Orbán Viktor banánköztársasága

Azzal nincs semmi probléma, hogy Orbán Viktor januárban találkozott Ronald S. Lauderrel a King’s City-beruházás miatt, miként abban sem lehet kivetnivalót találni, hogy e megbeszélésen jelen volt George Pataki, New York állam egykori kormányzója is, aki jó viszonyt ápol Lauderrel éppúgy, mint a Fidesszel.

Az már furcsább, hogy a Fidesz korábban kommunikációs stratégiát épített arra, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is találkozott a befektetőkkel, ami az ő esetükben, ha úgy tetszik, hivatali kötelesség volt, amit Orbánról januárban még nem lehetett elmondani, de mindegy is, van ilyen, legyintsünk.

Az alaphelyzet egyértelmű. Az viszont nem az, hogy mi hangzott el a megbeszélésen. És ez a Fidesz felelőssége. Először ugyanis még úgy reagáltak, hogy nincs tudomásuk ilyen találkozóról, majd másnap elismerték annak tényét. Ekkorra a kormányfői sajtóstáb vezetője, aki az előző nap még azt sem tudta, miről van szó, már arról is információt szerzett, hogy mit is mondott Orbán Viktor Ronald S. Laudernek. Azt, hogy Magyarország nem banánköztársaság, s még a legnagyobb befektetőknek is be kell tartaniuk a törvényeket.

Karakán mondat. Már ha valóban így hangzott el.

Nézzük: 1. Egyelőre semmi nem támasztja alá, hogy a beruházók valóban megsértették a törvényeket, ezt majd jobb volna, ha bíróság döntené el, és nem Orbán Viktor. (Ami pedig a törvénysértéseket illeti, Orbán Viktor elég kedélyes szótlansággal nézi el, hogy csak egyetlen példát említsünk, amint frakcióvezetője nyílt és büszke törvénysértéssel listázgatja a neki kedvére nem való szegényeket.)

2. Az, hogy a megbeszélésen jelen volt George Pataki, már önmagában megszabta a tárgyalás hangulatát: Orbán részéről a lehető legnagyobb mértékű udvariatlanság lett volna az ő jelenlétében így beszélni Lauderrel, ami talán nem is állna túl távol a személyiségétől, de annál jóval távolabb áll a politikai érzékétől.

3. Ha mégiscsak a banánköztársaságos mondat volt a megbeszélés tárgya, akkor vajon a Fidesz miért nem hozta nyilvánosságra még januárban a találkozó tényét? Miért lett volna kellemetlen Orbán Viktor számára, akinek pártja szimbólummá emelte a sukorói beruházás ügyét, kiállni azzal, hogy lám, ilyen keményen bánik a majdani miniszterelnök az ordas nyerészkedőkkel?

4. Abból, hogy a Fidesz nem hozta nyilvánosságra sem a találkozót, sem annak tartalmát, arra lehet következtetni, hogy ez a beszélgetés a valóságban nem egészen úgy hangzott el, mint ahogy azt most a miniszterelnök környezete kommunikálni próbálja. És ha másképp hangzott el, akkor ez tág teret nyit a találgatásoknak, legyenek azok bármilyen kellemetlenek is Orbán Viktor számára. Márpedig elég kellemetlenek, ha arra vonatkoznak, hogy a megbeszélésen a majdani miniszterelnök kifogásolta a vele való korábbi egyeztetés hiányát, illetve azt, hogy az előkészítésből kimaradtak a jobboldali vállalkozók.

Ha ugyanis mégiscsak erről lenne szó, akkor meglehet, elhangzott a banánköztársaságos mondat is. Csak éppen nem Orbán Viktor szájából.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.