Gráf: túlzóak a kenyér nagy drágulásáról szóló hírek

Eltúlzottnak tart néhány, a kenyér jelentős áremelkedésével kapcsolatos nyilatkozatot Gráf József, de a szélsőséges időjárás miatt a volt agrárminiszter szerint is nőnek a költségek. A szocialista politikus szerint pártjának helyzete az önkormányzati választásokon még nem fog jelentősen változni.

– Augusztus 20-a az ön számára inkább Szent István vagy az új kenyér ünnepe?

– Kettős ünnep ez a számomra, magyarként természetesen az államalapításé, az agráriumból élőként pedig a kenyér ünnepe is. Meghatározó, különleges időszak ez. Nem véletlen, hogy annak idején a búzát is életnek hívták. Valamikor ez volt mindennek az alapja. A kenyér becsülete és tisztelete is innen származik.

– A Népszava nemrég arról írt, hogy akár háromszáz forintba is kerülhet egy kiló kenyér az ősztől. A lap ezt azzal indokolta, hogy a hazai gabonapiacon a búza ára megkétszereződött, hasonlóan a liszt árához. Az állam tehet valamit vagy mindenképpen le kell nyelnie az esetleges drágulást?

– Egy piacgazdaság esetében természetes, hogy ha történik valamilyen természeti tragédia, az kihatással van az árakra. Megéltem már sok mindent, de ilyen esztendőre, amikor ilyen gyors hullámokban váltotta egymást a jégverés és a szélvihar, ami tönkreteszi a termést, nem emlékszem. Ráadásul Európa két legnagyobb búzatermelőjét – Oroszországot és Ukrajnát – épp ellenkezőleg, a nagy szárazság sújtotta. Le is állították a gabonaexportot. Ez a két hatás pedig kihat az áremelkedésre. A kenyér ára ugyanakkor összetett dolog: a növekvő alapanyagár mellett nagy százalékban a munkabér, a közteher és az energiaár van rá hatással. Az ésszerű keretek fölötti áremelkedés keresetcsökkenéssel is jár, úgyhogy a kereskedőknek ezt figyelembe kell venniük. Valami emelés biztosan lesz, de egyes ezzel kapcsolatos megnyilatkozásokat azért túlzónak érzek.

– Lassan három hónapja kezdte meg munkáját a második Orbán kormány. Hogyan értékeli Fazekas Sándor agrárminiszter első száz napját?

– Mindössze egyszer találkoztam vele személyesen. Rendkívül korrekt embernek ismertem meg. Az elmúlt három hónap kevés idő egy agrárminiszter számára, a döntések jelentős részének ugyanis áthúzódó hatása van, így a munkásságát megítélni egyelőre nem lehet. Az látható, hogy az első időszak a szervezeti és személyi változtatásokról szólt. Gondolom, ezután felgyorsulnak a szakmai tevékenységek is. Legalábbis bízom benne.

– És hogyan értékeli az MSZP ellenzékben eltöltött száz napját? A párt egyik alapítójaként hogy látja: jó irányba indult a megújulás?

– Az önkormányzati választásokon még semmilyen előrelépés nem lesz az országgyűlésihez képest. Nyolc év után sok olyan ember keveredik oda egy párthoz, akit nem a meggyőződés, hanem az érvényesülés vezérel. Ez a mindenkori hatalom kísértése és veszélye. Az MSZP nagy hibája, hogy nem tudta kezelni ezt a kérdést, ehhez elég csak a budapesti eseményekre utalni. Az MSZP-nek elsősorban ezektől az emberektől kell megszabadulnia, hogy utána hitelesen tudja képviselni mindazt, amit mi szociáldemokráciának hívunk. Ehhez kemény munka, idő és egy új generáció szükséges.

„A kenyér ára összetett dolog”
„A kenyér ára összetett dolog”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.