Schmuck Andor Kapolyi László székében?

Feltételezhető, hogy Schmuck Andor főpolgármester-jelölti kampánya az önkormányzati verseny mellett valójában az MSZDP elnökváltását készíti elő: Kapolyi László ősszel várhatóan Schmucknak adja a pártstafétát. Eközben sajtófőnököt az MSZP-től csábítottak át, közös polgármesterjelöltet Szili Katalin civil szervezetével állítanak, de marad a barátság a fideszes Rogán Antallal is.

Aktívan kampányol a főpolgármesteri székért az MSZDP színeiben harcba induló Schmuck Andor. A korábbi szocialista politikus, a Tisztelet Társaságának (TT) jelenlegi ügyvivője a fiatal szavazóréteget sajátos módon, a nevével és a szavazás időpontjára utaló („Október 3. – Mindenkinek el kell menni!”) feliratú óvszerrel igyekszik megnyerni. Már gyártják azokat az autóillatosítókat is, amelyeket hamarosan a fővárosi kereszteződésekben osztogatnak majd a sofőröknek.

Schmuck Andor hétfőn a Sziget-fesztiválon
Schmuck Andor hétfőn a Sziget-fesztiválon

A Budapest formájú illatosítón szintén szerepel Schmuck neve, a „tiszta belvárosi levegőért” szlogen mellett. A hivatalos verzió szerint a TT-ben három hónapja már elkezdték kidolgozni a „Szépkorúak Budapestért – Budapest a Szépkorúakért” programot, amelyet elküldtek mindegyik pártnak, de csak a Kapolyi Lászlóféle Magyar Szociáldemokrata Párt (MSZDP) állt be mögé, és kérte föl ennek alapján főpolgármester-jelöltnek Schmuckot. A végleges program a „Tisztelet és szolidaritás programja egy élhetőbb Budapestért” címet viseli és – függetlenül a bulváros jellegű kampánytól – szakmailag komolynak szánt tételek is szerepelnek benne. Így például a Főtáv és a Főgáz összevonása vagy egy Fővárosi Bank létrehozása.

Schmuck és a TT eddig sem tartotta távol magát a nagypolitikától. A 142 ezer regisztrált tagot és 820 nyugdíjasklubot maga mögött tudó Tisztelet Társasága korábban az MDF-fel működött együtt, a nyugdíjasokat képviselő szervezet a 2006-os választásokon öt képviselőt delegálhatott a párt országos listájára. Az együttműködés alapja az örökösödési illeték eltörlése iránti közös szándék volt – e céljuk sikerült. A támogatásért cserébe Vas János a szervezet képviseletében bekerült a parlamentbe, majd a párt és a TT közti kapcsolat megromlása miatt Vast felszólították, hogy lépjen ki a frakcióból. Ez utóbbi valódi okát azóta sem tudni.

Schmuck indulása az önkormányzati választáson azért is pikáns, mert a tavaszi országgyűlési választásokon még az MSZP-vel közös háttérszövetségben működtek, a jelölt pedig baráti viszonyt ápol Rogán Antal belvárosi polgármesterrel. Azzal a fideszes politikussal, aki Tarlós István győzelme esetén a főváros főpolgármester-helyettese lehet, ha elvállalja. Úgy tudjuk, még nem döntött.

Pikáns, hogy Rogán a tavaszi választáson még Schmuckkal és a TT-vel kampányolt, reklámfüzetében büszkén hivatkozott rájuk, mint a kerületben jól működő civil szervezetre. A TT Sas utcai ingatlanát ugyanis a fideszes önkormányzat biztosította Schmuckéknak. Az MSZDP-s jelölt nemcsak a háttérben, a nyilvánosság előtt is jó kapcsolatokra törekszik mindegyik oldallal: a múlt héten a X. kerület polgármesterénél járt, a napokban pedig a szocialista Verók István (Terézváros), a fideszes Bús Balázs (Óbuda), az ex-szocialista Szabados Ákos (Pesterzsébet), illetve az 1994-ig szabad demokrata, azóta független Derce Tamás (Újpest) vendége lesz, hogy bemutassa programját.

Szintén pikánsnak nevezhető, hogy Schmuck kampányának kommunikációs irányítója az a Rónay Judit lesz, aki nyolc év után épp az elmúlt hetekben távozott önként az MSZP sajtófőnöki székéből. Várhatóan az MSZDP-nél horgonyzik le Hajdu László is, aki korábban MSZP- színekben indult és nyert polgármesteri megbízást a XV. kerületben, nemrég viszont, a helyi pártszervezetben dúló belső harcokra hivatkozva, felfüggesztette párttagságát. Szintén ehhez kapcsolódik, hogy a Népszabadság információi szerint Schmuck ma írja alá azt a megállapodást, amelynek értelmében Zuglóban az MSZDP nem indít saját polgármesterjelöltet, inkább azt a Láng Mártát támogatja, aki viszont a Szili Katalinhoz kötődő Szövetség a Jövőért Mozgalom színeiben indul a megmérettetésen.

Schmuck és az MSZDP őszi esélyeit jelzi, hogy a Tisztelet Társaságának (amely papíron csak Schmuckot és nem az MSZDP-t támogatja) a fővárosban több mint harmincezer regisztrált tagja van. Ha mindegyikük az MSZDP listájára adná a voksát, akkor borítékolhatóan bent vannak a következő Fővárosi Közgyűlésben. Schmuck egyébként kikötötte: vezeti a listát, de esetleges mandátumát átadja másnak. Egyelőre azonban még a kopogtatócédulák összegyűjtésére koncentrálnak: Schmuck már számos „eligazítást” tartott a nyugdíjas tagoknak, hogy miként kell helyesen kitölteni a szelvényeket.

Az önkormányzati választás ugyanakkor leginkább csak egy hosszabb politikai építkezés első lépcsője Schmuck és az MSZDP számára. A jelenlegi elnök, Kapolyi László a Népszabadságnak korábban egyértelművé tette: az év végén átadja másnak a stafétát. Ez nyilvánvalóan Schmuck Andor lehet majd az őszi tisztújításon. Ehhez azonban Schmucknak időben be kell lépnie a pártba, egyelőre ugyanis nem tagja az MSZDP-nek. Az pedig, hogy egy megújuló Magyar Szociáldemokrata Párt kivel és kikkel köt szövetséget a baloldalon, azaz partnerséget köt-e a Mesterházy Attila vezetteMSZP-vel, vagy másfelé keres majd együttműködést, még nem tudni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.