Budapest új főkapitánya: majdnem „nulla tolerancia”

„A rendőr ne menjen el szó nélkül egyetlen szabályszegés mellett sem”, szögezte le a Népszabadságnak nyilatkozva Tóth Tamás, Budapest 38 éves megbízott főkapitánya. Rákérdeztünk:ő is „zéró toleranciát” hirdet-e minden kihágással szemben, mint annak idején New York polgármestere tette. Azt felelte: valahol ez a cél, másképp nem lehet rendet tartani egy ekkora városban.

Budapest közelmúltban megbízott rendőrfőkapitányáról ma már mindenki tudja, hogy az édesanyja a Fidesz gazdasági vezetője. Tóth Tamás a Népszabadságnak azt mondta, számított rá, hogy előbb vagy utóbb elő fog jönni „a családi háttere”, az azonban már meglepte, hogy egyes médiumok „az új főkapitány minőségjelzőjeként” utaltak édesanyja munkahelyére és beosztására. Gergényi Péter nevezte ki osztályvezetővé, s később kerületi kapitánnyá is, majd Tóth Gábor főkapitánysága idején lett belőle V. kerületi kapitányságvezető. Pályafutása során sem előnyét, sem hátrányát nem érezte „családi kapcsolatainak”.

Tóth Tamás 1994-ben végzett a Rendőrtiszti Főiskolán. Rendőri pályáját a XI. kerületi kapitányságon kezdte, majd a BRFK gyilkossági nyomozói között folytatta. Négy évet szolgált a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál, majd osztályvezető, később kapitány lett a XVII. kerületben. Az ELTE jogi karán doktorált. 2007-től, budapesti rendőrfőkapitányi megbízatásig az V. kerületi kapitányságot vezette. 38 évesen lett a BRFK vezetője.

Kérdés, hogy nem túl fiatalon-e, azaz, elegendő élet- és szakmai tapasztalata van-e az előtte álló feladatok elvégzéséhez. Tóth Tamás szerint egyre többen kerülnek harmincas éveik elején vezetői posztra. „Hiányzik egy-két korosztály fölöttünk, amelyektől tanulhattunk volna, akik vezetőink lehettek volna”. Nem kérdés, hogy a fiatal vezetőknek nincs, nem is lehet akkora élet- és szakmai tapasztalatuk, mint azoknak az elődeiknek, akik tíz-húsz év szolgálat után kapták meg az első vezetői posztjukat, majd fokozatosan kerülhettek egyre magasabb és magasabb beosztásba. Ma nem ilyen időket élünk, a nagy fluktuáció miatt igen rövid idő alatt „magas beosztásba” kerülhet egy felkészült, ambiciózus, fiatal rendőr.

Tóth Tamás szerint azonban nem csak hátrányai vannak annak, hogy sok és egyre több a fi atal, kissé talán tapasztalatlanabb rendőr és rendőri vezető. A fiatalok – mint fogalmazott –fogékonyabbak az új megoldásokra. Még nem rabjai a szokásoknak, a jogszabályi környezet változásaira és a technikai fejlődésre gyorsabban reagálnak, elszántabban, ambiciózusabban keresik az új helyzetből adódó új megoldásokat.

– Az V. kerületi kapitányságon sok mindent másképp csináltunk, mint korábban, átszerveztük az ügyeleti rendszert, a közbiztonsági és a bűnügyi szolgálatot – magyarázta. – Sokan óvtak attól, hogy hozzányúljak évtizedek óta változatlan rendszerekhez. Volt, aki elképzelhetetlennek tartotta, hogy az ügyeletes tisztnek ne legyen helyettese. Aztán kiderült, nem dől öszsze a világ, ha nincs. A bűnügyi szolgálat átszervezését követően közel harmadával csökkent a „kézben lévő ügyek száma”, rövidebb ideig tartottak a nyomozások, több eljárást sikerült eredményesen befejezni. És az V. kerületi járőrautókra szerelték fel – kísérleti jelleggel –az első webkamerákat, amelyek egyértelműen igazolhatják szükség esetén, hogy a rendőri intézkedés jog- és szakszerű volt-e vagy sem.

Tóth Tamás budapesti főkapitányként hasonló változtatásokra készül fővárosi szinten, mint amilyeneket kerületi kapitányként már sikeresen végrehajtott. Szeptemberig átvilágíttatja a BRFK-t. Elsőként arra kíváncsi, hogy az elmúlt években bevezetett reformok (mint például a bűnügyi régiók kialakítása) beváltották-e a hozzájuk fűzött reményeket. „Nem a létező bűnügyi régiók megszüntetését akarom előkészíteni”, szögezte le kérdésemre. „Látni szeretném, hogy az új rendszer jobb-e a réginél, ha nem, akkor javítható-e, vagy esetleg valami egészen újat kell kitalálni.” Mint mondta, azt már látja, hogy a bűnügyi helyszínelés mai gyakorlatát meg kell változtatni. Tarthatatlan, hogy olykor négy–nyolc órát is várniuk kell a betörések károsultjainak a helyszínelőkre.

A megbízott főkapitány (akit csak azt követően nevezhet ki beosztásába a belügyminiszter, hogy meghallgatta a Fővárosi Közgyűlés, ám ma még az is kérdés, hogy mikor és melyik közgyűlés előtt vázolhatja terveit) kérdésünkre válaszolva azt mondta: a célja a budapestiek és a Budapestre érkezők szubjektív biztonságérzetének javítása. A statisztikák nem rosszak, azonban az emberek mégsem érzik biztonságban magukat. Ahhoz, hogy az emberek véleménye a közbiztonságról megváltozzon, gyorsabb, hatékonyabb és udvariasabb rendőrségre van szükség. Arra, hogy a rendőr ne menjen el szó nélkül egyetlen szabályszegés mellett sem.

Amikor rákérdeztünk, hogy az iménti mondata azt jelenti-e, hogy az egykori New York-i polgármester, Rudy Giuliani példáját követve ő is zéró toleranciát hirdet a bűnözés minden formájával, így a sokak szemében bocsánatos bűnnek számító kisebb szabálytalanságokkal szemben is, Tóth Tamás azt felelte: „Valahol ez lenne a cél. Másképp nem lehet rendet tartani egy ekkora városban”.

Jelenleg a BRFK több mint 700 fős létszámhiánnyal küzd. Tóth Tamás ezzel kapcsolatban reményét fejezte ki, hogy a BRFK – mint az ország legnagyobb és leginkább leterhelt főkapitánysága – az elsők között kap majd erősítést a frissen beiskolázott és kiképzett tiszthelyettesekből. Ők maguk is próbálnak szert tenni – az eddiginél hatékonyabb – toborzással új munkatársakra. Rövid távon azonban csakis a belső átszervezések, szervezeti racionalizálások nyomán felszabaduló létszámot tudja az „utcára küldeni”. Szerinte még mindig vannak tartalékok a BRFK-n e téren.

„Másképp nem lehet rendet tartani egy ekkora városban”
„Másképp nem lehet rendet tartani egy ekkora városban”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.