A legbátrabb falu ünnepe

A Vas megyei Kercaszomoron vasárnap emlékeztek meg arról: kilencven évvel ezelőtt harcolták ki az őrségi falu lakói azt, hogy Magyarországhoz tartozhassanak. Az eseményen részt vett Schmitt Pál köztársasági elnök.

Az első világháború után Szomoróc községet – a mai Kercaszomor részét – megszállták a Szerb-Horvát-Szlovén Királyság csapatai. Emiatt egy évvel később, a trianoni békediktátum aláírása után, 1920. augusztus 1-jén éjszaka egy magyar hadnagy tizenhét határőrrel és a hozzájuk csatlakozó kercai, szomoróci férfi akkal megrohamozta a megszálló katonaságot. A meglepett szerbek fegyvereiket eldobálva menekültek, ám a felkelés sikere nem tartott sokáig. A hadnagyot az önkényes akció miatt leváltották, a fegyveres csoport több tagját is letartóztatták. Másfél év múlva azonban az úgynevezett határmegállapító bizottság Szomorócot Magyarországnak ítélte. Két éve Kercaszomor megkapta az Országgyűléstől a Communitas Fortissima, azaz a Legbátrabb falu címet.

A kercaszomori felkelés kilencvenedik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Schmitt Pál „nagylelkű, bátor, hűséges és hazaszerető embereknek” nevezte a fegyvert ragadó kercaiakat, szomoróciakat. Az ünnepségen V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a vidékfejlesztési tárca államtitkára felolvasta Orbán Viktor levelét. A kormányfő egyebek mellett azt írta: „Itt az ideje annak, hogy Trianon sebeiről levegyük az ezerszer átvérzett kötést. Itt az ideje, hogy ezt a gyógyulásra váró sebet friss és tiszta levegő, életet adó napfény érje. Itt az ideje az emlékezésnek és a főhajtásnak.”

Az ünnepségen felavatták a második világháború és a kommunista kitelepítések kercaszomori áldozatainak emléktábláját, a Magyar Posta Zrt. pedig bemutatta a szomoróci felkelés kilencvenedik évfordulója alkalmából megjelentetett levelezőlapot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.