Uniós pórázra fogná a Fidesz a médialobbit

„Magyarországon az eddig átláthatatlan, tagolt, többszörös politikai alkuk által működtetett médiarendszer átláthatóvá tétele megtörténik a közeljövőben” – olvasható Pelczné Gáll Ildikó, fideszes európai parlamenti képviselő legutóbbi uniós beadványában.

Az EP-képviselő írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben azt firtatja, hogy milyen módon kíván az EB fellépni – ha egyáltalán – annak érdekében, hogy „a demokrácia álcája mögé bújva ne lehessen negatív hangvételű, igaztalan cikkeket megjelentetni”. Ezzel Pelczné a Fidesz médiatörvényének negatív sajtóvisszhangjára utalt. Sajnálatosnak nevezve, hogy „mielőtt a törvény valóban megszületett volna, a médiában – feltehetően lobbiérdekek által vezérelve – negatív sajtóhírek jelennek meg, mintegy előrevetítve az új médiarendszer demokráciaellenességét”.

Ezen túlmenően, Pelczné azt is kérdezi az EU csúcsszervétől, hogy egyetértenek-e a magyar kormány azon törekvésével, hogy egy új, tiszta alapokra épülő, igazságosan működtetett és gazdaságilag is megtérülő médiarendszer alakuljon ki Magyarországon, „még akkor is, ha ez esetlegesen bizonyos egyének vagy gazdasági körök érdekeit sérti”.

Pelczné kérdéseinek (amelyekre az EB illetékese várhatóan a jövő héten válaszol) előzménye, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és több más nemzetközi szakmai szervezet is élesen bírálta a készülő hazai médiaszabályozást.

Legutóbb (a múlt héten) Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője bejelentette, hogy a következő hetekben elvégezteti a magyar médiacsomag még az év végéig elfogadásra váró tervezeteinek részletes jogi szakértői felülvizsgálatát. Az EBESZ előzőleg június végén felszólította a magyar kormányt a médiatörvény-tervezet leállítására és arra, hogy kezdjenek nyilvános egyeztetéseket az érintettekkel, mivel az előterjesztett médiacsomag sértheti a véleménynyilvánítás és a sajtószabadság EBESZ-szabványait, s azok elfogadása ahhoz vezethet, hogy a műsorszórás politikai döntéseknek lesz alárendelve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.