Titokzatos sorozatgyújtogatótól rettegnek Kővágóörsön

Egy hónapon belül öt nádtetős ház gyulladt ki Kővágóörsön. A helyiek sorozatgyújtogatásról beszélnek, és egymás között keresik az elkövetőt. Az indítékot azonban egyelőre csak találgatják.

– Nem tudok aludni a félelemtől. Esténként kiülök a ház elé, aztán figyelek, hátha látok valami gyanús alakot. Tegnap is éjfél volt, mire be mertem jönni. Nekem is nádtetős házam van – mondja a 86 éves Anna néni. A kővágóörsi asszony a Rákóczi utcában lakik, három házzal távolabb attól az épülettől, amelynek a nádtetejét augusztus 5-én este fölgyújtotta valaki. Ha Anna néni aznap este nem őrködik, komolyabb baj is lehetett volna.

– Már elmúlt tíz óra, amikor egyszer csak egy furcsa fényt láttam meg. Na, mondom, ez nem villany, valami más. Elindultam a fény felé, akkor látom, hogy felcsap a füst. Elkezdtem kiabálni a szomszédnak, hogy Zoli, gyere, mert baj van. Fél perc alatt ott volt, hozott egy vödör vizet, de akkor már jött a többi szomszéd is – idézi fel a történteket Anna néni.

Mielőtt a badacsonytomaji tűzoltók kiértek volna, a helyiek megfékezték a lángokat. Bár ezúttal csak egy kisebb részen égett meg a nádtető, a falubeliek felháborodását mindez nem csillapította. Ez volt ugyanis egy hónapon belül az ötödik tűzeset a Veszprém megyei faluban. Mindegyik alkalommal egy nádtetős ház gyulladt ki. A 900 lelkes faluban – ahol számos hétvégi ház is található – minden harmadik ház nádfedeles.

Váradi Piroskától, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk: a rongálás miatt indított nyomozás keretében a tapolcai kapitányság még vizsgálja, hogy van-e összefüggés az esetek között, de az eddigi adatok ezt a verziót erősítik. Eddig csak az első tűzesettel kapcsolatban készült el a tűzvizsgálói jelentés, amely szerint szándékos gyújtogatás történt.

A helyiek tényként kezelik, hogy sorozatgyújtogatásról van szó. Sőt abban is biztosak, hogy az elkövető a falubelijük. Így gondolja ezt Szabó Lajos, a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület vezetője is:

– Nézzük a tényeket: valamennyi nádtetős ingatlan üres volt, egyiknek a tulajdonosa sem kővágóörsi lakos. A gyújtogató csak olyan épületeket választott, amelyekben senki nem lakott, így például évek óta üresen álló házat, használaton kívüli melléképületet vagy olyan nyaralót, amelynek a gazdája csak nagyon ritkán jár a faluba.

Szabó Lajos szerint a gyújtogató elsősorban félelmet kelteni vagy ijesztgetni akart, és nem az volt a célja, hogy a felgyújtott házak porig égjenek. Mind az öt tüzet akkor sikerült megfékezni, amikor a lángnyelvek még csak a tetőt nyaldosták, így egyik esetben sem keletkezett jelentős anyagi kár. Így aztán fontos körülménynek tűnik, hogy a gyújtogatások este kilenc és tizenegy óra között történtek, azaz jóval nagyobb volt az esélye annak, hogy hamar felfedezzék a tüzet, mint ha például hajnalban csaptak volna fel a lángok. Információink szerint a rendőrség azt is vizsgálja, hogy a tűzesetek bejelentőinek lehetett-e közük a gyújtogatásokhoz.

– Nem szabad elfelejteni, hogy hiába álltak üresen a kigyulladt házak, a szomszédos épületekben lakók mindegyik esetben életveszélyben voltak, hiszen a tűz könnyen átterjedhetett volna a környező ingatlanokra is – állítja Szabó Lajos. Molnár József, Kővágóörs polgármestere kialvatlan szemmel érkezik a találkozónkra: egy ideje minden éjszaka járőrözik. Az ötödik eset óta esténként 8–10 falubelivel együtt járja a település utcáit, hogy elkaphassák, vagy legalább elriasszák az újabb gyújtogatástól az egyelőre ismeretlen elkövetőt.

– Először azt hittem, hogy valami gyerekcsínyről lehet szó, de a harmadik esetnél már sejtettem, hogy valami más lehet a háttérben – mondja a polgármester. – Mivel évekre visszamenőleg nem volt tűz Kővágóörsön, nem tűnik valószínűnek, hogy egyszer csak előbukkant volna a semmiből egy piromániás. Inkább arra gyanakszom, hogy a tettest valamilyen személyes sérelem érhette az önkormányzat vagy a polgármesteri hivatal részéről, és a gyújtogatásokkal akar bosszút állni.

Az általunkmegkérdezett falubeliek nem titkolták felháborodásukat, és azt sem, hogy félnek. Ráadásul egyre nő a gyanakvás a lakosok között egymással szemben is. Bár nemcsak a gyújtogató személye ismeretlen, hanem a motivációja is. Abban a legtöbben egyetértenek, hogy az elkövető helybéli, és valakivel vagy valakikkel súlyos konfliktusa támadhatott. Akad olyan kővágóörsi lakos, aki szerint a támadássorozat talán a polgármester ellen irányul: a közelgő önkormányzati választások előtt azt a látszatot lehet kelteni, hogy a településen nem megfelelő a közbiztonság.

Molnár József ezzel a felvetéssel kapcsolatban annyit mondott: bár a tűzesetek valóban félelmet keltenek a falubeliekben, ugyanakkor erősítik a helyiek összefogását. A történtek miatt például hamarosan megszervezik az eddig hiányzó polgárőrséget is.

Anna néni elszánt: szavai szerint addig fogja folytatni az éjszakai őrködést a háza előtt, ameddig el nem kapják az elkövetőt:

– Akárki is gyújtogatja a házakat, ha elfogják, nem lesz maradása a faluban. Az ilyesmit nem lehet megbocsátani.

Szabó Lajos, a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület vezetője: A gyújtogató olyan nádtetős épületeket választott, ahol senki nem lakott
Szabó Lajos, a helyi önkéntes tűzoltó-egyesület vezetője: A gyújtogató olyan nádtetős épületeket választott, ahol senki nem lakott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.