Stabilizálódott az új szívet kapott kisfiú állapota

Kielégítő az állapota az ötéves Zsoltnak, aki csütörtökön kapott szívet az Országos Kardiológiai Intézetben – tájékoztatta a Népszabadságot dr. Szatmári András, a Gyermekszív Központ szakmai igazgatója. Jelenleg a kilökődést gátló gyógyszerek adagjának beállítását végzik az orvosok.

Ha egy gyerek szíve felmondaná a szolgálatot, a műszívvel lehet időt nyerni, amíg megfelelő donort találnak számára. A műszív egy kis, a mellkason kívül lüktető pumpa, amit egy körülbelül kilencven kilogrammos hűtőszekrény méretű gépezet működtet. A rászoruló gyerek erre a gépre csatlakoztatva él a kórházban. Így alszik, játszik.

A műtétet megelőzően Zsoltot is 177 napig ilyen eszköz tartotta életben.

– Bár ez a 177 nap orvosi szempontból meglepően eseménytelenül, komplikáció nélkül telt el, az új szív szinte az utolsó pillanatokban érkezett a kisfiúnak – mondta lapunknak Szatmári András, a Gyermekszív Központ szakmai igazgatója. Hozzátette: miután Magyarországon nem találtak megfelelő donort a kisfiú számára, a szülők kormányzati segítséget is kértek, hogy gyermeküknek külföldön is kereshessenek szervet. A megfelelő szív végül Olaszországból érkezett.

Három éve van lehetőség gyermekszív-transzplantációra Magyarországon. Ám hiába van együtt a központban a szakember és a szaktudás, változatlanul hátráltatja az életmentő beavatkozásokat a szervhiány. Szatmári András szerint a megfelelő szervet a gyerekek esetében a legnehezebb találni, függetlenül attól, hogy hazai vagy nemzetközi donorhálózat keretében keresik is. Egyebek mellett nemcsak a vércsoportnak kell megegyeznie, hanem a beültetendő szerv méretének is. Nem lehet egy húszkilós gyerekbe 150 kilogrammos felnőtt szívét beültetni, és fordítva sem. Zsolt egy nagyobb gyerek szívét kapta meg, és ugyan a beavatkozás után az ötéves kisfiúnál a műtét után komplikáció lépett fel, a szokottnál némileg erősebb vérzést tapasztaltak az új szervnél, de a problémát gyorsan orvosolták az intézet szakemberei – mondta lapunknak a szakmai igazgató. Egyelőre nincs semmi probléma, a kezelés a megszokott módon történik, az orvosok a kilökődést megakadályozó gyógyszerek beállítását végzik.

Az Országos Kardiológiai Intézetben ez volt a tízedik gyermekszív-átültetés. Legutóbb februárban Hanna kapott új szívet. Ő a kilencedik, a legfiatalabb gyerek, aki új szívvel él. Tavaly összesen 22 szívátültetést végeztek Magyarországon, ebből öt gyerek volt. A Gyermekszív Központban most további két kisgyerek vár új szervre, a hatéves Máté és az egyéves Lacika. Ők most műszívvel élnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.