Enyhült a szigor, több a rezidens a kórházakban is

Miután a „röghözkötést”, és más, az orvosi szakképzést érintő szigorítást is eltörölt az új kormány, több végzős orvostanhallgató marad itthon, és vállalja a szakképzést a hazai kórházakban – jelentette be tegnap Szolnokon, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára. Aki hiányszakmát választ, a bérének felét pluszjuttatásként megkapja.

Korábban a végzős orvostanhallgatók hatvanöt százaléka nyilatkozott úgy, hogy az idén augusztustól nem jelentkezik rezidensképzésre, ha nem változnak meg annak feltételei, és nem törlik el a Bajnai-kormány idején bevezetett szigorításokat, például azt, hogy a szakorvosjelölteknek a képzésük befejezése után négy évig annál a munkáltatónál kell maradniuk, ahol a gyakorlatukat folyatták, de legalábbis Magyarországon, államilag finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál kell elhelyezkedniük. Korábban azért léptették életbe ezt a szigorítást, mert a frissen végzett szakorvosok – akiknek hatéves általános, majd hároméves szakképzése fejenként átlagosan húszmillió forintjába kerül a költségvetésnek – nagy számban vállaltak munkát külföldön, miközben itthon a hiányszakmákat egyre nehezebben tudták betölteni. Az Orbán-kormány július 7-én több pontban is módosította az úgynevezett rezidensrendeletet: eltörölték a „röghözkötést”, s képzésük után így nemcsak a tankórházukban, hanem máshol is elhelyezkedhetnek az ifjú szakorvosok.

Az intézkedés hatására az augusztus eleji határidőig 231 fővel többen léptek be a szakorvosképzésbe, mint amennyire a korábbi adatok alapján számítani lehetett, és a rezidensek egy része létszámhiánnyal küzdő vidéki kórházakban helyezkedikmajd el – jelentette be tegnap Szolnokon Cserháti Péter, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős helyettes államtitkára. Felmérések szerint ez év elején az utolsó éves orvoshallgatók hatvanöt százaléka jelezte, hogy a korábbi feltételek mellett nem vállalná a szakképzést, és az egyetem befejezése után külföldön keresne munkát. Németországban, Ausztriában vagy Angliában a magyar kezdő diplomás bruttó bér – 129 ezer 400 forint –hatszorosát is keresheti egy fiatal orvos. A szigorú feltételek enyhítése után azonban egy másik felmérés szerint az államvizsgát befejező hallgatók háromnegyede már azt válaszolta: szándékában áll jelentkezni a hazai szakképzési rendszerbe – mondta Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Sélleiné Márki Mária, a szolnoki Hetényi Géza Kórház vezetője arról számolt be, hogy 34 rezidensi helyet hirdettek meg ősztől – köztük olyan hiányszakmákra is, mint a tüdőgyógyász, radiológus, patológus, gyerekgyógyász, aneszteziológus –, s ezekre 41-en jelentkeztek. Akik hiányszakmát választanak, azok a kezdő bérük ötven százalékát pluszban megkapják, ezzel ösztönzik, hogy minél többen helyezkedjenek el a gyakran évek óta betöltetlen álláshelyeken. Sélleiné Márki Mária – akivel kapcsolatban felröppent az a hír, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatói posztjának várományosa – a személyét érintő találgatásokra úgy reagált: a tisztség megtisztelő annak, aki kapja, jelenleg azonban nincs információja arról, kit kér fel a miniszterelnök e poszt betöltésére.

Egyeztető rezidensek
Egyeztető rezidensek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.