Schmitt Pál példátlan lépése

Nem volt még példa arra, amit Schmitt Pál tett tegnap: köztársasági elnökként részt vett a kormány ülésén. Az államfő azt tervezi, hogy ezt félévente meg is ismétli. Forrásaink szerint Schmitt Pál elismeréssel szólt a kormány eddigi teljesítményéről, arról, hogy milyen sok törvényt sikerült elfogadni. Az MSZP„függetlenségre” szólította fel, mondván, az államfőnek „semmi köze” a végrehajtó hatalomhoz.

A miniszterelnök úr meghívására jöttem. Ez volt az első találkozásom a kormánnyal – közölte Schmitt Pál köztársasági elnök, miután tegnap délelőtt részt vett a kormány ülésén az Országház Gobelin Termében.

A kormányülés némi késéssel kezdődött, s pár perccel Orbán Viktor után érkezett meg az államfő a Kupolacsarnokon át (ahol a Szent Koronánál külföldi turistáknak tartottak éppen idegenvezetést). A Gobelin Teremben Schmitt Pál az asztalfőn, a miniszterelnök mellett foglalt helyet. A kameráknak és a fotósoknak szóló protokollkézfogás és mosoly után Orbán Viktor eleget téve a kötelező formalitásnak, sorra bemutatta a köztársasági elnöknek kormánya minisztereit, illetve az őket helyettesítő államtitkárokat, akiket Schmitt Pál volt házelnökként nyilvánvalóan ismert már. (A kormányülésen jelen volt Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos is.)

Aztán zárt tanácskozás következett. Forrásaink szerint a kormányülésen „erős bizalmi légkör uralkodott” az államfő és a kormányfő között. Az egyik résztvevő lapunknak azt mondta, Schmitt Pál elismeréssel szólt a kormány eddigi teljesítményéről, arról, hogy milyen sok törvényt sikerült elfogadni, és azok „jók”.

Az államfő húsz percet töltött a kormányülésen, utána a szomszédos vadászteremben sajtónyilatkozatot tett – vagyis az újságírók nem kérdezhettek. Schmitt Pál közölte, „interaktív kapcsolatra” készül, megállapodtak abban, hogy féléves rendszerességgel elmegy a kormány ülésére, és arról is, hogy a miniszterek előtt is nyitva lesz az ajtaja, ha „a partikuláris érdekeik, illetve ügyeik ezt így kívánják”. Úgy szeretné ellátni elnöki feladatát, hogy egyfajta interaktív kapcsolatot létesít mindenekelőtt a kormánnyal, de a parlamenttel és a bíróságokkal is. Meggyőződése szerint csak így tudja ellátni integráló feladatát. A köztársasági elnök elmondása szerint tájékoztatta a kormányt arról, hogy minden, az Országgyűlés által elfogadott és még államfői aláírásra váró törvényt ellátott kézjegyével, egyik törvényben sem talált alkotmányossági kifogást. (Az augusztus 6-án hivatalába lépett államfőnek összesen tizenhárom jogszabályt küldött át az Országgyűlés.)

Az államfő és a kormányfő a Parlamentben: Magyarország vezetői egymással is párbeszédet szeretnének folytatni a jövőben
Az államfő és a kormányfő a Parlamentben: Magyarország vezetői egymással is párbeszédet szeretnének folytatni a jövőben

Schmitt Pál kiemelte, hogy egy-két miniszterrel szorosan együttműködik hivatali ideje alatt. Martonyi János külügyminiszterrel mindig egyeztetni fog külföldi útjai előtt. Réthelyi Miklóssal, a nemzeti erőforrásminiszterrel a magyar nyelv védelme, a fiatalok mozgásgazdag életmódja, valamint az élethoszszig tartó tanulás kérdéséről, az általa is vállalt prioritásokról fognak rendszeresen egyeztetni. Rajtuk kívül szoros kapcsolatot kíván kialakítani még Hende Csaba honvédelmi miniszterrel (nem csoda: az államfő Magyarországon a honvédség főparancsnoka – a szerk.), valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, aki, mint emlékeztetett, a határon túli magyarokért felel.

Az államfő a kormányülésen tudatta azt is: részese kíván lenni annak a közös erőfeszítésnek, amelynek során sikeres európai uniós elnöksége lesz Magyarországnak. Azért is, mert az ország „első számú nagykövete” szeretne lenni. Schmitt Pál közölte, a kormányülésen tájékoztatást adott a Köztársasági Elnöki Hivatal átalakításáról, és bemutatta munkatársait is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.