Orbán ebédje a menzán

„A miniszterelnök úr a menzán ebédelt az államtitkárokkal, meglehetősen jó hangulatban. Elégedettnek tűnt” – mondták lapunknak, miután kedden Orbán Viktor a Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes által vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) tájékozódott arról, milyen tervekkel készülnek az államtitkárok az őszi szezonra, sőt a teljes négyéves ciklusra.

S noha még jóval a 2010-es választások előtt Orbán Viktor a Baross Gábor Társaság egyik rendezvényén arra utalt, hogy a négyéves ciklus során lesz egy másfél-két éves romeltakarítás-építkezés, s erre olyan kormányzati szereplőket keres, akik számára nem a politikusi népszerűség lesz a fő szempont, forrásaink elmondása szerint ilyen „ciklusfelezésről” ezúttal nem volt szó.

Az egyeztetéseken – a tárca tájékoztatása szerint – a KIM politikusai beszámoltak a törvényalkotási tervekről, különös tekintettel az új polgári törvénykönyv (Ptk.) előkészítéséhez szükséges kodifikációs munka menetére. Lapunk úgy értesült: a szakmai-társadalmi vita határideje ősz vége. Jövőre lehet új Ptk. 2012-es hatálybalépéssel. Ami pedig az új alkotmányt illeti: a KIM „segítő kezet” jelent a parlamenti eseti bizottságnak, a tárca a szakmai-kodifikációs feladatokat végzi, de „nem írja az alkotmányt”. Szó volt a közigazgatás átszervezéséről is. Információink szerint a miniszterelnöknek az a véleménye, hogy a járási szintet vissza kellene állítani. Az egyeztetéseken forrásaink szerint nem került szóba, hogy a KIM helyettes államtitkára lett Virág Rudolf is, aki a választások idején az Országos Választási Iroda vezetője volt. (Egyes fideszes vezető politikusok korábban nehezményezték a kinevezését.)

A miniszterelnök az elkövetkező időszakban sorra ellátogat minden tárcához, hogy személyesen is megismerje a mintegy negyven államtitkár elképzeléseit, terveit. Elkíséri Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is. Hétfőn a Matolcsy György által vezetett nemzetgazdasági tárcánál startolt a körút. A miniszterelnök a Külügyminisztériumban is tájékozódott, ahol az EU soros elnökség, illetve a szomszédságpolitika is napirenden szerepelt. Orbán Viktor konzultált Pröhle Gergely helyettes államtitkárral is, a V4-ről, valamint az EU bilaterális kapcsolatokról váltottak szót. Pröhle Gergely tájékoztatása szerint Orbán Viktor elégedett volt az eddigi lépésekkel. Berlini látogatását különösen sikeresnek ítélte.

Más források szerint a miniszterelnök külügyi látogatásán szó esett arról is, hogy a bankadó bevezetésével és az IMF-tárgyalások megszakadásával kapcsolatos sajtóvisszhangok számos esetben túlzottan negatívak voltak. Viszont azt tapasztalták: az euró pai „közvélemény” korántsem volt olyan kedvezőtlen Magyarország lépésének megítélésében.

A meglátogatott tárcák államtitkárai szerint az egyeztetés „olyan volt, mint amikor Orbán Viktor Alcsúton személyesen meghallgatta a képviselő-jelölteket”.

Az MSZP szerint a miniszterelnökilátogatás-sorozat bizonyítja, hogy eddig nem csinált semmit a kormány. A miniszterelnök környezetében viszont azt mondják: most már volt a tárcáknál miről tájékozódnia Orbán Viktornak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.