Rogán Antal 2014-re aspirálhat

„Azok az emberek, akik megválasztottak négy évvel ezelőtt polgármesternek, megválasztottak néhány hónappal ezelőtt országgyűlési képviselőnek, csalódásként élnék meg, hogy ha ugyan egy csábító lehetőségért meg egy ambícióért cserébe, de elmennék.” Ezzel indokolta csütörtökön Rogán Antal a Szabadság téren, a szökőkút mellett állva, hogy miért a belvárosi polgármesterséget választja még egy ciklusra, a számára felajánlott főpolgármester-helyettesi poszt helyett.

Rogán Antal választása és annak időzítése is meglepetést keltett, a kiszivárgott hírek szerint arra lehetett számítani, hogy bejelentése a főpolgármester-helyetteségről a jövő hét elején történik meg.

S hogy miért választotta a Belvárost a városháza helyett? Egyes információk szerint azért, mert úgynevezett „szuperhelyettes” szeretett volna lenni – vagyis olyan, akinek gyakorlatilag főpolgármesteri jogosítványai és hatáskörei vannak –, de erről állítólag nem tudott Tarlós Istvánnal megegyezni.

Ezt a verziót Rogán Antal azzal tagadta, hogy a városházán Tarlós István mellett főpolgármester-helyettesként a város modernizációjáért, gazdasági fejlődéséért, a fejlesztésekért felelt volna. A szuperhelyettességről szóló ultimátumot lapunknak fideszes források sem erősítették meg. Az ugyanis nem volt kérdéses, hogy ha az „első számú helyettes akar lenni, akkor az is lesz”. Még akkor is, ha a kiszivárgott hírek szerint az „első számú” helyettességet Tarlós István eredetileg György Istvánnak szánta.

Ráadásul a találgatások kapcsán maga Tarlós István is azt nyilatkozta korábban lapunknak, hogy „ha valakivel, akkor Orbán Viktorral egyeztet” személyi kérdésekről, a lehetséges helyettesekről. Vagyis a döntő szót nyilvánvalóan Orbán Viktor mondta ki a belvárosi polgármestert illetően is. És azért is, mert a fideszesek megfogalmazása szerint Tarlós Istvánnak, ha megválasztják ősszel főpolgármesternek, „nagy valószínűséggel ez lesz az első, de az utolsó ciklusa is”.

A 2014-es önkormányzati választásokon a Fidesz részéről új versenyző léphet színre a főpolgármesterségért, mégpedig Rogán Antal. „Ha ez a cél, akkor nem lett volna politikailag szerencsés, ha Rogán Antal beköltözik a Városházára. Négy év alatt elkopott volna, arról nem is beszélve, hogy egy-egy, esetleg kedvezőtlen városházi ügy visszahullhatott volna rá is” – fogalmazott lapunknak egy budapesti fideszes.

A belvárosi polgármestert mindazonáltal komolyan csábította a helyettesi poszt, információink szerint erről érdemi tárgyalások is folytak. S noha – mielőtt szabadságra utazott volna – nem tartott közös sajtótájékoztatót Tarlós Istvánnal, a Fidesz és a KDNP főpolgármester-jelöltje is komolyan kalkulált Rogán Antallal. Miután visszalépett, a dolgok jelenlegi állása szerint úgy tűnik, négy helyettese lesz Tarlós Istvánnak, ha főpolgármesternek választják ősszel: a már említett György István, aki a városüzemeltetésért felelne, a kereszténydemokrata Bagdy Gábor, Pesti Imre, a Fidesz egészségügyi szakpolitikusa, aki a szociális szférát is felügyelné, és Tarlós István frakciótitkára, Csomós Miklós. Hozzá az oktatáskultúra területe tartozna. De az sem zárható ki teljesen, hogy ha a Fidesz–KDNP-szövetségnek nem lesz határozott többsége a közgyűlésben, valamilyen magas városházi posztot ajánlanak fel Jávor Benedeknek is, az LMP-s támogatásért cserébe.

A lapunk által megkérdezett fi deszesek úgy vélik, Rogán Antal jókor jó döntést hozott azzal, hogy belvárosi polgármester marad, azzal, hogy „a hűség fontosabb az ambíciónál”. „Az idő neki dolgozik” – teszik hozzá.

Valószínűleg nem kell lecserélni a névtáblát
Valószínűleg nem kell lecserélni a névtáblát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.