Ki volt az orvlövész célpontja?

A BM szolgálati halottá nyilvánította Gamauf Jánost, az augusztus 4-én Alsóörsön egy orvlövész golyójától életét vesztett főtörzsőrmestert. Közben a hatóságok egyebek mellett azt vizsgálják, hogy vajon valóban Gamauf János volt-e az orgyilkos célpontja. Megeshet ugyanis, hogy bárki más is állhatott volna a posztján, egyes vélemények szerint ugyanis a gyilkos rendőrt akart ölni.

A Népszabadság rendőrségi forrásokból úgy tudja: egyetlen pisztolylövéssel végzett magával Sz. Bálint, az augusztus 4-i alsóörsi kettős gyilkosság feltételezett elkövetője. A hét végén a Blikk számolt be először arról, hogy egy vadász két lövést hallott eldördülni a múlt szerdán abból az irányból, ahol később lakossági bejelentés alapján a férfi holttestét és Skodáját megtalálta a rendőrség. A hivatalos közlések szerint a férfi halálát a jobb halántékára közvetlen közelről leadott lövés okozta. A Központi Nyomozó Főügyészség kizárta az idegenkezűséget, azaz hogy gyilkosság történt volna.

Elhibázta volna Sz. Bálint az első lövést? Vagy valaki mégiscsak „segített neki az öngyilkosságban”?

Kérdésünkre a rendőrség egy nevének elhallgatását kérő illetékese azt mondta, a sajtóban elterjedt hiedelemmel ellentétben Sz. nem azzal az automata fegyverrel lett öngyilkos, amellyel Gamauf János főtörzsőrmestert és az általa igazoltatott autóban utazó Németh Ádámot lelőtte. Egy pisztollyal végzett magával, és semmilyen nyom nem utal arra, hogy több lövés dördült volna azon a helyszínen – tette hozzá forrásunk. A Központi Nyomozó Főügyészség valószínűleg nem tudja elkerülni, hogy jogsegély keretében kihallgattassa a svájci hatóságokkal Sz. Balázs svájci barátait, munkatársait, lövészklubtársait. Az már majdnem biztos, hogy Sz. nem volt fegyvercsempész, sem illegális fegyverkereskedő. Az autójában megtalált nagy mennyiségű fegyvert és lőszert Svájcban engedéllyel tarthatta magánál. Magyarországon viszont nem. De miért hozhatott magával egy kisebb csata megvívásához is elegendő fegyvert és lőszert?

Túlságosan sok még a megválaszolatlan kérdés. Nemcsak azt kell tisztázni, hogy miért viselt golyóálló mellényt és csuklyát Sz. Bálint a gyilkosság idején (mintha csak heves ellenállásra, komoly tűzharcra készült volna), egyelőre az sem egyértelmű, hogy ki volt a gyilkos célpontja. Gamauf János rendőr, vagy Gamauf János, a rendőr. Azaz nem lehet tudni, hogy Sz. Balázsnak Gamauffal volt-e valamiféle, a hatóságok előtt –elmondásuk szerint – ma még ismeretlen elszámolnivalója, vagy bárkire lőtt volna, aki az adott helyen és időben rendőregyenruhát visel. Rendőrségi forrásaink – hangsúlyozva, hogy már a Központi Nyomozó Főügyészség nyomoz az ügyben – elmondták, hogy az orgyilkos áldozatául esett rendőr nemi identitása ismert volt a rendőrségen belül. Senkiben nem keltett megütközést, kollégái tudomásul vették. És a mintarendőrnek tartott Gamauf előmenetelét sem hátráltatta, amit soron kívüli előléptetése és fiatal korához képest (29 éves volt) jelentős számú elismerése is bizonyít.

A rendőrség egyelőre nem tud mit kezdeni a Gamauf és Sz. Bálint állítólagos eltitkolt intim kapcsolatáról szóló sajtóhírekkel és a már egész Alsóörsön terjedő pletykával. Semmi nem utal arra, hogy kettejük nemi identitása azonos lett volna. A nyomozóknak ugyanakkor eddig Sz. két magyarországi barátnőjét sikerült azonosítaniuk.

Hétfőn az ORFK internetes oldalán közölte a Belügyminisztérium döntését, amely szerint szolgálati halottá nyilvánították Gamauf Jánost. Emlékeztetőül: egy 1997-es belügyminiszteri rendelet értelmében azért nem lehetett őt hősi halottá nyilvánítani – noha a szakszervezetek és a rendőrségi közhangulat ebbe az irányba nyomta a belügyi vezetést –, mert bár szolgálat teljesítése közben, de minden jel szerint nem azzal összefüggésben vesztette életét. Hősi halott akkor lehetett volna, ha például viszonozni tudta volna Sz. lövéseit, ám erre esélye sem volt.

„A Magyar Köztársaság Rendőrsége méltó módon gondoskodik szolgálatteljesítés közben elhunyt kollégánk, Gamauf János rendőr főtörzsőrmester temetéséről. A család fájdalma a Rendőrség fájdalma is” – áll az ORFK közleményében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.