Világbajnokkal küzd a közérdekű adatokért az LMP

Egyfajta virtuális irodát nyit az LMP a közeljövőben, hogy így segítse a közérdekű adatok minél szélesebb körű nyilvánosságra hozatalát – értesült a Népszabadság. A központot Hanzély Ákos világbajnok öttusázó vezetheti.

Várhatóan még a héten bejelenti a Lehet Más a Politika, hogy az önkormányzati választások kampányának részeként egyfajta közérdekű információs központot indít el – tudta meg a Népszabadság. Az LMP ezzel elsősorban arra akarja felhívni a figyelmet, hogy még mindig nehézségekbe ütközik, például az önkormányzatoktól egyébként kötelezően nyilvános adatokat beszerezni. Forrásaink szerint az LMP leginkább parkolási, városüzemeltetési, reklámfelületek értékesítési ügyeivel kapcsolatos fellépésekre készül. Sőt, a virtuális irodában (ez telefonvonal és e-mailcím, esetleg aloldal lesz az LMP portálján) várják majd az állampolgári bejelentéseket is azzal kapcsolatban, hogy ki milyen közérdekű adathoz nem jutott hozzá. Adott esetben a párt jogi segítséget is biztosít.

Átláthatóvá tennék a helyi döntéshozatalt
Átláthatóvá tennék a helyi döntéshozatalt

Úgy tudjuk, a közérdekközpont vezetését Hanzély Ákos világbajnok öttusázóra kívánják bízni. Hanzély eddig is szoros viszonyt ápolt az LMP-vel, a közgazdász végzettségű sportoló részt vett a párt tavaszi kampányában, sőt a Lát-Kép Egyesület elnökeként közös zöldakciókban is érdekelt.

Hanzély és az LMP, illetve a tervezett közérdekközpont egy másik közös pontja a Centrum Parkoló Kft. ellen indított eljárás. Tavaly az LMP feljelentést tett a társaság ellen, kifogásolva, hogy a Centrum 2006-ra, 2007-re és 2008-ra vonatkozó éves bevételeként jelentősen eltérő összeg szerepel a cégbírósági adatbázisban, illetve a parkolási díjak emeléséről szóló döntés előtt a fővárosi képviselők számára készített anyagban.

Az LMP ezzel épp a Hanzély által vezetett Lát-Kép Egyesület egyik korábbi perére csatlakozott rá. A civil társaság volt ugyanis az, amely pert indított a parkolási bevételek adatközlési kötelezettsége ügyében. Az eljárás alatt vált egyértelművé: a bevételek közérdekű adatok, ezek hamisítása pedig bűncselekmény.

Információink szerint eljárásokat kezdeményeznek majd, például a közterületi reklámfelületek szerződései kapcsán is. Forrásaink megjegyezték: tarthatatlan, hogy például a BKV-megállók felületeivel kapcsolatban ma is hatályos egy olyan szerződés, amely kedvezményesen biztosította a felületeket, cserébe viszont például huszonnégy órán belüli graffitimentesítést ír elő a reklámfelületekkel rendelkező cégnek. „Ez a szerződés pedig, ismerve a megállók állapotát, mintha nem lenne betartva”, tette hozzá egyik LMP-s forrásunk.

Legutóbb az MSZP indított tavasszal egyfajta „demokratikus forródrótot”, amelyen azok bejelentéseit várták és várják, akik választási szabálysértések tanúi voltak, illetve bizonyítani tudnak olyan törvénysértést, „amelyet jobboldali politikus követett el”. A szocialista forródrót a kampány lezárultával átalakult és most elsősorban azok bejelentéseit regisztrálják, akiket a „narancsos úthenger elgázol”, azaz a Fidesz-kormány „tisztogatása” miatt elveszítik állásukat.

A bejelentőknek – ha szükséges – jogi segítséget is nyújtanak. Az egyik első, ehhez hasonló virtuális közszolgálati irodát a Fidesz nyitotta még a 2002-es választások két fordulója között, Demokrácia Központ néven. Az intézményt az EP-választás és a mostani országgyűlési voksolás előtt is újra működésbe hozták. Mint akkor közölték: a nyugat-európai mintára létrehozott központ feladata, hogy megőrizze az emberek választásba vetett bizalmát, információkat és jogvédelmet nyújtson számukra, válaszoljon kérdéseikre, és fogadja a választással kapcsolatos panaszokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.