Tévedés vagy csalás? A polgármester gyanús telefonszámlája

Az egyik mobilszolgáltató cég több mint 300 ezer forintot írt jóvá a nagyvázsonyi önkormányzat számára. A pénz első két részlete azonban a polgármester számlájára érkezett. A falu vezetője szerint tévedés történt, az egyik önkormányzati képviselő bűncselekményről beszél. A rendőrség csalás miatt nyomoz.

– Tévedés? Ugyan már! A polgármester úr egyszerűen lebukott. Hónapokig hallgatott róla, hogy az önkormányzat viszszatérítést kap a mobilszolgáltató cégtől, és még akkor sem szólt, amikor a saját számláján csaknem 100 ezer forintot írtak jóvá, pedig az eltelt időszakban tizenegy testületi ülés is volt. Attól tartok, a falu első embere nincs tisztában azzal, hogy bűncselekményt követett el – mondja Nyúzó László nagyvázsonyi önkormányzati képviselő.

– Abban biztos vagyok, hogy nem történt bűncselekmény –állítja Fábry Szabolcs, a Veszprém megyei falu fideszes polgármestere. – Legfeljebb tévedésről lehet szó, amit azonban még időben sikerült korrigálni.

Anagyvázsonyiönkormányzat flottaszerződés keretében évek óta vásárol szolgáltatást a Telenor Zrt.-től, illetve annak jogelődjétől, a Pannon GSM Zrt.-től. A telefontársasággal Fábry Szabolcs tartja a kapcsolatot, így tavaly ősszel is ő tárgyalt a cég területi képviselőjével, hogy szponzori támogatást kérjen a helyi Pontes Alapítvány számára. Az alapítvány – amelynek kuratóriumi elnöke Fábry felesége – egyebek mellett gyerekek táboroztatásával foglalkozik.

– A cég területi képviselője közvetlen anyagi támogatás helyett azt ajánlotta fel, hogy a mobilszolgáltató az önkormányzat telefonköltségéből bruttó 312 500 forintot jóváír a település számára – mondja Fábry Szabolcs.

A polgármester kapcsolattartóként aláírta az erről szóló megállapodást, ám az örömteli eseményről sem a jegyzőt, sem a képviselő-testületet nem tájékoztatta. Pedig számos kellemetlenségtől megkímélhette volna magát. A polgármesteri hivatalba ugyanis 2010 január elején megérkezett a Pannon által küldött értesítés a 312 500 forintos jóváírásról, ám az önkormányzat telefonszámláján ebből egyetlen fillér sem jelent meg.

Henn Ferencné körjegyző tájékoztatást kért a mobiltársaságtól. Az írásbeli válasz szerint a jóváírásból közel 100 ezer forintot már teljesítettek egy telefonszámlán, amelyhez két készülék tartozik. Kiderült, hogy a telefonszámla a polgármesteré, a két készülék közül pedig az egyik az övé, a másik a feleségéé. A körjegyző jelezte Fábry Szabolcsnak, hogy a jóváírást kizárólag az önkormányzat telefonszámláján lehet végrehajtani.

– Nem volt bonyolult orvosolni a hibát: a feleségemmel együtt még januárban befizettük a számunkra tévedésből jóváírt 100 ezer forintot az önkormányzat számlájára. Arról is intézkedtem, hogy a további 212 ezer forintot már a település telefonszámláján írják jóvá. Jeleztem továbbá, hogy a költségvetés elfogadása után a testület elé viszem az ügyet –mondja a polgármester.

– Csakhogy ezzel nem lehet elintézni a dolgot, hiszen számos kérdés megválaszolatlan maradt – állítja Nyúzó László.

– Miért nem jelezte tavaly novemberben Fábry Szabolcs a jóváírás tényét? Hogyan fordulhatott elő, hogy az első két részlet a polgármester magánhasználatú telefonszámlájára érkezett? Miért nem szólt a faluvezető, amikor a számláján megjelent az első „téves” jóváírás?

A nagyvázsonyi képviselőtestület márciusban két alkalommal is tárgyalt a történtekről, ám a többség nem támogatta Nyúzó László javaslatát az eseti vizsgálóbizottság felállításáról. Fábry Szabolcs szerint azért nem indult vizsgálat az ügyben, mert a képviselők elfogadták a magyarázatát, miszerint egyszerűen tévedés történt. Értékelése szerint kisszerű politikai támadásról van szó, mivel Nyúzó László ellenfeleként kíván indulni az őszi önkormányzati választásokon a polgármesteri címért.

Nyúzó László szerint legfeljebb abban az értelemben lehet politikai támadásként értékelni a fellépését, hogy szerette volna felhívni a vázsonyiak figyelmét arra, milyen felelőtlenül látja el a munkáját a falu első embere. A képviselő továbbra is bűncselekménynek tartja a történteket, emiatt feljelentést tett az ügyben.

Virágh Adrienn, a Telenor Zrt. vállalati kommunikációs igazgatóságának munkatársa azt közölte: a nagyvázsonyi önkormányzathoz, mint előfizetőhöz, több telefonszám is tartozik. Márpedig ilyen esetekben a kapcsolattartó személy hivatott arról dönteni, hogy melyik telefonszámon történjen meg a jóváírás.

Ez azt jelenti, hogy a jóváírandó telefonszámlát a polgármester jelölte meg. Fábry Szabolcs szerint azonban ez részletkérdésnek számít, mivel a pénz mindenféleképpen a Pontes Alapítványhoz került volna. Hozzátette: miután a teljes jóváírás megtörtént, a képviselő-testület meg is szavazta a megtakarított telefonköltség átutalását az alapítványnak, sőt, azóta le is zajlott az a nyári táborozás, amelyen harminc nagyvázsonyi gyerek vett részt.

Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre válaszolva elmondta: a rendőrség csalás gyanújával ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást. Közölte: a hivatalos iratokat, szerződéseket már bekérték, és ezek, valamint egyéb információk értékelése után állapítják meg, hogy történt-e bűncselekmény, és ha igen, akkor azzal ki gyanúsítható.

Fábry Szabolcs: Az önkormányzati választások előtti politikai támadásról van szó!
Fábry Szabolcs: Az önkormányzati választások előtti politikai támadásról van szó!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.