„Az igazgatójával beszélje meg, én nem látom akadályát”

Babák Mihály jelentősen átírta szóban tett nyilatkozatát. Kihagyta például a tanári hatalommal és a szólásszabadsággal való visszaélésről szóló korábbi értekezését. Íme a szarvasi polgármester javított nyilatkozata: Babák Mihály megköszönte és elolvastaKiszely Tamás 17 oldalas dolgozatát, kiosztotta azt a művelődési és oktatási bizottságnak és a képviselő-testületnek. Ugyanakkor azt is szerette volna tudni, tisztában van-e Kiszely Tamás azokkal a fogalmakkal, amelyekről véleményt nyilvánít. Tudja-e, mit jelent például az, hogy iskolafenntartó? Mi a költségvetés, mi az oktatási törvény, mi a pedagógiai program, a normatív finanszírozás, az ÖMIP, SZMSZ, TISZK?

– Kiszely Tamás azonban nem adott válaszokat e kérdésekre, ehelyett kiabálni kezdett, ügyvédet követelt, és kirohant a teremből.Mivel ezzelmeggátolta, hogy érdemben megvitassuk a felvetéseit, ezért írásban válaszoltam azokra – mondta a polgármester. Babák szerint a szakoktató nem látja át, hogy 2013-ig milyen fejlesztési lehetőségek vannak, ha az önkormányzat biztosítani tudja a pályázatokra az önerőt, de a 100 pontos lista nyilvános, különböző fórumokon megvitatták.

Összevonta a testület az iskolákat – számos helyen kényszerültek erre az országban. A pedagógiai munka és a gyerekek jogai ezzel nem sérülnek, de hatékonyabbá vált az intézmények létszámgazdálkodása és pedagógusállásokat tudtak megmenteni az áttanítással.

A felesége hamarabb kezdett a gyermekélelmezési vállalkozásnál dolgozni, mint ahogy Babák Mihályt polgármesterré választották. A kettő nem zárja ki egymást azáltal, hogy a gyermekélelmezés – egy nonprofit kft. – ellenőrzését felügyelőbizottság látja el, a munkáltatója és felügyelője pedig Kiszely Mihály alpolgármester, a képviselő-testület megbízásából (a tanár testvére). A diákokat felelősségre vonták, az önkormányzattól a rendőrségre, onnan az ügyészségre került az ügyük, a bíróság egy év próbára bocsátotta őket, tanulói jogviszonyuk megszűnt. A közoktatási törvény tiltja a kétszeres büntetést ugyanabban az ügyben.

– A 18 ezres városban más nem jelentgeti fel őt a rendőrségen, a bíróságon, a pártelnöknél sem – mondta a polgármester.

Amikor felvetettem Babák Mihálynak, hogy talán csak arról van szó, hogy egy helyi polgár élni szeretne a véleménynyilvánítási jogával, ezzel ő egyetértett. Kiszely Tamás több fórumon, így oktatásin, valamint tantestületi értekezleteken is lehetőséget kapott véleményének megfogalmazására. Van lehetősége ezenkívül bizottsági üléseken, a nyilvános képviselő-testületi ülésen, közmeghallgatáson és fogadónapokon is megnyilatkozni.

Ő maga a tájékoztatási kötelezettségének tesz eleget, amikor hetente egyszer megszólal a városi televízióban, rádióban.

– Nem lehetne elérni, hogy egy napon Kiszely úr is bemehessen a városi tévébe, és elmondhassa a magáét? – forszíroztam.

– Az önkormányzati műsorban sokan, sokféle témában megszólalnak, élő adás lévén telefonon is véleményt nyilvánítanak, bizottsági elnököknek, az intézmények vezetőinek vannak kötelezettségei és lehetőségei arra, hogy tájékoztassanak az ott folyó munkáról, programokról, gondokról, problémákról. Miután Kiszely Tamás közalkalmazott, az igazgatójával beszélje meg, én nem látom akadályát.

Babák Mihály
Babák Mihály
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.