Népszavazás: nyugdíjról igen, összeférhetetlenségről nem

Népszavazás indulhat a negyvenévi szolgálati idő utáni öregségi nyugdíj ügyében – így döntött tegnap az OVB Kiss Béla, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség alelnöke kezdeményezésére. A kérdés: „Egyetért-e ön azzal, hogy 40 év szolgálati idő megléte után az öregségi nyugdíj – az öregségi nyugdíjkorhatárra tekintet nélkül – a nyugdíj csökkentése nélkül, az eredményes népszavazást követő év január 1. napjától igénybe vehető legyen?”

Az OVB ülésén az MSZP delegáltja a kérdés hitelesítése mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy a kérdés egyértelmű, és nem tartozik a tiltott tárgykörbe, vagyis nincs direkt kapcsolatban a költségvetéssel, ám ezt Bordás Vilmos, az OVB elnöke másként látta. Az OVB végül 4:3 arányban hitelesítette a népszavazási kérdést.

Az OVB ugyanakkor nem hitelesítette Vona Gábornak, a Jobbik elnökének az országgyűlési képviselők összeférhetetlenségére vonatkozó népszavazási kérdését. Vona az alábbi kérdést nyújtotta be az OVB-hez hitelesítésre: „Egyetért-e ön azzal, hogy országgyűlési képviselő ne lehessen megyei vagy települési önkormányzat választott tisztségviselője vagy képviselője?” Az OVB egyhangúlag döntött úgy, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert nem egyértelmű, „fogalmi problémák” vannak benne, és egy kérdésben két kérdés található.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.