Sólyom László széke üres maradt – Kövér László is tapsolt

A Sándor-palota udvarán a Himnusz dallamaival kezdődött meg Schmitt Pál köztársasági elnöki hivatalba lépési ünnepsége, egy debreceni kislány vezetésével elénekelték a Himnuszt. A ceremónián körülbelül 200 meghívott vendég volt jelen. Az ünnepségre meghívást kaptak a közjogi méltóságok, miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, a történelmi egyházak képviselői, a határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök.

Az első sorban lehetett látni Schmitt Pál és felesége mellett Orbán Viktor miniszterelnököt és feleségét, valamint Kövér Lászlót, aki augusztus 6-tól hivatalosan is házelnök lett, s aki szintén megtapsolta Schmitt Pál beszédét. Mellette ült Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke. A másik oldalon szintén az első sorban foglalt helyet Mádl Ferenc volt köztársasági elnök a feleségével, valamint Boross Péter volt miniszterelnök, mellette Antall József özvegyét lehetett látni. Sólyom László széke üres maradt – az előző nap búcsúzó államfő a hírek szerint azt mondta munaktársainak, „jelenlétével nem kívánja feszélyezni a plebejusok ünnepét”.

Távol maradt a beiktatásról az MSZP és az LMP is, sérelmezték, hogy csak 24 órával az esemény előtt kapták meg az elnöki hivataltól a meghívást. Másrészt a szocialisták „szégyenteljesnek” nevezték a költséges ünneplést, amikor az árvíz miatti kártérítést még sokan nem kapták meg. A Jobbik képviseltette magát. A ceremónián Nagy Gábor Tamás, a Budavári Önkormányzat polgármestere köszöntötte a vendégeket. A Csillagszemű Gyermektáncegyüttes előadása után Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek Bartók Béla művét adták elő. Mécs Károly színművész Vörösmarty Mihály Jóslat című versének egy részletét szavalta el, Miklósa Erika előadóművész pedig elénekelte A csitári hegyek alatt című dalt, s a beiktatás végén a Szózatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.