Nem iskolacsőd miatt emeltek vádat

Közérdekű adattal való vissza élés vétségének gyanúja miatt vádat emelt a Győr Városi Ügyészség az iskolákat működtető Vocational Academy Alapítvány alapítója, Nagy Ottó László ellen.

Egy pedagógus feljelentése alapján vádolta meg az ügyészség a több iskolát működtető s jó néhány tanárnak jelentős összeggel tartozó győri Vocational Academy Alapítvány alapítóját, Nagy Ottó Lászlót. Ezt az eljárást több sajtóorgánum is úgy értelmezte, hogy az iskolacsődök miatt emeltek vádat ellene. A feljelentő tanár ugyanis arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet: az alapítvány korábban valótlan számokat adott meg állami támogatási jogosultságáról azért, hogy engedélyt kapjon óvodák és iskolák működtetésére.

Székelyné Riba Katalinnak, a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint azonban a vádirat ezzel a kérdéssel egyáltalán nem foglalkozik. A feljelentő azt sérelmezte, hogy ő nem kapott meg egyébként valóban közérdekű adatokat az alapítványtól, mely a közhasznúsági jelentését sem tette közzé.

A Vocational Academy körül egyébként évek óta forr a levegő. Az alaptörténet még 2007-re nyúlik vissza, amikor tizenhét falu működtetésre átadta át neki az iskoláját. A Győr melletti Kunsziget polgármestere akkor lapunknak azzal indokolta a helyi tantestületet felháborító döntést: az alapítvány garantálja, hogy a gyermeklétszám csökkenése esetén is fenntartja mind a nyolc osztályt, sőt bevezeti a két tannyelvű képzést a településen. Más önkormányzatok is elhitték, hogy amit ők képtelenek fenntartani, azt a Vocational Academy életképesen működtetni tudja.

Kétkedő érdeklődésünkre akkor Nagy Ottó László azzal érvelt: nem közalkalmazottként foglalkoztatja a pedagógusokat, így ők a nap nyolc órájában tanítanak majd. Egy-egy szaktanár a szomszéd falvakban is órákat tarthat, ezáltal a lehető leghatékonyabban kihasználhatják a munkaerőt.

Az iskolamentő kísérlet azonban a jelek szerint kudarcba fulladt. A iskolák tanárainak egy része nem kapta meg a fizetését, közülük többen munkaügyi bírósághoz fordultak, ahol már meg is ítélték járandóságukat s azok kamatait, ennek ellenére a pénzükhöz nem jutottak hozzá. Az önkormányzatok is kutyaszorítóba kerültek, nem szívesen veszik vissza a közoktatási feladataikat. Néhány helyen ezt nem is tudják megtenni, hiszen az önkormányzati iskola alapítványi átadásakor a létszám leépítésére állami támogatást kaptak, ennek pedig az volt a feltétele, hogy öt évig nem vehetnek fel közalkalmazottat. Ez az öt esztendő azonban még nem járt le.

Nagy Ottó László többször is azzal indokolta a kudarcot, hogy alapítványuk nem kapta meg a falusi iskolák után járó kiegészítő állami normatívát. Ennek folyósításához ugyanis szükség lett volna az érintett kistérségi társulások beleegyező nyilatkozatára. Két kistérség – a csornai és a kapuvári – kivételével viszont a többiek nem járultak hozzá ahhoz, hogy az iskolák szerződést kössenek az alapítvánnyal.

A Vocational Academy három ingatlanjára elrendelték a végrehajtást. A tanárok abban bíznak, hogy jogilag megalapozott követelésüket az első helyre sorolják, s az árverezést követően hozzájutnak elmaradt járandóságukhoz.

Kérdés persze, hogy mi lesz az alapítvány győri anyaiskolájával, hiszen ebben az épületben most is tanítanak. Sőt az alapítvány honlapján a két tannyelvű szakközépiskola augusztus 31-re rendkívüli felvételi eljárást hirdetett. Az öt évfolyamos közgazdasági és idegenforgalmi képzésre várják a tanulókat.

A most napvilágot látott ügyészségi vádirat tehát igen kis szelete a bizonytalan végkimenetelű történetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.