Megyesi Gusztáv: Feleségek és szeretők kormányközelben

Vészesen közeleg augusztus huszadika, és az ember nem tudja, elutazzék-e a lehető legmesszebbre vagy pedig Pesten maradjon. Augusztus huszadikán mindenekelőtt tisztavatás van, és azt az ember ki nem hagyná semmi pénzért, különösen most, hogy a honvédelmi miniszter bejelentette, a jogkörénél fogva változtat a ceremónián, s idén Tóth államtitkár intenciói alapján a Szent Korona áll majd a köztársaságra fölesküdő tisztek avatásának középpontjában, némi ludovikás beütéssel.

Tóth államtitkárról tudni kell, hogy a Szent Korona-tan elkötelezett híve. Eddigi munkásságából kiderül, hogy a rendszerváltás óta hozott összes törvényt és rendeletet illegitimnek tartja, ideértve önnön államtitkári kinevezését is; gondolom, Schmitt Pál új köztársasági elnökkel mindjárt alkotmányozhatnának is egy jót: „a Magyar Köztársaság fővárosa Budapest, jelképe pedig a megfeszített turulmadár, fején a Szent Koronával, amint épp fekvőtámaszokat végez”, mert az új köztársasági elnök szent elhatározása, hogy mint bajnok a sportot feltétlenül beleveteti a preambulumba.

A budapesti tartózkodásnak azonban némiképp ellentmond egy másik hír, amely ugyan nem váltott ki túl nagy visszhangot, viszont arról szól, hogy a kormány egy olyan volt cég családi érdekeltségére bízta az idei tűzijáték biztonsági felügyeletét, amelynek a tűzijátékraktára hat évvel ezelőtt a vezetők hibájából felrobbant. Jogerős ítélet állapította meg a felelősségüket, több vezető ellen jelenleg is bírósági eljárás folyik, s bár elméletileg elképzelhető, hogy személyesen Omar molla robbantott Törökbálinton, az ember nincs egészen megnyugodva az augusztus huszadikai tűzijáték kimenetelét illetően.

Mármost azt gondolnánk ugyebár a rosszindulatunkkal és előítéletünkkel, hogy a kormány, nem törődve az előzményekkel, a bírósági ítélettel, azok kezébe adja a biztonságot, akik egyszer már önhibájukból levegőbe repítették önnön raktárukat. Erről azonban szó nincs. A kormány által szerződtetett cégben ugyanis nem a törökbálinti robbanásért felelős cég egykori vezetői vannak, hanem a feleségeik: az Index híre szerint például Tóthné, Tőtősné vagy épp Vámosiné, aki Tóth közeli rokona, annak a Tóthnak, aki ügyvezető volt a robbanáskor és most a bíróság ítéletére vár, ezért is csupán külsős szakértő lesz az eseményen.

Ettől kellene most megnyugodni, és Pesten maradni. Hogy nem a részeg pilóta vezeti a gépet, hanem a felesége vagy a barátja húga, rokona, üzletfele, mert akkor mindjárt béke és nyugalom költözik az utastérbe. Mindebből több következtetés is adódik.

Már mindjárt az, hogy a kormány naponta cáfol rá arra a liberális és baloldali vádra, hogy kutyába se veszi a nőket, hiszen ennyi feleség, barátnő, szerető, nőrokon még soha nem bukkant fel kormányközelben. Itt jegyzem meg, hogy az új köztársasági elnök gyakorlatilag az előző államfő összes emberét kirúgta, most épp a Sándor-palota domborművén cserélné le az olümposzi isteneket Fidesz-vezetőkre, ám Szabad Györgynek, a volt házelnöknek a felesége maradhatott. Mint protokollos. Ez újabb megjegyzést von maga után, amennyiben a protokollosnak nem sok dolga lesz, az új köztársasági elnök ugyanis a parlamenti meghallgatásán bejelentette, hogy mivel tizenöt éve dolgozik protokollfőnökként a nemzetközi olimpiai mozgalomban, tudja, hogy mit kell tenni, ha ebédelni jön a görög király, nincs szüksége segítségre.

A volt tűzijátékos céget amúgy Pyro-Technicnek hívták, és 2001-ben az Orbán-kormánynak már rendezett egyszer tűzijátékot. Nemrég épp a Népszabadságban Révész Sándor hívta fel a figyelmet arra, hogy a „Pyro-Technic 247 millióból hozta ki a tűzijátékot a Happy End megrendelésére, de a Happy End már 460 milliót számlázott az államnak”. Értjük, s most már az asszonyok is. Jó hír még, hogy a tisztavatáson újra fölelevenítik a ludovikás hagyományokat, s midőn a kadétok az avatáson a magasba lendítik tiszti szablyájukat, „A hazáért mindhalálig!” kiáltással pecsételik meg esküjüket. Csak este aktuális ne legyen.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.