Váratlan fordulat: Kaltenbach Jenő mégis tetszik az LMP-nek?

Nem kizárt, hogy politikailag pikáns meglepetést hoz a Lehet Más a Politika budapesti választási listája. A névsorban ugyanis, ha a hétvégi kongresszus így dönt, lapunk információi szerint kiemelt helyet kaphat Kaltenbach Jenő. A volt ombudsmant korábban még az MSZP akarta közös főpolgármester-jelöltnek. Az ötlet akkor állítólag épp az LMP-n bukott el.

Felpörgeti önkormányzati kampányát a Lehet Más a Politika (LMP), a napokban kezdik terjeszteni az aktuális szórólapokat. A nagyvárosokban, például Miskolcon, Szegeden és Kalocsán már megvannak a polgármester-jelöltek, Pécsett még „nem állt fel a csapat”, de Euró pa kulturális fővárosában is lesz LMP-s induló. Érdekesség, hogy Kecskemét polgármesteri székéért például az egyéni öltözködési stílusáról (is) ismert parlamenti képviselő, Vágó Gábor indul.

Ami a fővárost illeti, elsősorban itt „ég harci lázban” az ökopárt: mindegyik választókerületben megvannak már a jelöltek, és egyetlen kerület sem marad LMP-s polgármesterjelölt nélkül. A fővárosi közgyűlési listáról most vasárnap dönt a párt kongresszusa. Miután az LMP széles körű bázisdemokrácia alapján működik, így tulajdonképpen kiszámíthatatlan, hogy a végső névsor kikből áll, kiket támogat a kongresszus. Az előzetes elképzelésekről azonban tudni lehet, bizonyos személyek meghallgatása már megtörtént. A Népszabadság információi szerint az első háromba szánják például Hanzély Ákos öttusa-világbajnokot (aki eddig is aktív támogatója volt az LMP fővárosi tevékenységének) és Somfai Ágnest. Utóbbi sokáig versenyben volt Jávor Benedekkel a párt főpolgármester-jelöltségéért is, ráadásul az ökoalakulat települési programjának vezetőjeként szakértője az önkormányzati ügyeknek.

LMP-s körökben arról beszélnek, hogy meglepetésnév is felkerülhet a listára, akár a névsor első helyére. A titkos befutó pedig az a Kaltenbach Jenő lehet, akit korábban még a szocialisták néztek ki maguknak. Arról épp lapunk számolt be korábban, hogy az MSZP vezetősége – sok korábbi jelölt után – a volt ombudsmanban látta meg azt a civil hátterű jelöltet, aki (a saját jelölt Horváth Csaba helyett) kellő szövetségi összefogással a fideszes Tarlós István érdemi ellenfele lehet, illetve lehetett volna. Tudható, hogy Kaltenbach egyeztetett is az MSZP felső vezetésével, és állítólag meg is állapodtak: további támogatók esetén vállalja a megmérettetést. Lapunk korábban azt is megírta, hogy az MSZP még abban is partner lett volna, ha Kaltenbachot egy civil szervezet ajánlja főpolgármesternek, s erre előbb az LMP „csatlakozik rá”, majd az MSZP „is észreveszi”.

Kaltenbach el is látogatott a Lehet Más a Politika frakcióvezetéséhez, a képviselőcsoport első emberével, Schiffer Andrással találkozott a Képviselői Irodaházban. Forrásaink akkor azt állították, hogy Kaltenbach szinte végig sem tudta mondani az ajánlatot, az LMP ismét hamar egyértelművé tette: van saját jelöltjük (Jávor Benedek), köszönik, nem kérnek más, különösen szocialista ajánlatokból. Így történt végül, hogy az MSZP országos elnöksége aznap délután végleg lezárta a főpolgármester-jelölti kérdést, mondván: ők „elmentek a falig” a lehetőségek keresésében.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke nem is cáfolta, hogy Kaltenbach Jenőben gondolkodott a párt. Lapunknak akkor azt mondta: „kitűnő jelölt lett volna, kár, hogy az LMP nem támogatta”. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője viszont tagadta, hogy Kaltenbach a főpolgármester-jelölti ügyben egyeztetett volna velük. A politikus akkor azt állította: Kaltenbach csak a Független Rendészeti Panasztestület volt elnökeként találkozott vele és Szabó Tímea képviselővel, s mindössze az emberi jogi bizottság aznapi ülése kapcsán beszélgettek vele. Schiffer egyébként a Magyar Hírlapban csütörtökön megjelent interjúban egyebek mellett azt mondta: „Érdekes módon a szocialisták az egyik pillanatban együttműködnének velünk, a másik pillanatban pedig a Fidesz csatlósaként emlegetnek minket (…) egyébként pedig nem a Fidesz udvarolgat nekünk nem túl korrekt módszerekkel hónapok óta a sajtóban.”

Kaltenbach Jenő lapunk kérdésére korábban elismerte, hogy az MSZP-sek megkeresték a főpolgármester-jelölti ajánlattal, de hozzátette: nem vállalta a feladatot, az LMP felé való közvetítést pedig akkor ő is tagadta. További részletekről nem is kívánt nyilatkozni. Most újból megkerestük, hogy megtudjuk: tényleg vállalja-e az LMP budapesti listáján való szereplést? A volt ombudsman azt mondta: „a hídon akkor kell átmenni, ha a folyóhoz értünk”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.