Zavar a zalai Fideszben

Hiába döntött arról már júniusban a zalaegerszegi Fidesz-csoport, hogy a várost 16 éve irányító Gyimesi Endrét javasolja polgármesterjelöltnek, a párt országos vezetése a napokban úgy határozott: nem őt, hanem Gyutai Csabát, a jelenlegi alpolgármestert indítják a posztért az önkormányzati választásokon.

A jelöltcserét a párt azzal indokolta, hogy Gyimesit októbertől a levéltárak működéséért felelős miniszteri biztosnak nevezik ki. A váltásnak azonban más oka is volt.

A júniusi zalaegerszegi jelöltállítási procedúra előtt ugyanis kiderült: a helyi Fidesz-csoportban – sőt, a párt országos vezetésében is – többen úgy vélték, eljött a fiatalítás ideje: Gyimesinek át kellene adnia helyét – a Zalában Kövér László támogatottjának tartott – Gyutainak. A jelöltválasztás során azonban Gyimesire negyvennégyen, Gyutaira pedig harmincegyen voksoltak.

Mindez nem csak helyben okozott zavart, megosztottságot: a Fidesz országos választmánya nem döntött a zalaegerszegi jelöltről, s a választmány elnöksége elé került az ügy. Bár többen számítottak arra, hogy Gyimesi visszalép, ő ezt nem tette meg. Információink szerint azért, mert nem Gyutait akarta utódjának, s méltatlannak tartotta, hogy a „háta mögött” próbálták előkészíteni a váltást. A párt végül – hetekig tartó hallgatás után – nyilvánosságra hozta: Gyimesi miniszteri biztos, Gyutai pedig polgármesterjelölt lesz.

Gyimesi Endre arra a kérdésünkre, hogy az új poszttal bírták-e viszszalépésre, így reagált: „Már a múlt ősszel tárgyaltam erről a feladatról Orbán Viktorral, de csak a nyáron, talán kissé megkésve született döntés kinevezésemről.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.