Visszafogott tűzijáték az összefogás napján

Augusztus 20-án légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán, bemutatkozik a Nemzeti Lovas Díszegység, a rakparton magyar gasztrosétány várja a látogatókat.

Az árvízi károk nyomán erősen csökkentett költségvetésű állami programban este nem a Gellérthegyről, hanem uszályokról indítják a tűzijátékot, ennek zenéje az összefogást tükrözi: „Bár mindent elsodort az ár, itt vagy, lesz még a kőből újra ház, az égre új kémény füstje száll, holnap még lesz tetőd, hisz van hazád” – szól az Összefogás Dala, mely a tűzijátékot megelőző percekben a Duna-parton csendül fel Bebe, Bereczki Zoltán, Csézy, Csík János, Csipa, Dolhai Attila, Feke Pál, Rúzsa Magdi, Szinetár Dóra, Szomor György, Szvorák Kati, Tóth Gabi, Varga Miklós, valamint Zséda előadásában. A tűzijáték előtt öt perccel gyújtják meg azokat a gyertyákat, amelyeket a helyszínen 200 forintért lehet megvenni, s az abból származó bevételt segélyszervezeteken keresztül juttatják el az árvízkárosultakhoz.

Nagy Anna kormányszóvivő –nyilvánvalóan a négy évvel ezelőtti, tragikus kimenetelű augusztus 20-ra utalva – a biztonsági intézkedések kapcsán közölte, hogy 45 kilométer/órás sebességnél erősebb szél esetén lefújják a tűzijátékot. (Idén harmadannyi tűzijátékot rendeznek, mint a tavalyi augusztus 20-i ünnepségeken. A legtöbb önkormányzat a pirotechnikán spórol. A nagyvárosokat –Pécset, Miskolcot, Szegedet és Békéscsabát – követően az elmúlt napokban több száz kistelepülés önkormányzata is úgy döntött, hogy takarékos ünnepet rendez augusztus 20-án.)

Az MTV mindkét csatornája élőben közvetíti az állami és egyházi ünnep eseményeit, így a Kossuth téri zászlófelvonást, melyen Orbán Viktor miniszterelnök is jelen lesz (9.00), a honvédtiszti eskütételt a Hősök teréről, ahol Schmitt Pál köztársasági elnök ünnepi beszédét (11.00), illetve a Clark Ádám téri aratófelvonulás eseményeit (15.30). Az MTV élőben közvetíti a Szent Jobb-körmenetet (17.00) és a tűzijátékot (21.00) is.

Ezúttal elmarad a kitüntetések átadása, erre október 23-án kerül sor. A kormányszóvivő ezt azzal indokolta, hogy a kormányváltás után nem volt elegendő idő rá, hogy megtegyék a szükséges előkészületeket. A kormány azt szeretné, hogy „tisztességesen és megalapozottan” készüljenek el a kitüntetettek nevét tartalmazó listák. A honvédelmi minisztériumi elismeréseket szerdán Budapesten átadták. Erre Molnár Csaba, a Bajnai-kormány volt kancelláriaminisztere azt mondta: az átadás előtt 45 nappal, vagyis ebben az esetben július elejéig tehetett volna javaslatot a kabinet az akkori köztársasági elnöknek, Sólyom Lászlónak arra, hogy kik kapjanak kitüntetést az államalapítás ünnepén. A szocialista politikus szerint Orbán Viktor kormánya csak el akarta kerülni, hogy Sólyom László beleszólhasson a kitüntetettek listájába.

Sólyom László nemrég leköszönt magyar köztársasági elnök vasárnap Révkomáromban vesz részt a tavaly augusztusban felavatott Szent István-szobor megkoszorúzásán. Sólyom László, most is gyalog megy át a Dunán átívelő Erzsébet hídon, és ott várják majd a város elöljárói. Beszédet mond Szent István király lovas szobránál. A szlovák kormányoldal Sólyom László látogatására nyilvánosan nem reagált. „Visszajövök” – üzente egy éve Sólyom László, amikor Robert Fico akkori szlovák kormányfő utasítására – azzal az ürüggyel, hogy nem tartotta tiszteletben Szlovákia területi integritását – nem engedték be Szlovákiába. (MTI)

Légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán
Légi parádé helyett hajós felvonulás lesz a Dunán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.