Elűzik a várvédőket az egri főtérről?

Ötmilliárd forintért új burkolatot, kandelábereket, mélygarázst építenek az egri Dobó téren, megújulnak az idevezető utcák, s több épület homlokzatát is átalakítják. A barokk városközpont egyik történelmi színfoltja azonban áldozatul eshet a beruházásnak.

Ha valaki járt már valaha az egri Dobó téren, az szinte csukott szemmel is fel tudja idézni annak nevezetes két pontját: a tér elején, szemben állva a várral, előttünk Dobó István kivont kardú alakja, míg jobbra a törökverő várvédő harcosok szoborcsoportja látható.

Ki védi meg a városvédők szobrát?
Ki védi meg a városvédők szobrát?

Ám a barokk városközpont egyik meghatározó színfoltja, a végvári harcosok lovas szobra hamarosan végleg eltűnhet innen: a Dobó tér egy nagyszabású, ötmilliárd forintos, európai uniós forrásokból elindított rehabilitációs program keretében a tervek szerint új arculatot kap, alatta mélygarázsok, raktárhelyiségek és vizesblokkok épülnek. A tér megújítására két évvel ezelőtt írt ki tervpályázatot a város, amelyre húsz pályamű érkezett. A zsűri – amelynek tagjai között voltak az országos, a megyei és a városi építészkamara tagjai, az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Nagyszeben főépítésze, és a Nemzeti Örökségvédelmi Hivatal vezetője – az Egri Építész Iroda elképzeléseit találta a legjobbnak.

Rátkai Attila, Eger főépítésze elmondta: a beérkezett tervek nagy részén nem szerepelt Kisfaludy Stróbl Zsigmond végvári harcos lovas szoborcsoportja, az ugyanis – állította az egri főépítész – szakmai szempontból már a kezdetektől fogva rossz helyen van. Ma is sok egri emlékszik még arra, milyen vitát váltott ki a szobor elhelyezése 1967-ben: felborította Dobó tér arányait, s beszűkítette a városháza mozgásterét.

Ma nehézséget okoz, hogy a polgármesteri hivatalt emiatt csak egy szűkebb bejáraton lehet megközelíteni, s például házasságkötések alkalmával az épületből kijövő násznép tagjai épp az egyik lószobor farával találják szembe magukat – sorolta a főépítész. Hozzátette: annak idején a szobor alkotója ragaszkodott hozzá, hogy a mesterével, Stróbl Alajossal – aki a Dobó Istvánról készített szobor készítője – egy téren legyen az ő munkája, másképp a várvédő harcosok szoborcsoportját Szegednek ajándékozta volna.

Most azonban, a tér átépítésévelmód nyílik arra, hogymegfelelő helyet találjanak a végvári harcosoknak. A szobor új helyét még keresik: vagy a várban, vagy az előtte lévő téren, esetleg az egri bazilika előtti körforgalom közepén helyezik el – erről még folynak az egyeztetések. Arra a kérdésre, hogy vajon a tér átépítését miért éppen ez a szobor zavarja, miközben a vele szemben lévő, szocreál stílusú kockaépület, egy áruház, a nyertes pályázaton szintén nem szerepel a tér részeként, a főépítész azt válaszolta: az üzlet a Malom Center Kft. – a szintén nagy vitákat kiváltó kecskeméti Malom hipermarket építtetője – tulajdonában van, s a város magáncéget nem kötelezhet arra, hogy esztétikai szempontok miatt lebontson egy áruházat. Azt azonban sikerült elérniük, hogy a modern, a tér hangulatához valóban nem illő épületet új homlokzattal lássák el, hogy jobban belesimuljon az itteni környezetbe – tette hozzá.

Komáromi Tas, a Dobó téri rekonstrukciót tervező egri építészek egyike tudósítónknak azt mondta: a szobornak méltó helyet kell keresni a városban, most ugyanis Kisfaludy alkotásának sem tesz jót, hogy csak a tér egyik oldala felől nézve érvényesül jól. A Dobó tér környékén több kisebb teret és utcát is megújítanak, s akár ezek egyikére is áthelyezhetik az alkotást úgy, hogy az minden oldaláról körbejárható legyen. Eger központját mindenekelőtt azért kell átépíteni, hogy megfeleljen új feladatainak, s méltó helye legyen kulturális közösségi rendezvényeknek. Ezt szolgálja majd a tér alatt helyet kapó új garázs és a raktárbázis, valamint a vizesblokkok, a megfelelő stílusú burkolat, az új kandeláberek, s a térre vezető utak, terek átalakítása.

Az általunk megkérdezett egriek többsége viszont ragaszkodna ahhoz, hogy a téren továbbra is ott legyen a két szobor. Érvelésük szerint megszokták annak látványát, a látvány már hozzátartozik a Dobó tér arcához.

Az összefogás jelképe

A jobbodali vezetésű Egerben a kisebbségben lévő szocialisták azt mondják: nemcsak a várost, hanem az egri fiatalok összefogását jelképezi a szobor, hisz annak idején, amikor nem állt rendelkezésre a kiöntéséhez szükséges színesfém-mennyiség, az itt élők gyűjtötték azt össze társadalmi munkában – mondta Magyar Gina, az MSZP egri szervezetének szóvivője. Közölte: augusztus 10-től aláírásgyűjtést szerveznek azért, hogy a végvári harcosok lovasszobra az eredeti helyén maradhasson. Arra számítanak, hogy kezdeményezésüket támogatják majd mind a helybéliek, mind a városba látogató, s annak mostani arcát kedvelő turisták is. Ha valóban ezt támasztja alá az aláírásgyűjtés, akkor javasolni fogják, hogy a város vezetése változtassa meg a lovas szobor eltüntetéséről szóló döntését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.