Ejtette a Fidesz a botrányokat halmozó fóti polgármestert

Úgy tűnik, cserbenhagyta a botrányairól elhíresült fóti polgármestert a Fidesz–KDNP-pártszövetség, az őszi önkormányzati választásokon ugyanis a helyi pártelnököt indítják helyette. Mádly Zsolt a helyi lap legfrissebb számában azt írta: pedig megígérték neki az újrázást. A Fidesz választókerületi elnöke ilyenre nem emlékszik.

„Én csak arra emlékszem, amikor egy konyhakéssel próbálta felfeszegetni a villanydobozt, hát az nem volt a legszerencsésebb húzás kétségtelenül. Lehet, hogy ott vágta el, azzal a késsel a karrierjét” – ezt válaszolta néhány hónapja Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus a NOL-Totó egyik részében arra a kérdésre, hogy a KDNP támogatni fogja-e újra az őszi önkormányzati választásokon a botrányairól elhíresült Mádly Zsolt fóti polgármestert. A Pest megyei város első embere ugyanis tavaly még a KDNP és a Fidesz támogatásával nyert fölényesen az időközi választáson. A kérdés hamar eldőlt: a helyi Fidesz nem Mádlyt, hanem a párt helyi szervezetének elnökét, Cselőtei Erzsébetet indítja a megmérettetésen.

A döntés két dolog miatt is meglehetősen pikáns: egyfelől a Fidesz eddig minden alkalommal kiállt Mádly mellett, másfelől a polgármester a helyi újság legfrissebb számában azt állítja, hogy továbbra is ő az „egyesített jobboldal” jelöltje. Mádly Zsolt a közzétett írásban így fogalmaz: „2008. november 16-án a teljes fóti jobboldal felkért polgármesterjelöltnek. Ezt követően egy valóságos politikai háború résztvevőjévé váltam, amit, úgy érzem, megnyertem. Azt az ígéretet kaptam, ha nyerek, és kitartok, továbbra is indulhatok Fót polgármesterjelöltjeként. A továbbiakban is az egyesített jobboldal polgármesterjelöltjének tekintem magam, és indulni szeretnék az őszi választáson.”

Mádly Zsolt azután lett Fót első embere, hogy a korábbi –szintén fideszes – polgármestert tucatnyi szabálytalanság miatt felmentették tisztségéből. Kampányát és megválasztását hatékonyan segítették a helyi egyházi közösségek is, fórumokat tartottak a katolikus és a református plébánia közreműködésével. Sőt a katolikus Sebők Sándor plébános nyílt levelet is közreadott, melyben tiltakozott, mert a szocialista induló Fót egyik legismertebb épülete, a katolikus templom fotóját használja háttérként. A plébános levele szerint nem a szocialistákat támogatják, ezért jobb lenne, ha inkább a művelődési ház homlokzata előtt pózolnának a templom helyett. A helyi politikai patthelyzetet alapvetően az határozta meg Fóton, hogy a képviselőtestületben a szocialistákból és a velük együttműködő egykori fideszesekből álló „tízeknek” van szavazati többsége. A helyi Fidesz-szervezetet a pártközpont azután oszlatta fel, hogy közreműködtek az előző polgármester eltávolításában. Az akkori Fidesz-elnök most MDF-színekben politizál. Mádly Zsolt ebbe a közegbe érkezett, támogatói akkor azt mondták: jogászként fel fogja találni magát ebben a szűk mozgástérben is.

Rövid polgármestersége alatt azonban inkább csak botrányoktól volt hangos a város. Korábban azzal került be a híradásokba, hogy egy testületi ülésen mikrofonnal orrba dobta a szocialista alpolgármestert, az ezt megelőzően a kezére csapott. Majd késsel és villával feszítette fel a hivatal villanydobozát, hogy áramtalanítsa az épületet, így megakadályozva a „tízek” ülésezését. Mádly rendszeresen feljelentette politikai ellenfeleit, a helyi szocialisták pedig mindent elkövettek és elkövetnek, hogy –elődjéhez hasonlóan – felállítsák a székéből. Többször sikerült is már elérni, hogy bírósági eljárás során felfüggesszék az állásából, de eddig mindig visszahelyezték hivatalába; információink szerint legutóbb épp tegnap született egy újabb, ilyen tartalmú határozat.

Mádly mellett eddig mindezek ellenére rendre kiállt a helyi Fidesz. A mikrofondobálós eset után Cselőtei Erzsébet például azt mondta: „Nyilván nem helyénvaló ez a viselkedés. Mindannyian különböző vérmérsékletűek vagyunk, a polgármester úr ingerküszöbe alacsonyabban van. De a másik oldalnak is megvan a maga felelőssége” – fogalmazott. Amikor pedig nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Mádly sajátos ultimátumot intézett a városi közszolgáltató cég igazgatójához („adja be önként a lemondását, vagy április 11-e után a Zuschlag sorsára fog kerülni”), a helyi Fidesz-vezetés közölte: nem határolódik el Mádlytól, mert nincs rá semmi okuk. Sőt épp a közszolgáltató igazgatóját kritizálták, amiért felvette a beszélgetést, mondván, ez „nem vall egyenes jellemre”.

A Fidesz most viszont végleg kifarolni látszik Mádly mögül. Dióssi Csaba fideszes országgyűlési képviselő, a régió választókerületi elnöke a Népszabadság megkeresésére cáfolta, hogy bárki megígérte volna Mádly Zsoltnak, hogy bizonyosan újra indulhat az őszi önkormányzati választásokon; erre a párt működése és alapszabálya szerint nincs is lehetőség. „A helyi csoport döntése volt, hogy a helyi pártelnököt indítja a Fidesz a polgármesteri címért.Mádly Zsoltra nem is érkezett jelölés. Békés időszakra készülünk, amikor nem harcosokra, hanem építő emberekre van szükség” – fogalmazott Dióssi. Arra a kérdésünkre, hogy ha eddig minden esetben kiálltak Mádly mellett és maradéktalanul elégedettek voltak a polgármester teljesítményével, akkor miért nem támogatják az újrázását, Dióssi Csaba azt válaszolta: 2009-ben, amikor az időközi választáson Mádly Zsolt mögött sorakozott fel a fóti jobboldal, olyan emberre volt szükség, aki a kialakult kényes és nehéz szituációban nemcsak hogy elvállalja a feladatot (Dióssi szerint sokakat megkerestek, de elhárították a felkérést), hanem képes is kezelni a fóti helyzetet. „Mádly Zsolt kapott egy lehetőséget. Nyilván ha átütő erővel sikerült volna megoldania a felmerülő problémákat, akkor a helyi szervezet bizonyosan újra jelöli. Cselőtei Erzsébet vezetésével sikerült újraszervezni a belső feszültségektől terhelt helyi Fidesz-csoportot, bízunk benne, hogy a város vezetésében is hasonlóan hatékonyan fog eljárni” – tette hozzá a fideszes politikus.

Lapunk kereste Mádly Zsoltot is, de telefonján nem volt elérhető. Forrásaink szerint ha független, civil jelöltként is, de elindul az őszi választáson.

Fóti tájkép csata közben. Lehet, hogy most Mádlynak is mennie kell?
Fóti tájkép csata közben. Lehet, hogy most Mádlynak is mennie kell?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.