Megvizsgáltatták az elmeállapotát a szarvasi szakoktatónak

Leköpdösték a szarvasi Székely Mihály Szakképző Iskola részeg diákjai Kiszely Tamás szakoktató ruhásboltjának kirakatát. Az iskola vezetői nem vonták felelősségre a fiatalokat – a szaktanár szerint ehhez köze lehetett annak, hogy Babák Mihály fideszes polgármester kocsmájából jöttek.

2008 nyarán ismeretlenek leköpdösték Szarvason a ruházati eladónak tanuló diákokat szakmai elméletre és gyakorlati ismeretekre oktató Kiszely Tamás ruhaboltjának kirakatát, a kulcslyukba pedig rágógumit tömtek. A szaktanár bent maradt éjszakára az üzletben, és július 19-én a sötét helyiségből végignézte, hogy egy diákcsapat ismét leköpködi a kirakatát. Amikor elmentek, követte őket. Látta, hogy kövekkel, sörösüvegekkel beverik saját iskolájuk, a Székely Mihály Szakképző Iskola ablakait. Szólt a polgárőröknek, azok a rendőröknek. Előállították őket, később büntetőeljárás indult ellenük, amelynek során kiderült, hogy a 18 éven aluli fiatalok a Graffiti nevű szórakozóhelyen részegedtek le. A Graffiti Babák Mihály polgármester tulajdona, bár egy idő óta már nem ő maga üzemelteti.

A bíróság elmarasztalta ugyan a garázda tanulókat, de a szakoktató szerette volna, ha az iskolájukban is felelősségre vonják őket. Még egy évig tanította őket úgy, hogy elnézést sem kértek.

– Nagyon bántott, hogy hagyják leköpködni a kis boltot, amelyben az egész életem munkája fekszik – mondta Kiszely Tamás, aki emiatt kezdett gondolkodni a közoktatás problémáin. Véleményét egy tanulmányban foglalta össze, amelyet a félévzáró tantestületi értekezleten szeretett volna felolvasni, de a főigazgató nem engedte. Igaz, hogy 17 oldalon volt a dolgozat, de a szakoktató otthon előre elpróbálta: mindöszsze 25 percbe telt volna felolvasni.

– Lett volna rá idő, mert amikor a főigazgató asszony beszámolója elhangzik, és lehetne hozzászólni, rendszerint néma csend következik. Ennyi diplomás pedagógusnak nincs véleménye, vagy nem merik elmondani – jegyezte meg Kiszely Tamás.

Két nap múlva hívatták a polgármesteri hivatalba. Ott ült vele szemben a polgármester, a jegyző, az oktatási bizottság elnöke, a tagintézmény vezetője és az iskola főigazgatója.

– Olyan volt, mint az inkvizíció – mondta a szakoktató.

– A légkör és a stílus annyira felzaklatott, hogy egy idő után az egészségem megóvása érdekében felálltam és kijöttem onnan.

Aznap este a helyi televízió Önkormányzati Magazin című műsorában Babák Mihály polgármester a szakoktató fel nem olvasott tanulmányáról is beszélt. Azt mondta például, hogy „ez egy hablaty, mert aki 17 oldalban ilyet tud írni, az egyéb aljasságra is képes”; „valami gáz van” Kiszely Tamással; továbbá ő, Babák polgármester úgy gondolja, „mindenki maradjon a saját kaptafájánál”. Másnap hasonló stílusban beszélt Kiszelyről a helyi rádióban is.

– Nem adtak alkalmat, hogy válaszoljak az engem ért rágalmazásra, becsületsértésre –mondta a szakoktató, aki büntetőfeljelentést tett a polgármester ellen. Nem részletezzük a több szálon futó eljárást, amelyek közül egyik az Országgyűlés mentelmi bizottságáig is eljutott, ahol nem függesztették föl Babák Mihály mentelmi jogát.

Kiszely Tamás kifogásolta például, hogy a nevelői értekezleteken többnyire csak az iskolai pénzügyekről esik szó, a nevelésről, a fegyelmi helyzetről alig. Bírálta, hogy takarékossági okokból összevonták az iskolákat: már egy szervezetbe tartozik az óvoda, az általános iskola és a gimnázium. Számos pedagógust elbocsátottak, miközben a megmaradók a szünetben egyik ingatlanból a másikba loholnak órát tartani, hogy ki legyen a kötelező óraszámuk, és rettegve félti mind az állását. Kiszely Tamás szóvá tette: még az óvodásoknak is halászlékockából készült levest adtak az iskolai menzán! A gyermekélelmezési intézmény vezetője a polgármester felesége.

Az iskola vezetője márciusban soron kívüli szakmai alkalmassági vizsgálatra küldte Kiszely Tamást, hátha veszélyes a gyerekekre. Alkalmasnak találták, de kértek egy klinikai szakpszichológiai vizsgálatot is, ami nagyon felháborította a szakoktatót: úgy érezte, elmebetegnek akarják nyilváníttatni, amiért ragaszkodik ahhoz, hogy kimondja az igazságot.

A gyulai klinikai szakpszichológus írásba adta, hogy Kiszely Tamás normális.

A szakoktató fél a tanévkezdéstől: úgy érzi, a mai oktatási rendszerben olyan az iskola, amilyen a polgármester. A mentelmi jog és a városvezetői hatalom fedezékéből Babák Mihály büntetlenül rágalmazhatja őt, és az önkormányzatnak kiszolgáltatott iskolában senki nem mer kiállni mellette.

Kiszely Tamás a ruhaboltban
Kiszely Tamás a ruhaboltban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.