Ajándék kecske: vissza a feladónak

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszó város árvízkárosultjainak küldöttsége egy petíciót és egy kecskét kézbesített tegnap Budapesten, a Parlament főbejáratánál Orbán Viktor miniszterelnöknek azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet: szerintük a kormány nem osztotta el igazságosan az árvíz utáni újjáépítésre és helyreállításra szánt állami forrásokat. Az árvízi miniszteri biztos szerint az akció része a szikszói szocialista polgármester választási kampányának, amire az érintett azt válaszolta: nehéz helyzetbe került családokról van szó, amelyek segítségre várnak.

A Budapestre felhozott, említett kecske – amelyet a napokban egy magánszemély ajándékozott az önkormányzatnak –a szikszóiak felfogásában a települést fenyegető Vadász-patak s minden olyan folyó szimbóluma, amely hasznos ugyan, de olykor megbolondul, és kezelhetetlen. A petícióban azt kérték: a kormány hozza nyilvánosságra a kárfelmérés adatait, és az egyedi károk ismeretében az állam tulajdonosonként nyújtson segítséget az újjáépítéshez.

A 6200 lelkes Szikszó városában a pár hónappal ezelőtti árvíz során – a károsult lakosság önbevallása alapján – több százmillió forintos kár keletkezett. Négy ház lakhatatlanná vált, csaknem kétszáz ingatlanban három-öt napon át több mint fél méter magasságban állt a víz, további kétszáz lakóházat pedig elért, de nem öntött el az áradat. A károk mértékére jellemző a kecskét és a petíciót átadó delegáció egyik tagjának, Makranczi Csabának az esete: habár az ő háza többmilliós károkat szenvedett, állami segítséget nem kapott.

– A biztosító fizetett pár százezer forintot – mondta –, de a júniusban beadott pótkárigényemre még most sem válaszoltak.

Makranczi Csaba úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a kormány meghallja a szikszóiak segélykiáltását.

– Az elmúlt három hónapban hiába vártunk az állami segítségre, így mára elfogyott a türelem – mondta érdeklődésünkre Füzesséri József, Szikszó polgármestere, akit 2006-ban MSZP–SZDSZ-támogatással választottak meg. – A négy lakhatatlan lakóházra tíz-tízmillió forintos állami támogatás érkezett, de a többi, mintegy négyszáz lakóházat ért károk enyhítésére nem kaptunk pénzt.

Füzesséri József szerint nem volt foganatja annak a nyílt levélnek sem, amelyben azt kérték a kormánytól: változtasson azon a döntésén, hogy csak azokat az ingatlantulajdonosokat segítik állami támogatással, akiknek a kormány által megjelölt időpontig összedőlt a házuk. A polgármester megemlítette: Bakondi György volt árvízi miniszteri biztostól – aki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője – korábban azt a tanácsot kapták, hogy vegyék fel a kapcsolatot a karitatív szervezetekkel.

– Ez meg is történt – mondta Füzesséri József –, két szervezettől ötven lakos kapott fejenként ötezer forintos csomagot, majd további százhuszonöt fő részesült egyenként tizenötezer forintos utalványban. Ám a csaknem félmillárdos kárhoz ez édeskevés.

Bakondi György tegnap, az MTV reggeli műsorában, egy riporteri kérdésre válaszolva beszélt a szikszóiak demonstrációjáról, s azt állította: nem a szikszóiak, hanem a település polgármesterének egyéni akciójáról van szó. A szikszói MSZP-s polgármester – állította a televíziós beszélgetés során Bakondi – már az önkormányzati választásokra készülve megkezdte kampányát, ez a demonstráció már ennek a része, és nem kecskét, hanem inkább egy szarvasmarhát kellene a Parlamenthez hoznia, azt jelképezve, hogy az államot fejőstehénnek nézi. Erre a kijelentésre reagálva Füzesséri József érdeklődésünkre azt válaszolta: visszautasítja a főigazgató állítását, ugyanis nem kampányakcióról, hanem több száz nehéz helyzetbe került szikszói lakos sorsáról van szó, akik segítségre várnak. A polgármester hozzátette: nem nézi fejőstehénnek az államot, de ha nagyon akarják, legközelebb vihetnek a kormánynak szarvasmarhát kecske helyett.

Az ügyről tegnap közleményt adott ki a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság, amelyben alaptalannak nevezték a szikszói polgármester állításait, akcióját pedig a közelgő önkormányzati választási kampánnyal is magyarázták. A közlemény szerint Szikszó négy kérelmet nyújtott be vis maior támogatásra, ezek közül egyet már pozitívan elbíráltak, két kérelem az önkormányzat hiánypótlására vár, egy pedig felülvizsgálat alatt áll. Az államtitkárság szerint Szikszó részesül abból a hárommilliárd forint keretösszegű kormányzati támogatásból, amely az összedőlt házak pótlására fordítható, s mivel a városban négy ház dőlt össze, a településre jutó keretösszeg ennek megfelelően 40 millió forint. Hozzátették: az önkormányzat a kárenyhítéshez szükséges helyi rendeletét nem mellékelte a pénz lehívásához szükséges kérelemhez, de ha a hiánypótlásokat elvégzik, megkapják a támogatást.

S hogy mi lesz a miniszterelnöknek ajándékozott kecske sorsa? Az állatot Orbán Viktor megbízásából tegnap a katasztrófavédelem egyik munkatársa jelképesen átvette a szikszóiaktól, de vissza is adta, s azt kérte: helyezzék el odahaza, megfelelő közegben.

A polgármester azt mondja, ha kell, legközelebb szarvasmarhát hoznak kecske helyett
A polgármester azt mondja, ha kell, legközelebb szarvasmarhát hoznak kecske helyett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.