb-nagyobb konfliktusok ellenére a vártnál könnyebben ment eddig a családok beilleszkedése, s megszűnőben vannak a faluban a viták, indulatok, a program korántsem nevezhető teljes sikernek. Az eredeti tervek úgy szóltak: a telepről beköltöző családok aktív korú tagjait szakmát adó tanfolyamra íratják be, s közben munkát adnak nekik. A falu viszont elbukott több pályázatot is, így a szakmai képzés – forrás hiányában – elmaradt, és a közmunkaprogramokra is kevesebb jutott a reméltnél.

– Jelenleg csak arra van lehetőségünk, hogy minden családból egy embert foglalkoztassunk. Így legalább mindenütt van egy kereső. Mindeközben keressük a pályázati lehetőségeket, hogy hoszszú távon megoldást találjunk az érintettek foglalkoztatására – mondja Merész István, aki a képzések elmaradása kapcsán megjegyzi: – Aligha vigasz az érintetteknek, de a térségünkben akkora a munkanélküliség, hogy még a jó szakmával, nagy gyakorlattal rendelkezők többsége sem talál állást.

A közmunkaprogram beszűkülése az érintett családokat is aggasztja. A telepről a faluba költözött – névtelenséget kérő – fiatalasszony azt mondja:

– A férjem közmunkásként dolgozhat, de engem már nem tudtak felvenni, másutt meg nem találok állást nyolc általánossal. Egy fizetésből meg a segélyből nehéz megélni. A telepen még kihúztuk ennyiből, ott csak a villanyért kellett fizetni, mert gáz meg bérleti díj sem volt. Félek, hogy eladósodunk, és akkor előbb-utóbb az utcára kerülünk.

A zákányi gondokról értesült Berényi László, a Somogy Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, aki segítséget ígér az önkormányzatnak és a családoknak:

– A zákányi telepfelszámolás eddig sikeres, így nem szabad félúton befejezni. Minden követ megmozgatunk azért, hogy az önkormányzattal közösen forrást találjunk a projekt két kulcsfontosságú elemére, a foglalkoztatásra és a képzésre. Nem hagyjuk magukra az érintett zákányi roma családokat.

Orsós Imre betartotta a szavát
Orsós Imre betartotta a szavát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.