Vadásznak az illegális idősotthonokra

Több tucat illegális idősotthon működik az országban, közülük nem egyben embertelen körülmények között élnek a gondozottak.Szakmai szervezetek határozott fellépést kérnek az üzemeltetők ellen. 18 intézmény ellen folyik eljárás, a kormány ígérete szerint valamennyit felkutatják. Az illegális otthonokról szégyenlista is készül, amely az interneten lesz elérhető.

Az idős emberek mocskos szobákban éltek, nem kaptak rendszeresen enni, többeket a kiszáradás fenyegetett. Előfordult, hogy este tízig kellett várniuk a kenyérből és margarinból álló vacsorára. Néha a személyzet tagjai a saját pénzükből vettek ételt nekik. Ilyen állapotokra bukkantak a hatóságok július elején három, Vecsésen működő idősotthonban. Az illegálisan működő otthonokra több milliós közüzemi tartozásuk miatt fi gyeltek fel. Az időseket azonnal kiköltöztették, a rendőrség többrendbeli csalás és gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz az ügyben. Korábban lapunk számolt be arról, hogy csak Somogy megyében hét, működési engedély nélküli idősotthon ügyében folytatnak eljárást a hatóságok.

Tudósítónk pedig Debrecenben tapasztalta, hogy minősíthetetlen körülmények közt élnek ilyen intézményekben az idősek. Az elmúlt években többször szabtak ki bírságokat, mégis újabb illegális otthonok nyílnak a városban. Egy asszony, aki feketén dolgozott az egyik illegális otthonban, azt mondta: az ellátásért átlagosan havi százezer forintot fizető idősek kevés és rossz minőségű ételt kaptak.

Az ilyen eseteket elégelték meg az idősgondozásban érintett szakmai szervezetek. Közös nyilatkozatukban határozott fellépést sürgetnek az idős, krónikus betegségekben szenvedő embereket méltatlan helyzetbe hozó, illegális szervezetek ellen. „Előre megfontolt szándékkal, nyereségvágyból elkövetett bűncselekmény az, ahogy az illegális, szociálisnak nevezett szolgáltatók az idősekkel bánnak” – állítják.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent a normatíva. Sok szolgáltató ezért működik törvényen kívül, a feketegazdaságban, mert úgy érzik, hogy csak így éri meg idősotthont fenntartani – mondja Kocsis József, a Szociális Igazgatók Magyarországi Egyesületének elnöke. Ráadásul akadnak olyan fenntartók (önkormányzatok), amelyek még a csökkentett állami normatívából is lecsípnek egy darabot, és azt másra költik.

További probléma, hogy valóságos „jogszabálydzsumbuj” jellemzi a területet – teszi hozzá Németh Sándor, a Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesületének elnöke. Aki legálisan akar idősotthont nyitni, annak körülbelül 1500 – néhol egymásnak ellentmondó – szabálynak kell eleget tennie. Az elnök tud olyan legális intézményről, amelyet egy év alatt negyvenszer ellenőriztek a különböző hatóságok. Így aztán azok az intézmények, amelyek eleve nem kérnek működési engedélyt, nagy előnyre tehetnek szert. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a kalózintézmények problémája később nemcsak az idősellátásban, hanem a fogyatékosok, pszichiátriai betegek ellátásában is gondot okozhat.

– Szégyen és gyalázat, ami az elmúlt 4-5 évben ezen a területen történt – így reagált minderre Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkára. Szerinte a szakemberek által felsorolt körülményeken kívül az illegális otthonok üzemeltetőinek „nagyfokú erkölcstelensége” is kellett a jelenlegi állapot kialakulásához. Hozzátette: az illegális otthonok „nem titkos erdők mélyén működnek”, valamennyi megtalálható és bezáratható. Meg is kezdték a felkutatásukat, 18 intézmény ellen már folyik eljárás, így Budapesten, Kaposváron, Nagykőrösön, Debrecenben és Solymáron. (Szakemberek több tucatra becsülik az ilyen intézmények számát.)

A helyettes államtitkár elmondta, hogy arra kérik az embereket, jelentsék, ha gyanús intézményre bukkannak. Felhívta a figyelmet az interneten elérhető szociális regiszterre, amely a legálisan működő otthonok adatait tartalmazza. Az illegális helyekről pedig szégyenlista készül, amely szintén az interneten lesz elérhető.

Ami a normatíva összegét illeti, a helyettes államtitkár közölte, hogy a jelenlegi egységes támogatás helyett gondolkoznak az idősek állapota szerint differenciált támogatáson. Hozzátette: ha az állami támogatás sokkal magasabb lenne, akkor is lennének olyanok, akik illegális helyeket üzemeltetnek. Attól pedig nem tart, hogy az illegális helyekről kihozott időseket nem lesz hova elhelyezni, szerinte a szakma megoldja ezt a problémát.

Képünk a Gaudiopolis Otthonban készült. Ezt az otthont is tartalmazza a követendőnek minősített szociális regiszter
Képünk a Gaudiopolis Otthonban készült. Ezt az otthont is tartalmazza a követendőnek minősített szociális regiszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.